За Левски с любов


За Левски с любов

1224 0

Да, уволнението на Пепе Мурсия беше доста изненадващо. Човек ще каже, че испанецът не получи достатъчен шанс да покаже качествата си. Със сигурност такова е мнението на голяма част от феновете на Левски. Те вярват, че спортният директор на "сините" георги Иванов е допуснал грешка с освобождаването на Мурсия. В това има логика, защото принципно не е много умно да гониш треньор, който реално трябва да изгради нов отбор, а за това се изисква време. С други думи, не може да се очаква, че Пепе ще направи Левски за 2 месеца супертим, който да помете Локо (Пд), ЦСКА и Локо (Сф) и сега да бъде с 9 точки и 12:0 голова разлика. Реално никой не е чакал нещо подобно от испанеца. Истината е, че той не си тръгна заради резултатите. Не му показаха вратата дори и заради слабата игра на отбора. Мурсия беше освободен, защото няма необходимите знания и класа да бъде треньор на Левски. Испанецът направи 7 стъпки (виж по-долу) към провала. Те не бяха видими за "сините" фенове, но избодоха очите и най-вече подкосиха краката на футболистите и ръководството. Някои от тях са толкова шокиращи, че на човек му е трудно да повярва как Пепе въобще е бил някога някъде треньор по футбол...

Естествено на директора Георги Иванов щеше да му е много по-лесно и добре да изчака Мурсия да очертае по-дебело провала си. След 5 мача същите фенове, които към днешна дата са недоволни от решението на Гонзо, със сигурност щяха да молят Гладиатора да махне испанеца. Тогава обаче щеше да бъде късно.

Легендарният нападател отново се хвърли в дълбокото заради Левски. Нещо повече - с ранното освобождаване на Мурсия георги Иванов си призна грешката с назначаването на треньора. Много хора в неговата позиция не биха направили подобно нещо, защото егото не им позволява. Особено в последните години доста шефове преди Гонзо опитваха да прикриват грешките си с нови и с нови, и с нови.

Към днешна дата решението Георги Иванов да поеме отбора е най-правилно. Най-малко защото директорът познава отлично отбора. Между другото левски разполага с добри футболисти, които в първите три кръга играха най-много с една трета от потенциала си.

Гонзо показа сериозно израстване, докато водеше Черно море и на "Тича" доби опит и рутина. Сега ще му е много по-лесно да ръководи Левски в сравнение с предния му период.

Гладиатора за пореден път се изправя пред кръстопът. Единият път беше лесен, но грешен. Другият - труден, но правилен. Е, Гонзо избра да не се крие зад грешките на Мурсия, за да го използва като бушон след месец, два или около Нова година. Той не мисли за себе си, миджа си или дали ще го обичат феновете. Гонзо мисли за Левски.

СЕДЕМТЕ СТЪПКИ НА МУРСИЯ КЪМ ПРОВАЛА

ПЪРВА СТЪПКА: Мурсия така и не успя да въздейства с работата си върху играта на Левски. Два месеца след като пое отбора, той не беше оставил никакъв отпечатък върху действията на футболистите като индивидуалности или отбор. Нещо повече - испанецът изпусна Валери Божинов, чиято форма спадна, вместо да се вдигне.

ВТОРА СТЪПКА: Испанецът не беше провел нито една тактическа тренировка по време на престоя си на "Герена". Посъветван от самите футболисти той е направил нещо като тактическо занимание последния път, когато изведе тима на терена на тренировка. Това се е случило в петък преди мача с Локо (Сф), а начинанието на Мурсия е претърпяло пълен провал. Испанецът разделил футболистите на два отбора - 11 на 12, и ги пуснал в нещо като двустранна игра на цял терен. За отбора така и не станало ясно какво й е тактическото на тази тренировка, която за целта дори беше закрита.

ТРЕТА СТЪПКА: Вече бившият треньор на Левски не е провел нито един разбор след мач. Говорим за петте контроли преди старта на сезона и двете официални срещи - с Локо (Пд) и ЦСКА. Мурсия така и не е обяснил на играчите си какво му е харесало и какво - не във въпросните срещи.

ЧЕТВЪРТА СТЪПКА: Мурсия не е дал нито веднъж индивидуални инструкции на футболист. Преди мач той е говорил глобално - трябва да пресираме, трябва да анакуваме по фланговете и др. Играчите се разбирали на самия терен кой какво да прави.

ПЕТА СТЪПКА: Той не е проявил критичност към отделен играч или към отбора в нито един момент. Мурсия се изказваше ласкаво за играта дори след 0:3 от Берое в контрола, 1:1 със събрания преди седмица тим на Локо (Пд) и загубата с 0:2 от ЦСКА.

ШЕСТА СТЪПКА: Испанецът настояваше за трансфера на Кристиян Наумовски, който според всички останали в клуба не е бил необходим, защото отборът разполага с достатъчно вратари. На "Герена" имат Пламен Илиев, който ще се възстанови сравнително скоро от контузия, капитана на юношеския национален отбор АЛександър Любенов, а взеха и Стефано Кунчев. Македонецът беше привлечен и... Мурсия го заби на пейката.

СЕДМА СТЪПКА: Мурсия вдигна сериозно напрежението в Левски заради сутрешните тренировки. Той караше играчите да са на "Герена" преди 8,00 сутринта за тренировката от 9,00 часа. Това принуди футболистите да стават по тъмно. Истинският проблем се крие във факта, че мачовете на отбора са вечерни и сутрешните тренировки нарушават биологичния им часовник. Така на Влади Гаджев и компания им се е доспивало около 20,00 часа, когато трябваше да играят официален мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички