Спас Русев се цели високо - взима австрийско светило за спортен директор


Спас Русев се цели високо - взима австрийско светило за спортен директор
Снимка: БГНЕС

1239 0

Собственикът на Левски Спас Русев е решил не само да назначи спортен директор, но и да промени цялостната концепция за развитието на клуба - не само на първия отбор, но и в школата. Босът на "сините" води преговори с австрийското светило Вили Рутенщайнер (55 г.), който да се заеме с менажирането на клуба, воденето на нови футболисти и поставяне на устойчиви основи при работата с подрастващите, пише "Тема Спорт".

Точно затова и той се е насочил към Рутенщайнер - спортният директор на Австрийската футболна федерация. Той заема този пост от 2001 година насам. Два пъти е седял на скамейката и на националния отбор в ролята на старши треньор. Той заема временно поста - от септември до ноември 2011 година, и води тима в евроквалификациите срещу Азербайджан и Казахстан, в които записва победа и равенство. Силата му обаче е в менажирането и в правенето на програми за развитие на играта. Собственикът на Левски вече е провел доста разговори с австриеца, като нещата отиват към подпис.

Вилибалд Рутенщайнер, както е пълното му име, е роден на 12 ноември 1962 година в Щайер. Той започва работа като мениджър в Сатлед (1993-1995 г.), след което се мести в школата на ФК Линц. С юношите до 18 години става шампион. През 1996 г. вече е помощник-треньор на ФК Линц, а през сезон 1997/98 е старши. След това се мести в Ласк Линц. От 1998 до 1999 година е спортен директор на клуба, както и мениджър към Австрийската федерация - отговаря за юношите в един от регионите на страната. След това започва стремглавият му възход - от 1999-а до 2001-ва е спортен координатор и треньор на младежкия национален отбор. През лятото на 2001 година е назначен за спортен директор на цялата федерация, като продължава да води младежите до 2006. След това се съсредоточава само върху мениджърската си работа - командва целия футбол.

Вили Рутенщайнер е ръководител на програмата "Проект 12", станала известна като "Австрийският начин". Той е разработил метод за тренировки на деца от най-ранна възраст, докато те станат професионалисти. Програмата е въведена във всички местни клубове и дава отлични резултати - юношеските и младежките национални гарнитури на Австрия започват да записват успехи, а в средата на 90-те години са на дъното.

Сред имената за нов спортен директор на Левски се завъртя и това на бившия австрийски национален вратар Франц Волфарт. Той се познава отлично с Красимир Балъков - двамата са били съотборници в германския Щутгарт. Освен за "баварците" в кариерата той е пазил единствено за Аустрия Виена. В момента е спортен директор на този клуб. На него преди дни обаче му бе назначен помощник и според местните медии е твърде вероятно Волфарт да напусне. Още повече че отборът направи разочароваща кампания и финишира едва на седмо място в първенството, въпреки че тръгна с шампионски амбиции.

Каквото и да се случи, е видно, че Спас Русев е двойно по-амбициран да направи от Левски отбор. Миналият сезон бе този на грандиозните селекции (21 нови, сред които бившият играч на Манчестър Юнайтед Габриел Обертан) и на привличането на доказано име за треньор - Делио Роси бе предпочетен пред Аврам Грант. Сега явно е дошъл ред и на подреждането на спортно-техническите неща - тези, които не касаят тренирането на отбора.

Всяка новост крие своите рискове. Но след като в България босът не намира на кого да се довери, то ходът с наемането на чужденец за спортен директор е крачка в правилната посока. Защото е видно, че без такъв човек не може, пише изданието.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички