Да "стимулираш" финансово трети отбор - неморално, гнусно и престъпно!


Да "стимулираш" финансово трети отбор - неморално, гнусно и престъпно!
Снимка: БГНЕС

5123 5

Българският футбол принципно не се характеризира с къса памет, а феновете на играта помнят как се е развила среща на любим тим преди десетки години. Не така стоят обаче нещата по един нашумял напоследък въпрос - стимулирането от трети отбор. Става въпрос за онази ситуация, при която отборът А обещава парични премии на отбора В, ако победи отбора С. Нещо като с Лудогорец, за който се твърди, че миналата есен е изръсил определена сума на Марек, за да се напъне срещу ЦСКА. И да отнеме две точки от отбора на Стойчо Младенов с равенството 0:0. Говори се, че по същия начин от Разград процедирали и в мача Марек – "Левски", завършил 1:1.

Дълги години специалисти и футболни дейци разправят, че в подобен вид стимулиране нямало нищо лошо. Истината е друга – става въпрос за сериозно нарушение на принципите за честна игра. Не го казваме ние, казва го световната футболна централа ФИФА.

Уважаеми футболни дейци, как да няма нищо лошо? Първо е незаконно, както обяви агентът Лъчезар Танев преди време, когато въпросът отново беше актуален. Тези пари са нелегални, не са фактурирани, това е корупция. И е подсъдимо в цял свят. Според ФИФА и УЕФА това си е подкуп и погазване на феърплея, което може да се накаже дори с изваждане от първенството. Само че у нас никой не взема мерки срещу тази практика, въпреки че в сайта на БФС четем следното:

"Всички лица, обвързани с правила и наредби на УЕФА, трябва да се въздържат от поведение, което нарушава или би могло да наруши почтеността на мачовете и състезанията и трябва напълно да сътрудничат по всяко време с УЕФА в борбата и срещу това поведение. Почтеността на мачовете е нарушена, когато някой действа по начин, който е вероятно да окаже незаконно или неправомерно влияние на развитието или на резултата от мача с цел да придобие облага за него или трето лице..."

Разпоредбата на ФИФА срещу т.нар. "мокри поръчки" датира още от 22 юни 1998 г. Мотивът е, че в случая подобен акт се явява недопустимо вмешателство на трета страна във футболната среща и грубо нарушаване на изискванията за феърплей.

Преценено е, че във футболната среща всеки отбор влиза със своя собствен капацитет – игрови, финансов или какъвто и да било друг. В случая този тип допълнително стимулиране от трета страна идва извън капацитета на единия от двата отбора. Затова го считат за нарушаване на феърплея и е абсолютно забранено.

Това е обявено още на световното първенство през 1998 г. във Франция. Тогава в група D играят отборите на Нигерия, Парагвай, Испания и България. Първите срещи завършват при следните резултати: България – Парагвай 0:0, Испания – Нигерия 2:3, Нигерия – България 1:0, Испания – Парагвай 0:0. Предстоят последните мачове от групата: Испания – България и Нигерия – Парагвай. Единственият шанс на испанците да завършат на второ място в групата е Нигерия да бие Парагвай или да завърши наравно, а Испания да победи България.

В навечерието на тези последни мачове в медиите се появяват публикации, че Кралската футболна федерация на Испания е обещала повече от половин милион долара на Нигерия, за да се хвърли за победа срещу Парагвай. Ситуацията е твърде деликатна – нигерийците така или иначе вече са си осигурили класирането в следващия кръг, и без такова допълнително премиране едва ли ще се хвърлят да играят здраво в третия си мач. За испанците пък е много важно това да се случи не само от спортна, но и от политическа гледна точка. Защо от политическа?

1. Защото на мача Испания – България в Ланс се очаква да пристигне лично крал Хуан Карлос, както и висши представители на правителството.

2. Защото в отбора на България е Христо Стоичков. Преди мача бившата звезда на Барселона сключва сделка с отцепническата Партия за независимост на Каталуня. Според договорката, ако вкара гол във вратата на Испания, Ицо трябва да си вдигне фанелката, а на потника отдолу ще има надпис за отделяне на Каталуня от Испания.

Така че за испанците са важни няколко неща – първо да победят България, второ – да не допуснат Стоичков да им вкара гол, и трето – Нигерия да бие Парагвай. За изпълнение на третото условие на нигерийците са обещани въпросните премии.

След като това с премиите се разчува, на 22 юни в Париж е свикано заседание на ФИФА по въпроса. То се води от току-що избрания нов президент на световната централа Сеп Блатер. След 2 часа дебати ФИФА излиза с решение. Преценено е с не един мотив, че подобно премиране представлява грубо потъпкване на феърплея. И съответно Испания и Нигерия са заплашени с най-строги санкции, в случай че бъдат изплатени обещаните премии. Става дума не само за глоби, но и за изхвърляне от турнира. В крайна сметка Испания победи с 6:1, но Нигерия загуби от Парагвай с 1:3. И така испанците отпаднаха от световното първенство.

УЕФА също отсича, че това е престъпно. Според европейската централа между "подкуп" и "стимулиране" няма никаква разлика. УЕФА постановява това през 2007 г., когато Русия обещава много пари на Хърватия, за да бият Англия на "Уембли" в квалификациите за Евро 2008. Обещани са и лични придобивки за най-добрите играчи на хърватите. От Албиона нададоха вой, след което УЕФА разпореди: "Всяка допълнителна мотивация от трета страна се смята за подкуп. За това в дисциплинарния правилник на УЕФА са заложени различни наказания – от официално предупреждение до забрана за участие в официални турнири за определен срок".

Така или иначе, без да им се наложи да плащат (макар че кой знае), руснаците заминаха за европейското за сметка на Англия, след като Хърватия би с 3:2 с гол на Младен Петрич.

Странното е, че в БФС ходят по форуми, обучения, знаят какви са разпоредбите, но никой не излезе, за да каже на члена на Изпълкома Кирил Домусчиев и останалите, които приемат това за нормално, че всъщност не е. Неслучайно собственикът на Стяуа Джиджи Бекали търка нара в румънския затвор по същата причина.

А Домусчиев не се притеснява да говори уклончиво по темата и да заявява, че одобрява стимулирането на трети отбори, защото това не нарушава честната игра. Дори преди време обяви, че е имал възможност да даде премия на Миньор за добър резултат срещу ЦСКА, без да уточни дали е дал. Рядко той си позволява да отрича, че е вадил пари от джоба си, за да нахъсва съперниците на конкурента си.

КАК ВЪЗПРИЕМАТ У НАС ЯВЛЕНИЕТО:

Сред тези, които тънат в заблуда, че стимулирането от трети отбор е в реда на нещата, и даже се хвалят с такава подкрепа, е Тенчо Тенев, който се изказа в такъв дух като треньор на Марек: "Ако заработим нещо и от конкурента на ЦСКА, няма нищо лошо". Това принуди Лъчезар Танев да обяви: "Говореше се за стимулиране в Испания преди време при Реал и Барселона, но това е голяма глупост. Не може да се говори, че стимулирането от трети отбор е законно - това е пълна глупост и е незаконно. Да не би да ти фактурират сумите, които получаваш? Това са пари, които се дават нелегално. Това в цял свят е подсъдимо. Само в нашия футбол се казва, че е законна дейност. Няма такова нещо. Откъде произхождат тези пари, какви са, платени ли са им данъци, клубът как ги усвоява? Това е нелегално, корупция. Дали се случва или не, е отделен въпрос", заяви Танев за "Зона Спорт".

Капацитет като Георги Василев-Гочето също е сред заблудените, че подобно нахъсване с пари не противоречи на закона. "Не смятам, че е правилно. Но и не се нарушават футболните закони. Престъпление е, когато платиш на някой умишлено да загуби. Стимулирането на трети отбори отдавна го има в нашия футбол и затова не се впечатлявам. Не сме открили Америка, това е световна практика. Ако сме единствените, да го коментираме. Силните финансово винаги излизат на преден план. Част от играта е", заяви той неотдавна.

Така освен "Левски" в отделни моменти и през различни сезони, никой не дава рамо на треньора на ЦСКА Стойчо Младенов, който освен със съперниците си и с огромните проблеми в клуба, трябва да се бори и срещу дълбокия джоб на Кирил Домусчиев.

"Но аз искам да попитам позволено ли е да се стимулират други отбори? Не мога да казвам кой кого стимулира, но си има комисии, да кажат те, да разследват, да тръгнат по следите, които са оставени", изригна Младенов след 0:0 срещу Марек през ноември, когато "червените" загубиха важни точки в битката си за титлата.

Един друг треньор в "А" група, който се сблъска с този проблем, когато бе начело на "Левски" - Емил Велев, пък демонстрира непоследователност при третирането на проблема. Когато изпълнителният директор на същия проблемен Марек - Георги Славчев, през 2009 г. заяви, че чака торба с пари от ЦСКА преди мача със "сините", Велев коментира: "Забранено е да са стимулира Миньор от трети отбор. Незаконно е и нямат право да говорят за такива неща".

Когато, вече начело на Локомотив (София), Кокала трябва да влиза в битка с Пирин за оцеляване в елита, той е на друго мнение. "Виж, един клуб да стимулира трети с премии за победа срещу конкурент - това някакси го разбирам. Не приемам обаче даден отбор да вземе пари от друг, за да падне", казва той.

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла сложи черешката на тортата по този въпрос, заявявайки, че стимулирането от страна на разградчани на съперниците на ЦСКА е нормално и е добре, ако и "червените" имат възможност, да правят същото.

"Не виждам нищо лошо в това. Нека и ЦСКА да го прави. Ако спортно-техническият щаб се откаже от три месечни заплати, ще има средства за такъв стимул. Трябва да спрат да обвиняват Лудогорец", заяви Илиев в края на миналата година.

СВЕТЪТ ЗА ЯВЛЕНИЕТО:

Разровихме се да видим и как този феномен присъства и е третиран в останалите първенства в Европа. Оказва се, че, поне според феновете на футбола, стимулирането от трети отбор е почти непозната практика в топшампионатите и почти всички гледат с не добро око на подобна намеса. Ето какво откриваме по темата във форума на футболния статистик Берт Касиес:

Шотландия: Не ни е известно да има такова нещо

Испания: Разбира се, има такова стимулиране. Не е официално разрешено, но съществува и никой не се опитва да го преследва

Холандия: Не знаят дали се случва, не си спомнят някой да е бил обвиняван за такова нещо.

Израел: Често се случва в долните дивизии

Англия: Във Висшата лига не съм чул, но като цяло съм чувал, че от време на време играчите получават пари от трета страна за допълнителни усилия.

! В страни, където има такива плащания, ще намерите и други скрити плащания и подкупи, както и незаконни присвоявания.

Франция: Никога не съм чувал това да се случва в Лигата, но това не означава, че не се случва. (Пример: В Шампионска лига Лион срещу Спартак 2001 г. и Розенборг 2002 г. В двата мача беше постигнато реми и не се даде шанс на Арсенал и Аякс); Президентът на Динамо (Киев) призна, че през 1999 г. Марибор е стимулиран в мач срещу Байер. Записват равен и Динамо продължава в следващ етап).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички