В Левски се събудиха, но твърде късно


В Левски се събудиха, но твърде късно

3218 0

До началото на новото първенство остават малко повече от 10 дни, а нещата в Левски изглеждат на йота малко по-добре отпреди месец. А тогава положението бе близко до катастрофата. Треньорът Стойчо Стоев тренираше предимно юноши, резерви или футболисти с неясен статут. Промените в ръководството станаха факт, нещата малко се стабилизираха и в Левски се разбързаха със селекцията. Проблемът е дали вече не е твърде късно. Винаги, когато се прави селекция на пожар, резултатите обикновено са плачевни. На „Герена” това прекрасно го знаят от последните години. Само да припомним, че любимецът на феновете Антонио Аниете първите два месеца от миналия сезон бе напълно незабележим по терена. Да не говорим за други като Мигел Бедоя, например.

Георги Иванов – Гонзо за втори пореден път е принуден да прави чудеса от храброст, за да сглоби някакъв състав, който да е поне малко конкурентен на водещите отбори. При първия си опит не успя. По-вероятно е да не успее и сега.

Причините са няколко. Първо, повечето български футболисти, поискани от Гонзо и Стойчо Стоев отказаха да дойдат в Левски. Хората, които са близко до „Герена” знаят причината и тя не е във финансовото положение на „сините”. Затова е добре в Левски да си признаят публично защо не се получава „българска” селекция и ако могат, да променят нещата.

Втората причина е в липсата на време. Вече привлечените играчи трябва много дълго да се адаптират към футболната джунгла у нас. Ако на австриеца Карнер му трябват два часа, за да свикне с порядките в Германия, то тук ще му трябват поне два месеца. И приказките за професионализъм не вървят, защото сблъсъкът с действителността у нас си е голям проблем за всеки чужденец. Нищо, че непрекъснато обясняват колко велик клуб е Левски и как София е сред най-красивите градове в Европа.

Третата причина е много прозаична и вече втръснала на феновете – липсата на всякаква идея за бъдещето на отбора. В Левски всичко се прави от днес за вчера, така е и със селекцията. Примерът е пак с австриеца Карнер. Приемаме, че той е много добър футболист, веднага се сработва с Белаид и двамата правят страхотна двойка в отбрана. Какво става обаче ако единият от двамата е наказан, или не дай си Боже се контузи за по-дълго време? Миналия сезон Белаид пропусна поне пет мача заради травми, а нямаше сериозни заместници. Същото е и на вратарския пост. Ако Йоргачевич по някаква причина не е на терена, какво става? Ето в това е проблемът да събираш отбор набързо – нямаш алтернатива, нямаш резерви. Всичко се съсипва при един или двама отсъстващи.

Един човек в Левски поне се чувства малко по-спокоен. Треньорът Стойчо Стоев може да работи с професионални футболисти, а не с момчета от отбора U 19. Все пак това е треньор, който е печелил титлата на България, Купата на страната, както е играл и евротурнири. И не върви да бъде подлаган на мъчението да тренира младежкия отбор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички