Роси е по-полезен от само четирима родни треньори на Левски, но е по-успешен от себе си


Роси е по-полезен от само четирима родни треньори на Левски, но е по-успешен от себе си
Снимка: Guliver/GettyImages

2650 0

Наскоро последният треньор, извел Левски до титлата в Първа лига (тогава "А" група) - Емил Велев, заяви в интервю, че всеки български треньор би се справил по-добре от настоящия наставник на има Делио Роси. SportLive.bg провери дали има резон в думите на треньора с прякор Кокала и как се справя според статистиката италианския специалист. Серията от 4 поредни загуби, в която са "сините" и актуалната им позиция в класирането са ясни, ние търсим средно спечелените точки на специалиста при престоя му на "Герена".

Сравнихме всички български треньори, водили Левски от 2009 година насам - годината на последната титла, и се получи, че четирима от тях са имали по-добра успеваемост начело на тима от Делио Роси. Тоест в думите на Емил Велев има резон, но е вярно и че същият брой специалисти от България са постигали по-слаби резултати от италианеца.

В анализа включваме осмина родни треньори, водили отбора от 2009 година насам. Това са Антони Здравков, Ясен Петров, Георги Иванов-Гонзо, Николай Костов, Илиан Илиев, Николай Митов, Стойчо Стоев и Елин Топузаков. Общо за този 9-годишен период без 'синя" титла треньорите са били сменяни 17 пъти.

В момента бившият наставник на Лацио и Фиорентина печели средно 2,00 точки на мач. В първия си период начело на "сините" дори силно критикуваният Николай Митов е печелил повече - 2,08. Това се случи през 2013 година.

Най-добър коефициент има прокуденият много бързо от "Герена" Николай Костов - 2,67. Добричлията е следван от Ясен Петров, който през 2010 г. постига средно 2,14 точки на мач, а през 2012 г. - 2,13. Илиан Илиев има подобна успеваемост през 2012 г. - 2,08. Любопитното е, че такъв е и коефициентът на Николай Митов през 2013 година. При повторното му заставане на поста през 2017 г. нисичкият специалист постига най-ниският коефициент спечелени точки средно на мач от всички българи в периода - 1,30.

Под коефициента на Делио Роси са печелили и Антони Здравков - 1,56, Стойчо Стоев през 2014 г. - 1,90 и Елин Топузаков през 2016 г. - 1,88. "Синята" легенда Георги Иванов-Гонзо пък не е минавал коефициента на италианеца в нито един от трите си периода начело на Левски - 1,88 през 2009 г., 1,85 през 2011 г. и 1,58 през 2014 г.

Направихме и друго любопитно проучване - как се справя 58-годишният треньор в Левски в сравнение с останалите 15 отбора, в които е работил. Все пак именно заради визитката му и неговия опит, както и заради визията си за развитието на отбора, Делио Роси спечели поста на "Георги Аспарухов" в спор с Аврам Грант. Оказва се обаче, че периодът на "Герена" е най-успешният досега на италианеца - коефициент 2,00 той не е постигал в нито един от отборите в родината си, които е водил.

Най-добре Роси се е представил в Палермо - 1,70 точки средно на мач. В Лацио е взимал 1,52 средно на двубой, във Фиорентина - 1,18, а в Лече - 1,29. Най-зле се е представил в Пескара и Болоня, където не връзва и точка в мач.

Излиза, че феновете не могат да се сърдят на сеньор Роси - той дори дава повече от всичко от себе си в работата си на "Георги Аспарухов".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички