Жужо обяви голямата цел в "Левски" и обеща: Ще променим тима за месеци


Жужо обяви голямата цел в "Левски" и обеща: Ще променим тима за месеци

1693 0

Новият генерален мениджър на "Левски" Андрей Желязков говори за селекцията на "сините", плановете си за развитие на тима, както и битката за титлата с Лудогорец пред "Тема Спорт". Той коментира и представянето на отбора в първата проверка преди сезона със Септември София (3:1), както и съперника във втория квалификационен кръг на Лига Европа Марибор.

Интересни голмайстори при първия успех на Левски

Интересни голмайстори при първия успех на Левски

Г-н Желязков, завърнахте се на "Герена" след дълги години отсъствие. Работихте за последно в клуба в средата на 90-те години. Имахте няколко дни, за да опознаете обстановката. Променили ли са се нещата и какво трябва да се направи, за да си върне Левски загубените позиции?

- Човек едва ли толкова бързо може да се запознае с обстановката. Не мисля, че ситуацията е чак толкова лоша и безнадеждна, както се описва. Има пропуски някъде, но няма от какво да се оплакваме, трябва да работим здраво. Не може да сравняваме нещата сега с тези преди години. В живота всичко се променя за секунди, а откакто аз бях в Левски, изминаха повече от десет години. Трябва да се опитаме да подобрим това, с което разполагаме. И преди съм казвал, че в клубове като Левски не отиваш, защото си назначен на някаква длъжност, а за да служиш. Казвам го в добрия смисъл на думата. Не да лазиш, а да служиш.

Заявихте, че ще изградите отличен тандем със Станислав Ангелов, изкован от младост и опит. Ясно ли е кой с какво ще се занимава и как приемате факта, че той ви се явява шеф?

- Във всички случаи и да има различия във вижданията ни за концепцията няма да бъде проблем. Дори би било хубаво, защото ако всичките мислим еднакво или се правим, че мислим, само и само да е угодно на някой, няма да има никаква полза. И преди съм казвал, че не трябва да се притесняваме да излагаме вижданията си по време на разговорите помежду си. Нека видим какво най-добро може да извлечем от дискусията и спора, това не трябва да ни прави врагове, а напротив, по-силни.

Вие ли ще сте пряко отговорен за селекцията или ще решавате заедно?

- Станислав Ангелов е спортно-технически директор, както знаете. Аз ще наблюдавам футболисти, ще предлагам момчета, но в никакъв случай не съм агент на определени играчи. Всичко ще бъде в интерес на клуба. Ще се занимавам с подбора на всички - от големи до малки. Едва ли ще успея да се справя сам, ще имам нужда от помощ, особено при подрастващите, макар че често ходя и ги гледам. Приятно ми е да наблюдавам децата как играят без задкулисни игри и така нататък. Затова ще имаме скаутско звено, в което всички ще работим заедно.

Хареса ли Ви Левски в първата предсезонна контрола срещу Септември София в Правец, спечелена с 3:1?

- Най-добре е за такива неща да се изказва треньорът. Всеки има различни виждания за футбола. Затова трябва да приемаме мнението на господин Петрович за истина.

Докъде стигнахте със селекцията? Чакате ли още нови попълнения и на какви позиции?

- Няма да конкретизирам като постове. Всеки мениджър и треньор иска да получи нещо по-добро. В момента имаме нелошо ядро от играчи, но във времето винаги може да изскочи по-класен футболист. С взимането на чужденци трябва да бъдем много внимателни. Гледам не само в Левски, но и в цяла България има легионери, които, без да ги обиждам, защото също съм играл и съм бил в чужбина, определено отстъпват в доста компоненти на нашите момчета. Има обаче футболисти от А група, от които се интересуваме. Гледал съм доста от тях в този период, в който бях без клуб, това ми даде възможност да ги преценя детайлно. Но уточнявам и една малка подробност - те трябва да се променят малко по отношение на мисленето си, дори доста, защото едно е да си талант, а съвсем друго да си човек, който силно желае някъде да се изяви чрез футбола, а не само по дискотеките. Тези неща ще ги сборуваме и тогава вече в решението ни ще натежи дали да ги вземем или не. Да, има възможност да привлечем играчи от А група, но трябва да се направи много точна преценка. Това, че нямаме добри национални гарнитури, както и клубни отбори, е плод на това не че няма качествени момчета, а заради самото им мислене.

Жребият в Европа ви отреди да се изправите срещу словенския Марибор, който е доста силен съперник. Може ли Левски да се класира напред?

- Нямаме право да избираме съперника си. Бъдете сигурни, че сме се погрижили да намерим информация за тях, но и те са го направили. Доста от отборите в Европа са предпочитали да се срещнат с Левски, но ще видим дали ще излязат прави. Ако нямаме надежда, че може да продължим или поне да сторим всичко по-силите си, за да се случи, тогава няма смисъл да се захващаме. Запознат съм, че Миливое Новакович играе там, но хората, които ги наблюдават от клуба, могат да кажат в детайли за какъв тим става въпрос.

Възхищавахте се на играта на Лудогорец, докато бяхте извън Левски. Ще успеете ли да направите така, че през новия сезон "сините" да се доближат до тяхното ниво и да спрат хегемонията им?

- С такава надежда сме се захванали. Това е голямата задача.

Бюджетът там е много по-голям, това служеше и за оправдание за провалите на "Герена"...

- Да, финансите там са стабилни и сигурно имат голям бюджет, но първо трябва да си дадем сметка, че не бива да се занимаваме с конкуренти, а да гледаме какво става в нашия двор. Нека да не се разсейваме и оправдаваме, че еди кой си има повече пари. Видяхте на какво станахме свидетели в Англия и кой триумфира като шампион.

От думите ви разбираме, че Левски може да е като Лестър и да стане шампион, без да има най-големия бюджет, така ли?

- Не, не ги сравнявам, защото някой го правеше. По отношение на представянето смятам, че когато имаш колектив, добър екип и желаеш да вървиш нагоре, то може да постигнеш нещо голямо. Не искаме пет години, за да променим Левски, а няколко месеца.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички