ЦСКА - Левски: Не футбол, а мъчение


ЦСКА - Левски: Не футбол, а мъчение
Снимка: БГНЕС

3995 0

Футболът е универсално забавление за хора от всички възрасти. По цял свят стадионите са пълни с различни хора - от малчугани на двегодишна възраст до пълни с истории пенсионери, които не могат без любимата игра и всеки уикенд подкрепят обичания от тях отбор. В неделя обаче на стадион "Васил Левски" хората забравиха за забавлението и насладата, която футболът носи, а трябваше стоически да изтърпят как два от най-добрите отбори в България "джускат" топката възможно най-далеч. "Зрелището" ЦСКА срещу Левски беше истинско мъчение - за футболистите, за треньорите, за феновете на стадиона, тези пред малкия екран и журналистите, които трябваше да отразяват срещата.

За разлика от много други случаи, играчите този път нямаха абсолютно никаква вина. Истината е, че някои от тях се опитаха да играят техничен футбол с бързи комбинации от центъра към крилата и обратно, но това беше практически невъзможно. Защото над София се изля невиждан от години дъжд, който попречи на всякакви креативни идеи по време на столичното дерби. Футболистите се опитаха - бързи атаки по крилото, финтове, отигравания с едно докосване. Нищо не се получи. На няколко пъти теренът осуети бързи акции, в които атакуващата селекция имаше числено предимство. Извеждащите подавания трябваше да бъдат високи, което дава категорично предимство на снажните защитници, с които разполагат и двата отбора. Скоростта отсъстваше тотално и, след като и "сини", и "червени" пробваха няколко технични отигравания, за всички стана ясно - футбол няма да се играе.

ЦСКА съумя да спечели с гол в края на вездесъщия си голмайстор. Но успехът беше незаслужен. Ако Левски беше вкарал подобен гол, също победата щеше да е незаслужена. Нито един от отборите нямаше как да покаже на какво е способен, защото теренът беше тежко наводнен. Единствено в участаци по двете леви крила имаше възможност за индивидуални и бързи действия на двата отбора, но това рядко се случваше. Станахме свидетели на отвратителни 90 минути футбол, които много хора вече са забравили, а единственото, което остава от това дерби, е статистиката.

И големият виновник отново е БФС. Да, футболната централа отнася страшно много критики за действията си, особено в последните няколко месеца, но беше лесно предвидимо, че футбол на Националния стадион няма да има. Всяка една прогноза за времето предрече ужасяващи за този спорт условия в София. В предходния ден пък имаше ураганни ветрове, които подсказаха на всики, че се задава буря. На всички, освен на хората в БФС. Погледнете навън точно в този момент - дори в този миг да завали, състоянието на стадион "Васил Левски" ще е в пъти по-добро от това, което видяхме в неделя в 13:00 часа. Не можеше ли дербито да бъде отменено с ден и половина? Не можеше ли теренът да бъде запазен, след като се знаеше какво време ни очаква през уикенда? Дори мачът да беше насрочен за по-късен етап, например няколко дни след контролата на България срещу Босна и Херцеговина, едва ли щеше да има сърдити - в крайна сметка столичният сблъсък не беше с решаващо значение за разпределението на местата в челото. Но не - нямаше никакво значение, че футбол между ЦСКА и Левски няма да се играе. Мачът се изигра и в момента, в който прозвуча финалният съдийски сигнал, всички забравиха видяното на терена.

Този уикенд имаше снежна буря на Острова. Видяхте ли в какво състояние са терените там? Да, условията бяха тежки, но тревната настилка беше добре подготвена и времето там не попречи дори на половина толкова, колкото го направи в неделния следобед в София. Преди няколко седмици куп мачове и дербита бяха отложени във Висшата лига, защото терените не бяха в добро състояние, феновете трудно щяха да се придвижат до стадиона, а зрителите пред телевизора нямаше да видят футбола, който очакват. Логично, всички се съгласиха, че мачове не трябва да има. Заради футболистите и най-вече заради качеството и феновете.

Тук за феновете не се прави нищо. Множество мачове се играят в работно време и стадионите пустеят. Дори ЦСКА - Левски беше насрочен за 13:00 заради желанието на телевизията, която излъчва мача, а не заради удобство на феновете. В България футболът отдавна не е за феновете. Това е ясно. В неделя дербито на стадион "Васил Левски" трябваше да е реклама на българския футбол, особено след онова 2:2 преди няколко месеца. Вместо това останахме с горчив привкус от мъчението, на което станахме свидетели.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички