Легендата Христо Бонев навърши 70 години


Легендата Христо Бонев навърши 70 години

1051 0

Почетният президент на Локомотив Пловдив Христо Бонев празнува днес своя 70-ти рожден ден. Един човек, една легенда, която е доказала с игра и поведение какво значи Локомотив.

Ръководството на клуба, служители, футболисти, спортно-технически щаб и фенове честитят юбилея на един от най-големите футболисти за всички времена на България. Пожелаваме на Христо Бонев бързо възстановяване и много здраве, щастие и още дълги години да сме заедно в името на черно-бялата идея, написаха "смърфовете" на официалния си сайт.

Христо Бонев е роден на 3 февруари 1947 г. в Пловдив. Има 426 мача за Локомотив, в които отбелязва 185 гола. Той става вицешампион с родния си клуб през 1973 г. и бронзов медалист през 1969 и 1974 г.

Носител е на Купата на Съветската армия (1983). Става три пъти Футболист на годината в България - (1969, 1972, 1973). Носител е на купата по спортсменство (1976).

С националния отбор на страната Христо Бонев записва 98 мача (2-ро място във вечната ранглиста) и 47 гола (2-ро място във вечната ранглиста). Излиза 42 пъти с капитанската лента (1-во място във вечната ранглиста). Преди време заслужено бе обявен за футболист №1 на Пловдив за ХХ век.

През 2007 година е награден с орден Стара планина първа степен за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички