Спас Русев вече се държи като собственик на Левски


Спас Русев вече се държи като собственик на Левски
Снимка: Официален сайт на Левски - https://levski.bg/

1501 0

Шопингманиятa, обзела собственика на Левски, вече взе да притеснява както привържениците на отбори, така и самите привърженици на тима от "Герена", които смятат, че много хубаво не е на хубаво. Хората се питат какво му стана на Спас Русев, откъде изведнъж намери пари, нали не смяташе да инвестира средства извън планираните в бюджета, които досега бяха твърде малко. Босът на сините дори призоваваше феновете заедно да изкарват пари, като те си купуват билети и карти и си пазаруват клубни артикули. Беше изчислил колко хиляди души минимум трябва да има на всеки домакински мач на Левски, за да се покриват минималните нужди. А Левски освен бюджет за заплати и други такива разходи има да изплаща стадион за милиони, както и да внася регулярно шестцифрени суми към НАП, докато се покрие дългът, който вече би трябвало да е доста под 2 милиона лева. Ама откъдето и да го погледнем, това са си сериозни пари, които са задължителни за функционирането на клуба. Да не говорим и за други кредитори, които по едно време бяха оформили сериозна опашка и по думите на шефовете всеки момент можеха да хлопнат кепенците. Заговори се за запорирани сметки и паралелно дружество, пост-терминалът на клубния магазин не работеше дълго време, което означаваше, че Левски има проблем с банкови сметки.

В момента клубът е финансово стабилен, казват от Левски. В магазина вече може да се плаща с кредитни и дебитни карти, никой не говори за забавени заплати извън разумно допустимото, на "Герена" направиха голямо прочистване на съблекалнята, а по всичко личи, че новият треньор Делио Роси също ще даде своя принос за лятната селекция. Ето сега идва бразилски футболист, който не е от евтините, а най-вероятно до края на трансферния прозорец ще има още изненади от високия финансов диапазон, тъй като италианският треньор не познава пазара на евтина работна ръка.

Това, че Спас Русев започна да се държи като собственик, е голямата новина в Левски. Не толкова харченето по небезизвестни чужденци, не конкретно името Делио Роси, а широките пръсти на притежателя на най-много акции би трябвало да бъдат сериозно коментирани. Защото футболисти от нивото на Обертан и Гомес има колкото искаш, а безработни скъпи треньори също са в изобилие на пазара.

Въпросът обаче е - нима досега Спас Русев не знаеше, че съществуват футболисти извън списъка на обичайните и непрекъснато циркулиращи в Левски неможачи и нима всеки път, когато не вървят сините, трябваше да бъдат търсени Станимир Стоилов и Димитър Димитров.

Вече няма и помен от онзи период, в който Спас Русев върна/депозира/хвърли акциите си в Левски и трябваше в зала "Универсиада" директорите да се потят и да им прилошава от срещата с привържениците. Сега всичко изглежда наред, отнякъде не просто се появиха неясно колко пари, но видимо има и желание за разумно и премерено харчене. Защото и при предишни собственици е имало периоди на финансово спокойствие, но средствата се пръскаха без никаква стратегия и далновидност.

Ако някой смята обаче, че този сезон Левски ще рисува по терена, а структурата в клуба ще се изчисти, се лъже. По-скоро Спас Русев, ако наистина сам коли и беси и сам осигурява парите, е начертал някакъв план на оздравяване, но не само на приказки. Вън от съмнение е, че някога ще разберем как точно Левски е поставен в сложните конфигурации за икономически и финансови отношения между различни фигури и субекти по високите етажи на държавата. Някъде на централно място в пъзела е "Виваком" - компанията, на която Спас Русев е собственик официално от около два-три месеца и посредством която се осъществява спонсорство на БФС и Лудогорец. А това е институцията, която диктува правилата във футбола и клуба, който е сподвижник на диктовката на правилата. Но за да може Левски да оправи отношенията си с БФС най-вече относно съдийския въпрос и разни насрочвания и отлагания на мачове, наказания на публика и играчи, трябва преди всичко да оправи собствената си къща.

В буквалния смисъл - Синята къща, или така наречените офиси на "Герена" на "Тодорини кукли" ще бъдат оправени скоро, там предстои сериозен ремонт. В момента обстановката е типичен соц, обикновено освежаване и ремонтче не са правени и не е ясно как служители и администрация, които работят там, се червят, когато членовете на италианския треньорски екип посещават канцелариите.

Та явно някъде нависоко е решено покрай финансовите потоци около телекома да остава и някой лев за Левски. И твърде вероятно тази заповед ще бъде дълготрайна, защото някак си не се връзва след 6 месеца или година някой изчервен от притеснение шеф на клуба да каже на Делио Роси, че тия приказки, с които са го омайвали да подпише с Левски, вече са прочетени и не са актуални. Италианецът е получил гаранции, че ще има време и средства да направи нещо сериозно и никой по никакъв начин няма да му пречи. Въпреки че самият той е наясно, че богаташите от Изтока са особени характери и понякога действат прекалено емоционално и обичат да показват, че разбират от футбола във всичките му аспекти.

Спас Русев нямаше как да продължава по стария начин. Разни източвачи и комисионери на заплата си развяваха коня, в резултат на което сега Делио Роси ще трябва да чисти сериозно, вече не пеят в хора. Господинът от Лондон май видя, че ако иска да развие марката "Левски" и да прави нещо интересно, трябва да инвестира. Пътищата пред клуба бяха, а и все още са два - или постепенно изпадане във финансов и морален фалит, или посредством по-сериозни инвестиции и мащабно мислене да се вдигне дружеството /клубът/ отборът на крака. В момента имаме всички признаци на втория вариант. Не трябва да си сериозен икономически или финансов анализатор, за да си наясно, че Левски като бранд може да вдигне нивото си в пъти като финансови показатели и като рейтинг. А това може да стане само и единствено когато представителният тим на сините е много силен. Всичко друго е второстепенно - в колкото и лъскава сграда да се помещава клубът, ако ще да има и най-силната школа, да играе с най-лъскавите екипи, ако отборът не играе добре и няма резултати, публиката ще си стои у дома и няма да си купува билети. Отборът няма да продава футболисти, спонсорите ще се дърпат и изобщо машината на Спас Русев няма да се задвижи.

Е, сега той реши, или така го посъветваха, сам да налива горивото в машината, а не просто да го плаща и да чака други да го дистрибутират. Той вече не е сърдит нито на феновете, нито на футболистите, ходи на мачовете не само на "Герена", но и в провинцията и, общо взето, дава вид на човек инвеститор, който коренно е променил инвестиционните си планове спрямо Левски. Дори предстои фенските структури или поне една от тях да се върне в един от съветите на клуба - надзорен или управителен.

Но накрая вече изниква и един подвъпрос - дали всичко това не е индикация за препродажба на клуба? И Спас Русев да търси по-висока цена, като преди това излъска марката, за да я презентира по-добре. В България е твърде рисково да се правят оценки и предположения на база логика и няма как да бъдем пo-смели в прогнозите си, а и конюнктурата понякога е трудно предвидима.

Догодина по това време Левски или ще е готов да атакува групова фаза на Лига Европа, или преди това Делио Роси ще си е тръгнал, ако някой е дръпнал ръчната на Спас Русев. Среден вариант няма да има. Собственикът в последните месец-два показва, че до второ нареждане прекратява живуркането и ще направи всичко възможно да подкара клуба в правилната посока.

Разбира се, когато става въпрос за Левски и перспективите пред клуба, никога не трябва да отписваме и някакъв план, който да възникне следствие на промяна на ситуацията във "Виваком". Постоянно се правят някакви вписвания, управители искат отписвания, а както Спас Русев призна, той е на "Герена" покрай компанията и много неща зависят от това "сътрудничество". И ако се случват нови неща във фирмата, ще се случат и нови неща в Левски. Като това важи за двете възможни посоки.

Желю Станков, "Тема Спорт"

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички