Ще успеят ли българските отбори в Лига Европа да оправдаят и малкото очаквания?


Ще успеят ли българските отбори в Лига Европа да оправдаят и малкото очаквания?
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

2476 0

Настъпи отново времето и за българските отбори в европейските клубни турнири. За съжаление обаче в последните години стартът в турнирите съвпада доста често и с края им. Мачовете в Лига Европа и Шампионска лига винаги са по-различни, най-вече за феновете, които се надяват на луди европейски вечери, които да продължат възможно най-дълго. В последните години, изключвайки Лудогорец, останалите ни евроучастници не успяват да постигнат нищо запомнящо, затвърждавайки тенденцията, че футболът ни все повече и повече се доближава до държавите – „футболни джуджета“.

Всъщност, именно, представителите на държавите, сложени под този знамател като Малта, Гибралтар и Фарьорските острови, показаха повече от отлични резултати в първия квалификационен кръг на Шампионска лига и за пореден път се отдалечиха от това си прозвище. ФК Европа от Гибралтар се наложи над уелския първенец ТНС, малтийският Хибърниъс победи с 2:0 естонския Инфонет Талин, а Викингур от Фарьорските острови победи шампиона на Косово Трепча 89.

Как реагираха в ЦСКА, когато разбраха, че няма Лига Европа?

И докато „футболните джуджета“ започват да придобиват по-големи размери, то в следващата седмица Левски, Ботев (Пловдив) и Дунав (Русе) ще имат за задача да покажат, че все пак в България все още се играе футбол и да опитат да не разочароват феновете си, и да оправдаят малкото очаквания, които има. 

Със сигурност ситуацията на „Герена“ е най-напрегната, а феновете очакват да видят поне някакви резултати след лятото, въпреки незадоволителното представяне на Левски в последните сезони. „Сините“ записаха поредната разочароваща година, а феновете все още си спомнят мъчното класиране на тима в Лига Европа след драмата срещу Верея. Ситуацията е изключително деликатна и макар в последните години очакванията на „сините“ привъженици да са се свели до минимум, то едва ли в тях се вписва отпадане още в първия кръг от Сутиеска. Отбор, който все още няма отстранен съперник в Европа. Николай Митов сформира изцяло нов тим и се раздели с двама от най-ключовите си играчи – Божидар Краев и Мехди Бурабия. От тези, около които искаше да гради новия си облик, остана Роман Прохазка, който обаче сам не променя факта, че загубата за „сините“ е много голяма. Вторият капитан на Левски също го потвърди. Планът на Даниел Боримиров и Николай Митов е да градят отбор от кадри на „синята“ школа, носещи от малки идеята „Левски“ в себе си. От щаба взеха решение да играят „на тъмно“ срещите от лагера им в Правец. Първата срещу Черно море на Гонзо бе загубена с 1:0, а втората срещу сръбския Радник (Сурдулица) бе спечелена с минимална преднина. Резултатите обаче няма как да донесат реална представа за играта, а в следващата седмица ще разберем до колко хитър е бил ходът на Митов да не се излъчват въпросните срещи. Задачата им срещу Сутиеска няма да е никак лесна, тъй като черногорците няма какво да губят и излизат напълно освободени в срещата. Преднината, от която може да се възползват „сините“,  е да опитат да постигнат убедителен аванс този четвъртък в София, който да ги успокои за реванша след седмица. Евентуално отстраняване на Левски обаче най-вероятно ще доведе до поредните сътресения на „Герена“ и около клуба и ръководството, и около феновете.

Звездата на черногорците: Ясен е фаворитът, но няма да веем бялото знаме

По-различна е ситуацията при Ботев (Пловдив), който в първенството не впечатли, завършвайки на второ място в група А в долната половина, но пък направи страхотен завършек на футболната година със спечелването на Купата на България. „Бултрасите“ все още са в приповдигнато настроение след победата над Лудогорец на финала в София и са готови за още ударни дози футболни емоции. Съперникът на Ботев в Лига Европа е Партизани, който е един от най-титулуваните албански тимове. Николай Киров вече обяви, че задачата пред тях ще е много трудна, тъй като албанците разчитат на директния футбол и са много здрави физически. Пловдивският клуб очаква до края на деня да получи картотека за звездата си Тодор Неделев, който е в основата на отбора и всички разчитат много на него. Със сигурност задачата в първия двубой в Албания е да опитат да отбележат поне един гол или да запишат нулево равенство, за да се улеснят максимално реванша на „Лазур“. В летните контроли Ботев не успя да затвърди доброто впечатление след триумфа за Купата. „Жълто-черните“ завършиха 2:2 с Верея, като по-лошата новина бе, че Неделев бе заменен още в 30‘, което събуди съмнения дали е готов за предстощите срещи. В друга проверка срещу АЕЛ (Лимасол) пловдивчани пък загубиха с 1:3.

Дунав показа от кога има разрешение от УЕФА за Лига Европа (ДОКУМЕНТ)

Голяма бе драмата около третия ни участник в Лига Европа. Както повелява традицията в последните години, лятото за родното първенство е по-горещо, отколкото трябва. Макар и в почивка от мачове, почивка от скандали няма. Минути преди жребия за турнира стана ясно, че Дунав (Русе) ще заеме мястото на ЦСКА-София и ще участва от първия квалификационен кръг. Макар новината да изглежда на пръв поглед много драматична, то подобен развой се очакваше, тъй като още от миналата година имаше индикации, че „червените“ няма да бъдат допуснати до турнира, разчитайки правилото за новосформиран отбор, който няма право 3 години да участва в Европа. По-скоро неочакваното тук бе, че от УЕФА не го съобщиха това много по-рано, за да не се стига до момента, в който два български отбора имат представител в Нион, чакайки жребия и надявайки се да видят своето име. Русенци, в крайна сметка, дочакаха своя момент и вече са в Павлодар, готвейки за първия сблъсък с Иртиш. Положителното за Дунав е, че тяхната подготовка бе съобразена с евентуалното им участие в турнира. Русенци бяха в срок за документална част към УЕФА, а съшо така водиха и подготовка.

Казахстанският тим вече е известен, най-вече с това, че преди няколко години отстрани Левски и сътвори истинска сензация. В момента наставник на тима е Димитър Димитров – Херо, достатъчно сериозно име, което да вдъхва респект и да се вземе още по-насериозно отборът му. Дунав вече се превърна в изненадата на Първа лига, като след връщането си в елита завърши на 4-то място и бе „черна котка“ за много от водещите клубове, включително Лудогорец. Сега остава да покажат дали са готови и на изненада в Европа, започвайки още утре от 17 часа в Казахстан.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички