Годината на "майните": Как Пловдив превзе Купата на България


Годината на "майните": Как Пловдив превзе Купата на България
Снимка: Оф. сайт на Ботев (Пд)

2407 0

В навечерието на 2020-а е време за равносметка, а за футболната част на град Пловдив определено има какво да се каже. Локомотив и Ботев преминаха през много перипетии в хода на 2019 година, които доведоха както до положителни, така и до не толкова хубави мигове за привържениците на двата отбора.

И тъй като годината започва на 1 януари, няма как да не обърнем внимание на миналия сезон 2018/19 в Първа лига. Ботев Пловдив се представи по-силно през изминалата кампания от своя градски съперник, като завърши на шесто място в подреждането. В същото време Локомотив не се наслади на най-добрия си сезон, завършвайки на срамното 11-о място с едва 38 точки в актива си, което не бе много далеч и от зоната на изпадащите.

Локомотив обаче съумя да спаси сезона с изключителния успех за Купата на България. "Черно-белите" се добраха до финала по не особено труден начин, след като по пътя си срещнаха отборите на Поморие, Дунав, Етър и Септември. Техните съграждани имаха далеч по-трудна задача, като в хода на турнира трябваше да отстранят ЦСКА 1948, Берое и Черно море, за да се справят на полуфиналите и с отбора на ЦСКА. На големия финал обаче Локо успя да измъкне победата с минималното 0:1 след гол на Ален Ожболт.

С победата Локомотив си завоюва правото на участие в елиминациите на втория по големина европейски клубен турнир - Лига Европа. Там пловдивчани стартираха от втория кръг, където се изправиха срещу словашкия Спартак Търнава. След силна игра в България и драма в Словакия "смърфовете" успяха да се класират за следващия кръг, където обаче изтеглиха "късата клечка". Отборът се натресе на френския Страсбург, но това не смути хората на Бруно Акрапович. Локомотив се представи достойно и напусна турнира с високо вдигната глава, както и със самочувствието, че може да се конкурира и на европейско ниво.

Финалът за Купата на България очевидно се оказа повратна точка за двата пловдивски гранда, което преобърна представянето им в крайните противоположности. И ако Ботев бе далеч по-успешния отбор в Пловдив през сезон 2018/19, то есенният дял от новия сезон тотално промени ситуацията под тепетата. Локомотив започна да се представя далеч по-убедително, като от ролята на аутсайдер премина в претендент за титлата в Първа лига. В същото време Ботев, който бе в първата половина на таблицата през миналата кампания, се залепи за дъното на таблицата след серия от колебливи резултати. Огромно влияние за кризата в "канарчетата" имаше и треньорската рокада. След раздялата с Николай Киров не се получи "химията" между играчите и новия наставник - Желко Петрович. Под негово ръководство "жълто-черните" избягаха от футбола, който показваха преди и само след няколко месеца се сбогуваха с Петрович. С идването на Ферарио Спасов се върна увереността в играчите, както се видя в последните двубои на тима, а лидерът на тима - Тодор Неделев, отново заигра на познатото за него ниво.

Локомотив пък може да се похвали, че разполага с най-силната атака в Първа лига, след като е на първо място по отбелязани попадения след 20 изиграни двубоя. Тимът дълго време бе на второто място в класирането, но в крайна сметка бе изместен от Левски с разлика от 2 точки. Ботев от своя страна успя да се измъкне от трудната позиция, в която беше изпаднал, и се изкачи до осмото място с 28 пункта - на две точки от петия Славия. 

Междувременно главоболията със стадионите на двата отбора в Пловдив продължават. Привържениците на Ботев Пловдив продължават да негодуват срещу липсата на строителна дейност по стадион "Христо Ботев". Запалянковците на "жълто-черните" искат час по-скоро да се върнат на "Колежа". От щаба на Локомотив пък съзряха разделение и различно третиране на двата футболни гранда. "Смърфовете" настояват също да получат финансиране от общината за реновиране на техния стадион "Лаута".

2019-а е година, която ще остане в историята на Пловдив най-вече с изключителния пробив за Купата на България. Успехите на Ботев и Локомотив и достигането до големия финал, както и пробива на "черно-белите" в елита на България, безспорно славят името на града и реномето му на високо развит спортен център. Съвсем закономерно, и двата отбора искат да получат ответна реакция и да бъдат подкрепени от общината за постигнатото през годината.

Как ще се развие казусът около стадионите, ще се задържи ли Локомотив в призовата тройка на родния шампионат и може ли да се повтори хегемонията на "майните" за Купата на България - отговор на тези и много други въпроси очакваме да получим през новата 2020 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички