6 години тотална футболна хегемония... и никой не си взе поука


6 години тотална футболна хегемония... и никой не си взе поука
Снимка: БГНЕС

1606 0

6 поредни титли. Откакто Лудогорец влезе в елита на професионалния български футбол, отборът е непоклатим за първото място. Започна с нулево равенство срещу Локомотив (Пловдив) в първия си мач в "А" група, а срещу този съперник спечели за 6-и пореден път безапелационно титлата, без да има каквато и да е адекватна конкуренция. "Орлите" стигнаха до два от триумфите си драматично - успех срещу ЦСКА в директен спор за първите си златни медали, както и през 2013 година, когато Левски се самоуби срещу Славия и подари титлата на Кирил Домусчиев и компания. Но дори "сините" да бяха спечелили, че дори и ЦСКА, истината е, че нямаше да има значение. Лудогорец е абсолютен хегемон в България, въпреки че не са много хората, които харесват това. 

Но тоталната доминация е лоша за който и да е спорт. Неслучайно английската Висша лига като цяло е по-гледана от Примера дивисион, независимо че Барселона и Реал Мадрид са най-популярните отбори в световен мащаб. Също така не е изненада, че в редовния сезон в НБА имаше отлив на зрители, защото всички знаят, че на финал ще са Кливланд Кавалиърс и Голдън Стейт Уориърс. Част от чара на Шампионска лига пък е фактът, че до ден днешен в модерната история на турнира няма отбор, който е дублирал успеха си. Има още куп примери, но едно е ясно - хегемонията на Лудогорец е лоша за българския футбол, но не заради самия клуб, който се развива идеално в последните 7-8 години. Проблемът е, че никой друг не осъзнава това, което правят "орлите".

Освен че наляха милиони в школа (която все още не се използва в първия отбор, но се развива в добро темпо), Лудогорец прави силен трансфер след силен трансфер, след което е на печалба от препродажба. Само за Кайсара клубът прибра 6 милиона евро. Няма нужда да споменаваме други играчи, които дори да са резерви в отбора, биват продавани за 200-300-400 хиляди евро. За сравнение - от Левски през лятото ще си тръгнат поне четирима без трансферна сума, а на няколко играчи ще бъдат разтрогнати и клубът ще им дължи пари.

Лудогорец успя да направи и промяната от предишния към настоящия състав изключително плавно, жертвайки едно единствено участие в европейските клубни турнири. От отбора, влязъл в Шампионска лига през 2014 година, сред титулярите са останали 4-ма - Стоянов, Моци, Дяков, Марселиньо, както и Йордан Минев, Мисиджан, които обаче са със статут на резерви. И въпреки почти цялостната обмяна на състава, Лудогорец продължава да е над всички в България. И то не с класа, а с класи.

И докато "орлите" се превръщат в швейцарския Базел, а амбицията им е да станат Шахтьор (Донецк) на Балканите, другите ни "топ" клубове страдат все повече и повече. ЦСКА беше на прав път, когато отборът се озова във "В" група. Бъдещето изглеждаше изключително светло за отбора, който за пръв път от може би десетилетие обедини цяла "червена" България и беше категорично най-подкрепяният отбор. Гриша Ганчев обаче не спази обещанието си да плати дълговете на "червените" и да не ги обединява с Литекс, а сега "армейците" отново са в Първа лига, но са само част от фона - това, което представлява и Левски.

"Сините" и през това лято ще изгонят една дузина футболисти, ще вземат също толкова на брой анонимници, ще обявят, че това е "Левски" и титла и Купа са единствените цели пред отбора... през зимата някой ще бъде изгонен, 26-кратните шампиони сигурно ще имат нов треньор и целта пак ще е влизане в тройката и участие в европейските клубни турнири.

Като стана дума за Европа - откакто Лудогорец е в елита, най-доброто класиране на Левски е трети предварителен кръг в Лига Европа. Отборът отпадна от отбори като Иртиш, Сараево, Спартак Търнава и Марибор (макар и без да загуби мач срещу последни), изпускайки два пъти да се класира за Европа.

ЦСКА игра плейоф за влизане в груповата фаза на Лига Европа през сезон 2011/12 и отпадна, а оттогава насам записа само провали и отпадания от отбори като Мура и Зимбру. А от въпросния сезон насам най-предното класиране на отбори, които не се казват Лудогорец, е на Ботев Пловдив - трети предварителен кръг срещу Щутгарт (1:1 и 0:0). И това е...

Големият проблем на Лудогорец е, че няма фенска маса. Отборът не можа да напълни Националния стадион в Шампионска лига за нито един от трите си двубоя, а в шампионския мач на тима имаше не повече от 20 фена на стадион "Лаута".

Футболът е за феновете и това е ужасна реклама за родната версия на най-обичания спорт - шампионът не може да напълни собствения си стадион повече от 1-2 пъти годишно, а останалите отбори са на светлини години от настоящия хегемон. И изглежда никой не си взима поука. Докато това продължава и останалите тъй наречени грандове не обърнат внимание на своето футболно развитие, ще гледаме пусти стадиони и един и същ шампион година след година, след година... Единствената въпросителна е на кого ще му писне първо - на феновете, които окончателно да се откажат от футбола, или на Кирил Домусчиев в момента, в който или му писне да развива футбол в не футболен град, или докопа емблемата на ЦСКА, както упорито се говори във футболните среди...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички