Владо Гаджев: В този вид "Левски" няма шанс за титла


Владо Гаджев: В този вид "Левски" няма шанс за титла

1674 0

Владимир Гаджев е твърдо ре­шен да напусне Левски през то­ва лято. Договорът на халфа със "сините" изтече и в мо­мента е свободен агент. Той усиле­но опитва да си уреди трансфер зад граница. За седем години на "Герена" Гаджев записа 202 мача във всички турнири, вкара 27 гола и стана веднъж шампион през 2009. "Тема Спорт" говори с национала за ситуа­цията около трансфера му зад гра­ница, изпуснатата купа във финала с Черно море и поредния слаб сезон на сините.

- Владо, в момента си свободен агент, след като приключи с Лев­ски. Има ли яснота около бъдеще­то ти?

- Съвсем скоро ще разберете къде ще играя през новия сезон. Засега ня­ма развитие около трансфера ми. Ако имаше, щяхте да знаете. Не мо­га да кажа кога нещата ще станат официално факт.

- Свиването на бюджета ли е при­чината да си тръгнеш от клуба?

- През годините съм доказал, че па­рите не са ми приоритет. Бях взел решението да си тръгна много от­давна. Не мога обаче да накарам всички хора да вярват на думите ми.

- В последните години все опи­тваш да си уредиш трансфер, но не успяваш. Доста хора приемат по­редната новина за напускането на "Левски" с насмешка и дори се шегу­ват, че все си тръгваш, а накрая оставаш. Как гледаш на тези не­ща?

- Истината е, че не ми тежи, че досега не съм успял да направя тран­сфер. Знам какво искам и търся и ще отстоявам позицията си докрай. До­сега не съм подписал с чуждестранен клуб, защото просто не съм получил оферта, която да ме накара да го сторя. Нямам предложение, което да ме удовлетворява. В избора ми обаче никога парите не са били воде­щи. Колкото до подмятанията - не ме притесняват ни най-малко. Кога­то аз реша и където реша, тогава ще стане трансфер. Не се интересу­вам от хорските приказки. Да, факт е, че дълго време искам да заиграя на­вън, но държа да отида в по-силно първенство. Ще отстоявам позиция­та си докрай. Все пак има и вариант Б и той е да приема да отида в по-слаб клуб, но за да играя за повече па­ри.

- Миналото лято каза, че Левски не е затворена страница за теб. Сега си далеч по-категоричен, че си тръгваш...

- Да, може би е така. Говорих и с Георги Иванов, и с Иво Тонев и им обясних причините, поради които искам да си тръгна. Те приеха реше­нието ми. Нормално е да го напра­вят. Все пак след толкова дълъг период в клуба е нужно ново предизви­кателство, освен това и липсата на резултати в последните години ока­за влияние и на мен. При всички поло­жения трябват и нови лица. "Левски" обаче винаги е бил вариант пред мен. Никога не може да е затворена страница, тъй като и от разговори­те, и от интервютата, които че­тох на треньора, не видях някой да казва, че не ме иска. Смятам, че е по-добре да отида да играя зад граница.

- Преди време имаше интерес от Лудогорец към теб. Може ли да заи­граеш в друг български отбор?

- Няма как да се случи на този етап.

- Нека се върнем на сезона. Защо се стигна дотам, че Левски отново да изпусне купата по сценария от 2013-а? Не си ли научихте урока?

- Опитахме да вземем купата, но за пореден път не стана. Всички ми­слехме изцяло за този мач и няма за­що да търсим оправдание някъде другаде. Черно море игра малко по-добре от нас и спечели. Аз си напра­вих равносметката и си извадих необходимите изводи.

- Беше капитан на отбора в един от най-тежките периоди в цялата му история. Бяха записани редица антирекорди. Как си обясняваш всичко и защо се стигна дотук, че Левски да крета в долната плейофна шестица?

- Факт е, че последните два сезо­на бяха много слаби за клуба. Никой не е искал да се стига дотам. Причи­ните да се стигне до това са много. Сега няма да навлизам в подробно­сти. Аз също понесох много удари в този тежък период, но никога не съм се крил и не съм бягал, поемал съм отговор­ност.

- Смени доста партньори в среда­та на терена. Дали и това не беше една от причините за провала - го­лямото текучеството на играчи?

- Тази тема не искам да я коменти­рам. Казах, че са много причините. Каквото е било, с когото съм играл, това е. Все пак решенията с кого да си партнирам са на треньора и аз ня­мам право да коментирам какво те­кучество е имало и така нататък. При всички случаи нашата работа е била на терена, а ние не напра­вихме това, което трябваше.

- За седем години смени реди­ца треньори на Терена". През последните шест месе­ца работи със Стойчо Сто­ев, който стана шампион с Лудогорец през 2013/14. Как ти се стори работата с него?

- Изискванията му не бяха по-различни от тези на останалите ни треньо­ри. Може би единствената промяна за мен дойде от контузията на Сърмов. Toва наложи да имам по-различни функции. Иначе както при всеки треньор така и при него имаше игрова промяна. Опи твахме се да играем бърз и директен футбол. В повечето мачове ни се получи, но когато дойде най-важният тест - финалът за купата, се провалихме.

- Как се отразиха тежките финансови проблеми на клуба през последните месеци върху обста­новката в съблекалнята?

- Всички футболисти стиснахме зъби и приехме нещата такива, как­вито са. Мисля, че го показахме и с действията си. Никой не се оплака. Така че не може да бъдем упрекнати. Ние, по-опитни­те, се опитахме да държим съблекал­нята, да не правим проблеми заради това, че не ни беше плащано дълго време. Така че за разлика от други го­дини сега в съблекалнята нямаше проблеми.

- Смяташ ли, че евентуална поб­еда над Черно море можеше да спо­могне за трансфера ти?

- В този мач не съм играл, за да си уредя трансфер, а за да може Левски да спечели купата. Не съм излизал с идеята, че някой ще ме гледа, ще ме хареса и ще ме вземе. Все пак ако ис­ка да го направи, то резултатът не е от значение. Моята цел и на всич­ки момчета бе да вземем трофея за­ради лошите сезони в последните години и еуфорията, която бе обзела феновете. Но за съжаление не се по­лучи. Оттук насетне може само да гадаем какво е щяло да бъде, ако бях­ме триумфирали и дали е щяло да има толкова промени.

- Може ли през следващия сезон Левски да се бори за Европа и за трофей, като гледаш промените, които се правят?

- Първо клубът трябва да се ста­билизира във финансово отношение и след това вече да се търсят резултати на те­рена. Тогава може да се гради силен отбор, тъй като е нужна и селекция. С оглед настоя­щата ситуация смятам, че през новия сезон ще играят доста юноши- Това е добър момент те да покажат, че имат качества да са в "Левски" и да се докажат.

- Ти също тръгна от школата на клуба. Може ли да бъде успе­шен проект с налагане­то само на собствени кадри?

- Моят случай беше малко по-различен, защо­то когато се върнах в "Левски" от Гърция, вече бях почти готов футболист и имах по-голямо самочув­ствие. Ще е грешка, ако мла­дите се натоварват с някакви нереални цели и големи изисква­ния. Смятам, че ако "Левски" оста­не в настоящия си вид, ще бъде много трудно да се бори за Европа и за някакъв трофей. Оттук нататък вече трябва да се види дали този от­бор ще бъде граден за дълго време на­пред. В последните две години не ус­пяхме да участваме в Европа, явно не сме заслужавали, но не виждам и как догодина ще се стигне до квота. Ви­дяхте, че Берое направи много се­риозна селекция, Литекс също, така че целта е трудно постижима, особе­но ако не се вземат нови и се играе са­мо с 3-4 опитни и юноши. На първо място обаче трябва да се помисли за финансовото стабилизиране и след това за по-високи цели. Така че може би тази година ще е преходна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички