Георги Дерменджиев попадна при властелините от Португалия в ШЛ


Георги Дерменджиев попадна при властелините от Португалия в ШЛ

1999 0

Георги Дерменджиев е вторият български треньор след Станимир Стоилов, който ще има честта да води отбор в Шампионската лига.

59-годишният бивш защитник на Славия, Янтра и Спартак (Пд) попадна в компанията на шестима португалски специалисти в тазгодишното издание на комерсиалния европейски клубен турнир. Иберийската държава е с най-голям брой треньори в Шампионската лига - Жозе Моуриньо от Челси, Андре Вилаш-Боаш (Зенит Санкт Петербург), Жорже Жезуш (Бенфика), Марко Силва (Спортинг), Леонардо Жардим (Монако) и Пауло Соуза (Базел), който на два пъти ще се изправи срещу Лудогорец и Георги Дерменджиев, след като двата отбора заедно с Реал (М) и Ливърпул попаднаха в група В.

Португалската треньорска школа стана доста известна през последните години, благодарение най-вече на Моуриньо. След като се доказа в Порто, Специалния постигна куп успехи във всеки клуб, през който премина – Челси, Интер и Реал (М). От по-младата вълна прави впечатление работата на Андре Вилаш-Боаш. Считаният за ученик на Боби Робсън специалист също направи име в Порто, но след това престоят му в Англия не беше чак толкова успешен. Сега той има шанс да покаже способностите си в руския футбол.

Треньорите от Испания също доста се котират в Европа. През последните години испанските методи на работа, които вече навлязоха и в България (Хавиер Кастильо и Серхио Марти отговарят за физическата подготовка на играчите на Лудогорец, а Давид Родригес е помощник на Любослав Пенев в националния отбор на България), са доста популярни. Това се дължи на факта, че "Ла Фурия" стана на два пъти европейски и веднъж световен шампион. В този период тимът беше воден от двама опитни специалисти – Луис Арагонес и Висенте дел Боске. Отделно под ръководството на Хосеп Гуардиола Барселона спечели всички възможни трофеи.

Тази година на скамейките в Шампионската лига ще гледаме петима испански треньори. Гуардиола и Луис Енрике имат амбициите да изведат съответно Байерн (М) и Барселона до спечелването на турнира, докато Хулен Лопетеги (Порто), Ернесто Валверде (Атлетик Билбао) и Мичел (Олимпиакос) ще се опитат да превърнат тимовете си в приятните изненади на Шампионската лига.

Така специалистите от Иберийския полустров са общо 11 на брой, което прави 1/3 от треньорите на 32-ата отбора в турнира на богатите.

Франция, Италия и Германия имат по трима наставници. Арсен Венгер от Арсенал, Руди Гарсия от Рома и Лоран Блан от ПСЖ са продукт на френската треньорска школа. Карло Анчелоти (Реал Мадрид), Масимилиано Алегри (Ювентус) и Чезаре Прандели (Галатасарай) за пореден път ще доказват, че футболът не е само катеначо.

Ексцентричният Юрген Клоп (Борусия Дортмунд), Роджер Шмид (Байер Леверкузен) и Йенс Келер (Шалке) ще трябва да продължат с тенденцията, че германският футбол вече е техничен, а местните футболисти не приемат този спорт просто като работа и предлагат голямо зрелище на феновете.

Напоследък британските треньори загубиха от харизмата си и вече не са чак толкова популярни. Брендън Роджърс е единственият представител от Великобритания. Северноирландецът върши чудесна работа в Ливърпул и още на 16 септември ще дебютира в Шампионската лига срещу Георги Дерменджиев и Лудогорец.

Само два от общо 32-ата тима имат специалисти, които не са от Европа. Това са аржентинецът Диего Симеоне, който е начело на Атлетико (М), и чилийският мениджър на Манчестър Сити Мануел Пелегрини. Останалите треньори от различни националности са разпределени по следния начин: има по един словенец (Анте Шимунджа, Марибор), албанец (Бесник Хаси, Андерлехт), беларусин (Александър Ермакович, БАТЕ Борисов), румънец (Мирча Луческу, Шахтьор Донецк), руснак (Леонид Слуцкий, ЦСКА Москва), холандец (Франк де Бур, Аякс), грък (Йоргос Донис, Апоел Никозия) и норвежец (Аге Хареиде, Малмьо).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички