Стига глупости! Топ 6 без "Левски" ще е трагедия за българския футбол


Стига глупости! Топ 6 без "Левски" ще е трагедия за българския футбол
Снимка: Иван Йочев

4053 4

През последните две седмици медийното пространство в България, поне що се отнася до спортното съдържание, е превзето от една-единствена тема - топ 6 на "А" група и в частност "Левски" или Ботев ще е последният представител в елита на българския шампионат.

Ще легне ли ЦСКА? Няма ли да легне ЦСКА? Някой замисля ли се, че Ботев е в по-добра форма от ЦСКА? Всички говорят за двубоя в Пловдив в неделя, но преди да се изиграе дори не е гарантирано, че "Левски" ще си свърши работата и ще бие Марек. Разбира се, "сините" са фаворити и вероятно ще бият, но стига сме се занимавали с пустия феърплей.

Нека се занимаем с една друга тема, която е толкова стряскаща, че човек дори за момент не я е коментирал, поне не сериозно - "Левски" извън топ 6.

Да, това е реалната алтернатива. "Сините" станаха жертва на фенщината на Георги Иванов - Гонзо, който заради синята си кръв се върна на "Герена", но спортно-техническите му умения до момента заслужават трагичена оценка. Като директор той опря до селекция номер 3,4 или 5, като нито един от играчите на "Левски" в момента не беше под номер 1 в листата му - нито през лятото, нито през зимата. Единственият успех за Георги Иванов - Гонзо е, че договори Стойчо Стоев, който беше леко освободен от Лудогорец.

Сега, "Левски" е пред угрозата да не попадне в топ 6 и огромен процент от това ще тежи на съвестта на Гонзо. Големият левскар още не е пораснал достатъчно, за да бъде силният човек на "Герена". Разбира се, извън терена.

Левски може да остане без футбол с марка "елит" през пролетта, като единственият по-виновен от Гонзо е Тодор Батков. Адвокатът все криеше финансовото положение на "Левски", дори когато отборът печелеше. Рано или късно обаче нещата излизат на яве, а така лъснаха жестоки истини за финансовото положение на 26-кратните шампиони, които не са по-добре дори от повече от фалиралия тим на ЦСКА.

Организацията в отбора отгоре до долу е под всякаква критика и по никакъв начин не е за топ 6 на българския футбол, но противно на мнението, че на "Левски" не му е нужен топ 6, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО "сините" трябва да са в елита. Защо?

Илюзията за обиграване на състав и борба за Купата

Когато чух да се разпространява тази теза, че срещу Хасково и Марек "сините" ще обиграват състава за следващия сезон, искрено се разсмях. Кой състав за кой сезон? След по-малко от половин година столичният гранд ще се сдобие с 10 нови попълнения, ще бъде напуснат от Аниете, Бедоя, Прохазка (който все пак клони към оставане) и редица други футболисти. Гаджев може би ще помисли за годините след футбола и ще отиде към Китай срещу 7-цифрена сума. Краев ще бъде продаден (силно се надявам в топ отбор в Германия или Италия), Абди ще се върне в Турция, Белаид ще бъде продаден. Всичко това, разбира се, за да се закърпи бюджета на тима. Ако този сезон се брои за нулев, то определено ме е страх от следващия...

"Левски" няма да обиграва никакъв състав за следващия сезон, защото след 6 месеца много, много неща ще бъдат различни. Освен това, дори при положение че "Левски" остане в същия състав, то срещу Хасково, Марек и компания ли е по-добре да се обиграва отбора, или да мери сили с Лудогорец, Берое, Литекс, ЦСКА и Локомотив (София)? И как ще се подготвки по-добре "Левски" за Купата? С дербита или с мачове без никакво значение и какъвто и да е заряд?

Финансовата криза в отбора

Поддръжниците на тезата "по-добре "Левски" във втората шестица" дали се замислят какъв финансов колапс ще настане на "Георги Аспарухов". 6 хиляди души бяха на откриващия мач срещу Хасково за Купата (3:0). Тогава по-малко от 3000 души си платиха за билет. Сега, ако "Левски" изиграе още 2 мача срещу Хасково, колко билета ще бъдат продадени? Ако си мислите, че ще са над 3000, то жестоко се лъжете. Да, "сините" имат вярна публика, но знаете къде живеем. Кой ще даде пари за два мача с Хасково? Точно така, няколкостотин, не повече.

Другият вариант е 5 домакински двубоя срещу ЦСКА (над 15 хиляди души), Лудогорец (над 10 хиляди души), Литекс (над 8 хиляди души), Локо София (около 5 хиляди души) и Берое (5 хиляди души). Цифрите са занижени и при средна цена на пропуск 10 лева събираме около 420 хиляди лева само от билети в касата на "сините". Сумата ще е 10 пъти по-малка, ако "Левски" е във втората половина на таблицата.

Интересът към българския футбол

Не ме разбирайте погрешно - Ботев е един от най-популярните отбори в България, но не може да се мери с "Левски". Всъщност, никой отбор не може да се мери със "сините" и ЦСКА по популярност. Дори Лудогорец, който се бие в гърдите след успеха в Шампионска лига, но... да си го кажем, стадионът в Разград е пълен само за мачове срещу? Точно така, "сини" и "червени".

Ще има сериозен отлив от фенска маса по българските стадиони, ако "Левски" не е в топ 6. 26-кратните шампиони са страхотен дразнител за всеки, а в Стара Загора стадионът не помня за последно кога беше празен при гостуване на столичани. ТВ рейтингите ще паднат, защото хиляди, които гледат "Левски", просто няма да видят смисъл да си губях 2 часа от деня в мачове без смисъл. Дори битка за оцеляване щеше да се гледа повече, защото щеше да има някакъв заряд. Сега емоция няма, няма да има и интерес.

И не на последно място? Сериозно ли първото Вечно дерби за 2015 година ще бъде чак есента?? Двата отбора не са правили красив и интригуващ мач от години, но столичното дерби продължава да е най-гледаното спортно събитие по телевизията ежегодно.

Българският елит има нужда от "Левски". Да, дори от този "Левски". Това не са празни приказки -  това са фактите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички