Дерменджиев: Възможно е Лудогорец да излезе от групите на Шампионска лига


Дерменджиев: Възможно е Лудогорец да излезе от групите на Шампионска лига
Снимка: БГНЕС

1818 0

Преди малко повече от месец Георги Дермен­джиев изведе Лудого­рец до четвърта титла на България. 60-годишният спе­циалист обаче не получи предложение за нов договор и се раздели по взаимно съ­гласие с клуба. Така след по­вече от 4 години в Разград сега той ще трябва да по­търси ново предизвикател­ство. "Тема Спорт" се свър­за с Дерменджиев, за да раз­бере повече около бъдеще­то му. Той говори освен за плановете си и за селекция­та на Лудогорец, както и за новия треньор Бруно Рибейро.

- Г-н Дерменджиев, има ли вече яснота около бъдеще­то ви? Получихте ли предло­жения да продължите тре­ньорската си кариера или да работите под друга форма в някой клуб?

- Да, получих оферти, като сред тях имаше и такива от български отбори. Водихме и конкретни разговори, но засе­га задържам нещата, тъй ка­то идеите ми са други. Няма да разкривам откъде са били предложенията, тъй като тези тимове вече си имат треньори. Моето желание е да се развивам като настав­ник. Не искам да работя нищо друго. Имам индикации, че скоро ще има развитие, зато­ва изчаквам. Причината да отхвърля предложенията обаче не е заради това, че ам­бициите на клубовете не са съвпадали с моите. Напротив - имаше отбор, който гони по-сериозни цели в А група. В крайна сметка аз никога не съм се правил на велик треньор, както някои искат да го из­карат. Но имам поводи да съм оптимист, че скоро ще имам нов отбор. Дълго работихте в Лудо­горец.

- Следите ли какво се случва в момента при но­вия треньор Бруно Рибейро?

- Разбира се, че следя. Вина­ги съм желал успех на тима и сега не е по-различно. Смя­там, че Лудогорец е клуб, който ще продължи да се развива във възходяща линия и ще постигне това, което иска.

- С право през зимата бях­те критикуван, че отбо­рът не е на нивото, на ко­ето сме свикнали. Сега нещата са подобни и в кон­тролите, нито веднъж Лу­догорец не показа класата си...

- Мога да говоря само за моя период. Бях предвидил какво ще се случи. Още през зимата казах, че Лудогорец го чака труден момент, най-вече в игрово отношение. Видяхте, че не сгреших. На­пълно нормално беше след ка­то момчетата постигнаха толкова много и в Шампионската лига, а и преди това у нас, да нямат мотивация и да не бъдат толкова кон­центрирани. В момента не бива да си правим изводи, защото то­ва е подготвителен период и отборът игра с много сил­ни съперници. Новите фут­болисти, които дойдоха, трябва да свикнат да се из­правят срещу такива тимове, тъй като това ги чака в Шампионска­та лига. В реда на неща­та е в мо­мента Лу­догорец да не е в оптимална форма, все пак е нужно време за напасване.

- Ще бъде ли по-силен Лудогорец през новия се­зон с оглед вливането на свежа кръв?

- Може би имаше мо­мент на пренасищане от страна на някои футболи­сти. Тези момчета, които дойдоха, са класни играчи, жадни са за победи. Хора­та, които останаха от миналия отбор, пък знаят за какво иде реч. Те също имат висок квалитет. Вярвам, че и през новия се­зон Лудогорец ще постиг­не големи успехи. Възмож­но е да има и негативно отражение напускането на доста играчи като Ешпиньо, Абало, Безяк, Барт и Кайсара. Може и да се по­явят колебания, но съм убе­ден, че тези, които оста­наха, ще направят така, че новите да влязат бързо в ритъм.

- На първо четене Милсами изглежда ниска топка за Лудогорец. Така ли е в дей­ствителност?

- Мисля, че Лудогорец може да повтори успехите от миналия сезон и да влезе пак в групите на Шампионската лига.Отборът ще набере скорост докато дойдат важните ма­чове. Сега играят с Милсами, отстраняват ги и чакат жребия. Това все пак е безценно време, в което да се работи с футболистите, а и самите те да се опознаят по-добре. Все пак и първенството започ­ва, което ще допринесе ти­мът да влезе във форма, ос­вен това и контузените ще се възстановят. До следва­щия противник Лудого­рец ще е на нивото, което сме свикнали да виждаме.

- Има ли от как­во да се притесня­ват разградчани пре­ди двубоите с Милсами?

- Не. Знаете как Милсами станаха шампио­ни - в последния кръг, и то с равни точ­ки. Не мисля, че това е отборът, който може да притесни Лудогорец. Убе­ден съм, че мом­четата ще са достатъчно концентрира­ни, защото знаят какво дават мачо­вете в Шам­пионската лига. Преди време ви казах, че Лига Европа няма ни­що общо. Не може да се сравняват отборите в двата турнира. Ето, на­пример бяха харесали на­ши футболисти след до­стигането до 1/8 финал в Лига Европа - Роман Бе­зяк и други момчета, но цената им беше много по-различна. Сега Кайса­ра видяхте за какви па­ри бе продаден. Убеден съм, че той ще заиграе в Шалке и ще го пови­кат в националния на Бразилия, просто това момчеима големи заложби и качества, a и е добър характер. За­това е различно да се из­правиш срещу Реал Мад­рид, Ливърпул, както и Ба­зел. Там всички те гледат и направиш ли силни мачо­ве, то трансферът ти е сигурен. Това са много важни моменти за разви­тието на Лудогорец като клуб, а и за самите футбо­листи. Сега всеки ще иска да последва Кайсара и ще даде максималното от себе си, дори ще опита да надскочи възможностите си. Мисля, че скоро клубът ще на­прави нови сериозни трансфери в За­падна Европа.

- Имате ли участие в на­стоящата се­лекция на тима?

- Гледали сме до­ста футболисти и от тези, които дой­доха. Имаше и предвари­телни разговори с някои от тях. Беше само въпрос на време да бъдат взети. Ще може ли Бруно Рибейро да се адаптира към бал­канския нрав? - Надявам се, че ще постиг­не успех. Искрено му го поже­лавам. Дано пак клубове като Реал дойдат в София, за да може феновете да видят големите звезди на световния футбол. Помните, че тогава хората се радваха, защото Лудогорец се надиграваше с тези колоси. Видяхте колко постигнахме, при положение че нямахме никакъв опит. В момента футболистите знаят, че не е страшно да се изправиш срещу Роналдо. Видяха държанието на по­добни звезди, които сме свик­нали да гледаме само по телевизията. Освен това с тези четири точки вече ще може да се мечтае и за класиране напред. С малко повече шанс е възможно да се премине в следващата фаза. Лудогорец има класата да го направи. Трябва да се мисли точно та­ка, а не да викаме „ние срещу тези сме обречени". Смятам, че е възможно няколко години поред тимът да влезе в гру­пите. Това на практика ще изстреля Лудогорец в съвсем друга орбита.

- Кой ще е основният кон­курент на Лудогорец за титлата през новия сезон?

- Смятам, че това ще е Берое. Направиха много доб­ра селекция и успяха да запа­зят голяма част от отбора си. Единственият, който си тръгна, бе Георги Костади­нов. Затова може да ги определим като основен конкурент на Лудогорец за титлата. Освен това се на­мират и в добра форма, което повишава шансовете им. Дано направят и нещо по-сериозно в Европа. Други­те, които могат да погле­днат към първото място, са Литекс, Черно море. Не лош отбор събра и Локо Пд, но трябва да имат и финансова стабилност, за да мислят за нещо повече.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички