Крушарски: До 3 г. Локо (Пд) може да е шампион


Крушарски: До 3 г. Локо (Пд) може да е шампион

1212 0

Новият собственик на Локомотив (Пд) Христо Крушарски показа доста сериозни амбиции с клуба в интервю за "България Днес". Публикуваме част от него.

Г-н Крушарски, очаквахте ли толкова добра игра срещу Лудогорец?

- Всичко е въпрос на гледна точка и на виждане. Още от първия ден видях, че има смисъл да се занимавам, и затова тръгнах.

Как се запали искрата?

- Христо Бонев се сети за мен и той ме намери. Бяхме заедно с Неделчев и Наско Узунов. В началото уговорката беше да им помогна с колкото мога, с някакви дребни пари. Помолиха ме, защото бяха в тежко положение. На приятели винаги помагам в нужда. В Локомотив (Пд) е играл един мой селски - Христо Андонов-Пелето, който почина, Бог да го прости. Видях негова снимка от 1963-та или 1964-та. Бил е в тима. Бонев ми разказа. Христо е трябвало да влиза на мястото на Андонов. На няколко пъти се е готвел, но Пелето се разиграе и Бонев пак си оставал на скамейката.

Дойде ли апетитът след успеха над Лудогорец?

- Още първия ден казах на майтап, че нищо чудно да участваме в Лига Европа. Локомотив има потенциал. Тимът е добър, играчите също.

Искахте да вадите отбора на полувремето на мача с Лудогорец. Защо?

- За какво да играят? бях малко по-вулгарен, но това си е човешка емоция. Имах намерение да им кажа да застанат в центъра и да не играят. Без да ги вадя. Просто Лудогорец да си вкарват голове, както си искат. Първото полувреме беше на съдията. Очаквах арбитрите малко да се вразумят след скандала, който направих. Накарах моите хора да напишат протест. вероятно съдиите са чули това и работите се преобърнаха. Футболистите направиха това, което трябваше. Лошото е, че вече трети мач има подобни тенденциозни действия на съдиите. Футболът е вид спектакъл. И да биеш, и да паднеш, важно е удоволствието от играта. Нека всички да са равнопоставени. Това се прави от съдиите. Нито Боби Михайлов, нито някой друг от БФС може да ръководи нещата. Малко повече морал трябва. Понякога съдиите се стресират само от името.

Имате ли амбиции да влезете в Изпълкома на БФС?

- Никакви. не крия, че ги познавам, а и те ме познават. Не съм се обадил на никого да кажа - сложи ми съдия или нещо подобно. Не са дошли при мен, за да искат пари. Знаят, че няма да дам нищо за нечисти работи. Ние играем феърплей.

Обявихте, че Локомотив (Пд) има около 2,2 млн. дългове. Това ли е истинското състояние?

- Като всяко едно българско предприятие и ние имаме задължения. Те са повече към държавата. Погасяваме по нещо. Сега сме на път да направим споразумение с НАП„ за да освободим сметките на клуба. Там са около 1,6 млн. лв. с лихвите. Борчовете към футболисти и мениджъри са дребни суми. Тях ще ги изчистим до началото на следващата година. Стига сме се чудили как да влизат и излизат пари. Минимум три години трябват, за да изчистим задълженията и да се тръгне на чисто.

Годишният бюджет на тима ще бъде около 3,5 млн. лв. Ще успеете ли сам да го покриете?

- Никога не съм казал, че ще го правя сам. Засега съм сам, но когато влакът тръгне, доста пътници ще искат да се качат на него. Фалирала фабрика се взема за дребни пари, вдига се и после се продава. Когато има успехи и резултати, ще има и публика и рекламодатели. Почти е невъзможно един клуб да се самофинансира.

Имате ли точна визия за бъдещето на Локомотив?

- Не трябва да търсим звезди отвън. Имаме 5-6 чужденци. каква ни е файдата от тях? Тук имаше школи и футболисти. Да не би през най-успешните години да сме чакали тези отвън. Необходимо е да се надяваме на нашите деца. останах огорчен от голямата загуба на юношите (б.а. поражението с 1:5 от Черно море като домакин). Остава още малко да оправим нещата при мъжете и ги подхващам тях. Пловдив е вторият град по големина в България. Има ресурс, който трябва да се акумулира. Едно време имаше треньори, които обикаляха и селектираха по села и градове. Сега е по-лесно да отидем във Франция, да вземем 10 безработни и да ги направим футболисти.

Много босове говорят за налагане на българското, но пазаруват чужденци. Да не стане и при вас така?

- В Локомотив (Пд) налагаме българската стока. Резултатите ще дойдат. Конкретно не се занимавам вътре с футбола. Има си хора за това. Аз контролирам и ако видя, че има нещо, мога да споделя с треньора и директора. С футболистите няма какво да приказвам. С тях може да седнем на маса, да си направим купона и да си тръгнем.

Какви са плановете за стадиона и колко ще струва обновяването?

- Написал съм проект. До три години може да стане един уникален стадион. Инвестицията ще бъде около 6-7 милиона лева. Има два направени сектора. Остават още два. За терена държавата е обещала да помогне.

Излизате срещу "Левски" без наказания Камбуров. Ще окаже ли това влияние?

- Липсата на Камбуров няма да попречи на играта. Мисля, че отвън той ще надъха още повече момчетата. Ще играем за победа. Дали ще ги бием, това е въпрос на шанс.

Ще стане ли шампион Локомотив (Пд) до няколко години?

- Възможно е. Залагаме на българската школа. Кадрите не се коват за един ден. Трябва време. Почваме с юношите. До 5-6 години все някой ще излезе. Сега не ми харесва как се работи в школата. Търсим методист, който да управлява треньорите. Той ще коли, той ще беси. Лошото е, че няма кадри. Българинът не е гладен и не е научен да работи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички