Време е в "Левски" да се вземат насериозно


Време е в "Левски"  да се вземат насериозно
Снимка: БГНЕС

3239 0

Хубавото при "Левски" е, че всички в клуба вече започват да се взимат насериозно и да си придават тежест. Само още малко усилия са необходими, за да се преподредят приоритетите на "Герена" и съвсем скоро може би нещата ще тръгнат в правилната посока. На първо време е добре всички да седнат на една голяма маса и просто да се уточнят кой какъв е и защо такъв е.

Става дума за това, че от време на време отговорните фактори си изпускат нервите, изричат фрази, от които вероятно после се срамуват, от което следват различни интерпретации в медиите, което пък обратно се коментира като вкарване на напрежение в клуба. А и истината е, че ако в Левски няма напрежение, това изобщо няма да е Левски. Пък и напрежението е доста разтегливо понятие с различни интерпретации.

Както винаги е било, отговорните фактори в Левски винаги са работили под реалната опасност да се изложат. Ето преди няколко дни, изпъва се Иво Тонев и плахо споделя, че още било рано да се мисли за шампионска титла. Този сезон ще има напасване, изясняване, натамъняване, настройване, опознаване и каквото още се сетите в този стил и било реално да се гони цел евротурнири.

Първо, загуба на време е да се говори за цели в "Левски", освен ако не става дума за нещо наистина сериозно, добре обмислено и добре подплатено. Ако дебатът е за колко време може да се направи отбор, окей, става, това върви като дискусия, защото има много условности, има и реалности, има тенденции, има предпоставки, има десетки неща. Но да си чешеш езика за цели като място в класирането, излишно е. Докато "Левски" и на теория е в играта, целта е титла и купа - това е положението! А откакто Иво Тонев спомена това, мина само един кръг и откъдето и да го погледнем, сините са на 3 точки от делящите лидерството Литекс и Лудогорец и на четвърто място в класирането. Като предстои мач с третия Берое, след който Левски може да излезе на трето място. Е, как може при трето място да се дърпаш като ощипан и да говориш с неудобство за целите си. Иво Тонев май наистина ще трябва да се поотрака още, докато разбере, че в момента се води като един от собствениците на Левски. Това не е Локомотив да се дърпаш от отговорност. Просто тропаш по масата и си казваш ясно и отчетливо, че искаш да станеш шампион, а и не само искаш - имаш всички условия и шансове да го направиш. С такива недомлъвки не се печели публика. Не е нужно да се опитваш да говориш мъдро, да хапеш устни, да повтаряш непрекъснато как сам си построил цял сектор, как никой не ти е помогнал и как всичко ставало много трудно. Ставало много трудно, да, аха някой да повярва. Защото при Тодор Батков кой беше изпълнителен директор и кой трябваше да търси спонсори? Не за друго, питаме, защото изведнъж въпросните спонсори вече се прескачат и пререждат кой да инвестира в Левски. В което, разбира се, няма нищо лошо, стига всичко да е коректно и прозрачно, както казваше добрият човек Сашо Томов с многото прякори.

Толкова за Иво Тонев. Слизаме към Георги Иванов, на когото злобата човешка околна идвала в повечко и той бил готов да си тръгне. Неговите тръгвания от "Герена" скоро ще наближат по брой напусканията на Владо Гаджев. Георги Иванов няма право да се държи така, защото той е спортен директор на Левски, ако още не го е разбрал. И ако един спортен директор на Левски през 3 месеца плаши с оставка, значи това е още един белег, че Гонзо явно не  за този пост.

Вероятно някога, след време, като понаучи нещо, като придобие усет за ръководенето на процеса, може и да му потръгне работата. Но сега нещо не му се получават нещата и от време на време показва нестабилност и колебания в поведението. Щял да си тръгне през зимата, после след финала за купата и сега обмислял за трети път в последните 9 месеца. Ами несериозно е! Излиза, че Левски едва ли не ще потъне в мъка и страдание и ще спре да се развива, ако Георги Иванов не е спортен директор. На всеки три месеца му идвало да си тръгне, но пак е там. Е, какъв авторитет да има после този спортен директор, който пилее време и енергия да прави разбори на това кой какво написал и кой какво казал и поради това му писнало. Говори за някаква злоба, без изобщо да си дава сметка дали изобщо става дума за злоба. Но за да правиш разлика между злоба, критика и препоръка, трябва да си чел повечко неспортна литература. Положителното при Гонзо е, че държи духа на топниво. Не дава да се изприказва дума за нищо различно от дубъл! А това е много важно, защото останалите собственици и голяма част от футболистите едва ли си дават сметка какво е Левски и защо е Левски.

Едно стъпало надолу ни чака Стойчо Стоев. Господин Хъката-Мъката и той е много пестелив на помпозни слова. А трябва да ги използва, защото един ден може да се окаже, че съжалява, дето си е изпуснал шанса начело на единствения гранд в А група. Определено това, определено онова... В "Левски" определено трябва да имаш и манталитет на победител, да гледаш малко по-отвисоко на останалите, да им имаш страха. Изключително вредно е да играеш ролята на вечния догонващ, на постоянния претендент.

В "Левски" наистина трябва още малко да натиснат педала и да си придадат по-сериозна роля във футболния живот. Да се сетят, ако са забравили, че този сезон няма да имат сигурни минус 6 точки, защото ЦСКА не е в А група, да видят, че Лудогорец е много удобен пряк противник - без ясна игрова физиономия и достатъчно сътресения, че да им скочат "на първа". Кога, ако не сега "Левски" ясно и категорично трябва да сграбчи момента, да използва обстоятелствата и стъпи сериозно в битката за шампионската титла. Ако Иво Тонев му е някак си неудобно или нереално това, по-добре да спре временно да говори по спортно-технически въпроси. Ако Гонзо наистина смята да се оттегли, да го каже в прав текст, не само да плаши гаргите. Ако Стойчо Стоев непрекъснато иска да му докарат външен футболист, да знае, че на този етап няма как Дъглас Коста да се озове на "Герена". И ако има някакви претенции към селекцията, да си го каже в кухнята на когото трябва. Защото така и футболистите на сините се чудят накъде точно духа вятърът, на кое хоро да се хванат и чия истината е най-близо до техните схващания за футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички