Еврошампионът Стяуа или как героят от Севиля повали Барселона


Еврошампионът Стяуа или как героят от Севиля повали Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

3255 0

Стяуа, съперникът на Лудогорец за място в Шампионската лига, се явява един от най-славните и прочути отбори от Балканите. Заедно с Цървена звезда това са единствените два клуба от региона, печелили Купата на европейските шампиони. Именно Стяуа е първият балкански тим, донесъл на Балканите най-големия футболен трофей. При това с една от най-драматичните победи в историята на турнира - тази срещу Барселона в Севиля на 7 май 1986 година в порчутия финал с дузпите.

Как двата отбора стигат до мача за Купата на европейските шампиони? През същия сезон английските отбори са извадени от участие в турнира заради драмата на "Хейзел", което лишава от участие първенеца Евертън. Първаночално никой не слага Стяуа в сметките. Тимът на треньора Емерих Йеней вади късмет при жребия и елиминира успешно първите си три съперника - датския Вейле (1:1, 4:1), унгарския Хонвед (0:1, 4:1), и Куусиси Лахти (0:0, 1:0) от Финландия. В полуфинала е ударен силният белгийски тим Андерлехт (0:1, 3:0). От своя страна воденият от англичанина Тери Венебълс тим на Барселона има доста по-тежки противници. Първо Спарта (Прага) измъчва каталунците, които след победата си с 2:1 в Чехословакия треперят на реванша, загубен от тях с 0:1. С гол повече на чужд терен е елиминиран и Порто (2:0, 1:3). В четвъртфинала Барса надвива действащия европейски шампион Ювентус (1:0, 1:1), а след него се справя с Гьотеброг (3:0, 0:3) след тежък реванш с дузпи, завършил 5:4.

Финалът е на стадион "Рамон Санчес Писхуан" в Севиля, което напрактика прави каталунците домакини. От Барселона се стоварва есант от 50 000 запалянковци с 300 автобуса, дванайсет самолета и шест влакови композиции. Те реват оглушително, когато френският арбитър Мишел Вотро извежда двата отбора на арената. На трибуните има и около 2000 румънци, техните скандирания ще се чуят два часа по-късно.

Венебълс решава да бори власите с нападателна формация, ориентирана около двете чуждестранни звезди Бернд Шустер от Германия и шотландеца Стив Арчибалд, плюс испанския национал Караско. Стратега от скамейката на Стяуа Емерих Йеней залага на здрава защита пред вратаря Хелмут Дукадам начело с безкомпромисния Адриан Бомбеску и бъдещия бежанец и европейски шампион с Цървена звезда Миодраг Белодедич като либеро. Напред се разчита на младия Мариус Лъкатуш, Габриел Балинт и бомбардировача Виктор Пицурка.

Тактиката на Йеней с добре организирана защита и контраатаки проработва добре и каталунците напразно се опитват да вакрат гол. Усетил, че нещата вървят в негова полза, Йеней засилва отбраната с 36-годишния ветеран АНгел Йорданеску. Невървежът изнервя тези от Барселона, а при смяната си в 85-ата минута изнервеният Шустер изритва топката извън пределите на стадиона. Изваден е и Арчибалд. Румънците устискват 120-минутна битка без гол. Така бъдещият европейски шампион ще бъде определен с дузпи.

Първото изпълнение на Михаил Мадару е спасено от вратаря на Барселона Урути. След това идва ред на Хелмут дукадам. "Най-тежко ми беше при първата дузпа, тъй като не знаех къде ще бие. Усетих го обаче, че ще стреля вдясно от мен", разказва вратарят. Той отбива удара на Алесанко. След това Урути лови изпълнението на Ласло Болони. "Сигурен бях, че пак ще ми бият вдясно", продължава Дукадам, който спасява шута на Педраса.

Четири дузпи, а още няма гол! Голямата отговорност пада върху най-малкия в отбора - 22-годишния Лакатуш. Смелчагата пронизва баска Урути с мощен удар под гредата - 1:0 за Стяуа. Честта на Барса вече е в краката ан Пики Алонсо. "Чудех се къде ще бие. Накрая реших, че ще се опита вдясно от мен за трети път", свидетелства Дукадам. Преценката му е вярна и той избива изпълнението на Алонсо. Ред е на снажния Габриел Балинт. Той бие технично в ъгъла и Стяуа вече води с 2:0. Маркос Пеня е последният шанс за Барселона да се върне в играта. "След трите удара вдясно вече бях сигурен, че ще ме проверят отляво", казва румънският вратар. Мята се там, избива и Стяуа е шампион. Храбрите балканци се прегръщат победоносно в центъра на терена, докато каталунците излизат от стадиона като от погребение.

След този мач Дукадамостава в историята като Героя от Севиля. Няколко седмици по-късно ще му бъде открито рядко заболяване на кръвта, заради което легендарният вратар напуска Стяуа едва на 30 години и малко по-късно приключва кариерата си. Дълго време работи като майор в граничната полиция в родния си град Семлак, където открива собствена футболна школа. През 2008 година президентът на Румъния Траян Бъсеску му връчва орден "Спортна слава" заради подвига му от Севиля. Две години по-късно Дукадам получава още по-голямо признание - той е обявен за почетен президент на Стяуа, какъвто е и до днес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички