Юношите на "Левски" - бебетата на Стойчо Стоев


Юношите на "Левски" - бебетата на Стойчо Стоев
Снимка: БГНЕС

2418 0

Във футболната история има един тим, останал завинаги с прозвището "Бебетата на Мат Бъзби" - славния отбор на "Манчестър Юнайтед" от 60-те години, съставен основно от юноши на "червените дяволи". Заради финансовата криза в "Левски" от началото на сезона треньорът Стойчо Стоев залага предимно на таланти от школата на клуба. Юношите бързо се превърнаха в новите любимци на феновете, които припознаха в тях бъдещите големи звезди на българския футбол. И неслучайно ги кръстиха "Бебетата на Стойчо". Само от тях зависи дали ще оставят диря в историята на "синия" клуб.

Влюбен в "златно момиче"

Абсолютен титуляр на вратата на "Левски" е сръбският страж Боян Йоргачевич, но на пейката своя шанс чакат две момчета от школата на клуба. Резервен страж тази година е Александър Любенов, който се завърна на "Герена" след преотстъпване.

20-годишният играч записа първите си минути като титуляр преди точно една година. Той застана на вратата при победата над "Ботев" (Пд) с 2:1 миналия сезон. Любенов може да се похвали със сериозен успех и на любовния фронт. Момичето до него е световната шампионка с ансамбъла - Цветелина Стоянова.

Трети вратар на "сините" е още един юноша - Николай Кръстев. Високият младок, на който всички предричат бляскаво бъдеще, е любимец на фенките на "Левски".

"Ел Класико" у дома

На "Герена" някак си е естествено, когато някой каже Борислав, всички да се сещат и за Радослав. Да, става дума за близнаците Цоневи, които са сред най-големите таланти, излизали от "синята" школа.

20-годишните благоевградчани вървят неизменно заедно в кариерата си досега. Единствената им раздяла е по времето, когато Ради е преотстъпен на "Ботев" (Вр) преди два сезона. Доскоро дори головете, които бяха вкарали, бяха поравно. Боби, който е титуляр от началото на сезона, дръпна напред след попадението срещу "Черно море".

И ако за любимия "Левски" спор у дома няма, то е доста интересно, когато играят "Реал" (М) и "Барселона". Тогава става много напечено. Причината е, че Боби е върл фен на каталунците и Лео Меси, а Ради подкрепя "белия балет" с Кристиано Роналдо.

Иначе не са малко случаите, когато хората ги бъркат заради огромната им прилика.

Родова традиция

В последните мачове на "Левски" на лявото крило се утвърди един младеж, който доскоро играеше в защита. Това е Мики Орачев, който също е от Благоевград, но бе привлечен в школата на "Герена" преди повече от четири години.

При него футболът е семейна традиция. Все пак е племенник на бившия играч на "Пирин" (Бл), "Нефтохимик" и "Локо" (София) Малин Орачев. Титулярното му място е на левия фланг на защитата, но заради кадровите проблеми в "Левски" бе изтеглен напред. И според специалистите се справя по-добре от доста опитни футболисти.

Конкурент за мястото му в отбрана в близките години ще бъде още едно талантливо момче от школата - Галин Ташев.

Божият дар

Божидар Краев е голямото откритие на "сините" в последните години. 18-годишният юноша се утвърди като титуляр, а не малко западни отбори вече се вглеждат в него.

Младокът, който е минал през школата на Христо Стоичков в Барселона, е син на врачанската легенда Бойко Краев.

Майката на таланта Ина сподели пред "България Днес", че името му не е избрано случайно.

"Той е кръстен на Бог, защото с баща му имахме проблеми - сподели бившата лекоатлетка. - Седем години се опитвахме да имаме дете, но не ни се получаваше. Чак на осмата успяхме да направим. Той е като Божи дар за нас."

Има по-малък брат - Андриан, който също е в школата на "Левски".

Момчето от агитката

Откритието на "Левски" този сезон безспорно е Деян Иванов. Той се появи като титуляр в първия мач с "Ботев" (Пд) и веднага се превърна в любимец на феновете. И няма как да е иначе. Само допреди месец 19-годишният младеж от крайните софийски квартали бе един от тях. Не са малко мачовете на "сините", в които Деян дереше гърло в сектор "Б". А профилната му снимка във Фейсбук е не на кой да е, а на Георги Аспарухов.

"Левски" е страст, а не пари или нещо модно - споделя Иванов. - Това е идея, която трябва да се брани. Аз не съм се записал да тренирам тук, защото искам да отслабна или пр В очакване на шанса осто за да практикувам някакъв спорт, а за да осъществя мечтата си."

В очакване на шанса

Владислав Мисяк също е сред юношите, които често попадат в полезрението на Стойчо Стоев. Големият проблем на младока са многобройните контузии, които получава.

Своят шанс за изява чака и нападателят Илия Димитров. Момчето от Дупница се открои миналия сезон с головете за дублиращия отбор във вратата на ЦСКА.

На вратата на първия отбор чукат още Георги Янев, Ивайло Найденов, Минко Ластарджиев, Стефан Аличков и Лионел Матадос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички