Български срещу датски отбори в Европа - повод за оптимизъм


Български срещу датски отбори в Европа - повод за оптимизъм
Снимка: БГНЕС

1982 0

Лудогорец ще се изправи срещу датския ФК Копенхаген в 1/16-финалите на Лига Европа, стана ясно от тегления жребий в централата на УЕФА в Нион. Така "орлите" не извадиха особен късмет в пресявките, защото въпреки че не е европейски колос, датският тим все пак се присъединява от Шампионска лига.

В исторически план Копенхаген доскоро бе единственият тим от тази страна, който може да се похвали с елиминация на български отбор.

Иначе съперничествата между родни и датски клубове започва през 1978 година, когато в първия кръг на турнира за Купата на европейските шампиони Локомотив (София) отстранява Одензе след 2:2 и 2:1.

През 1986 пък Левски, тогава под името Витоша, елиминира Болдклубен 1903 (също от Копенхаген) след 0:1 и 2:0, като мачът е първи кръг в турнира за Купата на носителите на национални купи.

Отново там се разиграва през 1998 година последното и единствено засега гостуване на ФК Копенхаген на българска земя, като датчаните печелят с 2:0, а след това с 4:1 категорично продължават напред.

В първия кръг на квалификациите за Шампионска лига през 2002 година обаче Левски среща Брьондби и е далеч по-убедителен - 4:1 в София и 1:1 в столицата на Дания.

Брьондби през 2015 година елиминира трудно Берое с 1:0 и 0:0 във втория предварителен кръг на Лига Европа, а ето че Лудогорец ще има шанса отново да срази от името на България подобен скандинавски съперник.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички