От професионалист до афектиран фен само с един клик на мишката...


От професионалист до афектиран фен само с един клик на мишката...

2940 0

Когато прочетеш пред името на някой клуб думичката "професионален", очакванията ти са зад този отбор да стои екип от професионалисти, който се грижи за добрия имидж на отбора, както и за доброто му представяне. Всяко едно действие на хората, които стоят зад думичките "професионален" футболен клуб", се следи под лупа. Всяка една грешка уронва престижа на този клуб, а всяко едно "фенско" действие на отговорните лица зад думата "професионален" води до много повдигнати вежди и доста ехидно усмивки от страна на "враговете" на клуба.

Такъв случай се получи през миналата седмица, когато Васил Колев започна акция срещу вече бившия нападател на ЦСКА Серджиу Буш. Причината - новото попълнение на Шефилд Уензди написа в популярна социална мрежа пронизващото за всеки фен на "Левски" "#k**zalevski". Действие на румънеца, което със сигурност заслужава голяма доза критики и, може би, дори наказание. Но не за това е този коментар...

Ето и позицията на Васил Колев, публикувана на 02.02.2015 година в групата "Левски значи свобода": 

Не ми се искаше днес да се занимавам с това, но в четвъртък тръста ще се занимае с проект за писмо до Шефилд Уензди и Футболната асоциация на Англия, в което ще иска разследване на румънския нещастник Серджо Буш или каквото му е там името във връзка с използвания хаштаг в социалните мрежи. Хубаво е този кретен да научи къде се е озовал и с едно солидно наказание да разбере, че джентълменството във футбола (в Англия) е над всичко, особеноо когато си бил гост в дадена държава. Междувременно колкото може повече фенове на Левски могат да изпратят следният имейл до Шефилд Уензди и ФА:

Писмото, което призова г-н Колев да бъде изпратено, няма общо с този коментар, но всеки може да прочете (и изпрати) съдържанието на писмото на този линк.

Г-н Колев е един от уважаваните журналисти в медиите, като дълго време е работил в сферата преди да се захване с други проекти. Явно в яростта си към Серджиу Буш (или по-скоро към думите му и опетняването на името на "Левски") е забравил правилата в българския език, което, все пак, в социалните мрежи е често срещано и няма да му обърна (толкова голямо) внимание.

НО, трябва да се отбележи и трябва да се знае, че подобни думи са приемливи САМО за фенове на отбор. А г-н Колев вече не е просто фен на "Левски". От него зависят много, много неща, свързани с този клуб.

Той е не само председател на Тръст "Синя България", който се опитва да стабилизира ужасяващото финансово положение на тима, но е и член на Управителния съвет на ПФК "Левски" АД. "П" като "професионален". Това автоматично го изважда от фенската маса, която може да си позволи да определя други с каквито и да е епитети. Не и г-н Колев.

Крайно време е управниците в българския футбол да разберат, че с коментарите си вредят трайно на имиджа на своите отбори. Независимо дали се казват Тодор Батков, Александър Томов, Венцеслав Стефанов или друг... в случая Васил Колев.

Вярно, той не е нито президент, нито собственик. Но като член на УС на ПФК "Левски" той трябва да забрави епитетите "нещастник" и "кретен" от речника си. Особено когато става въпрос за чужд футболист. Преди някоя друга година можеше да говори каквото си иска, но това време отмина. Един член на УС не може да си позволи да нагрубява чужди футболисти, чужди ръководители, чужди треньори, съдии и т.н. Недопустимо е.

Кога Адриано Галиани определи като "нещастник" някой футболист на противниковия тим? Кога за последно чухте Зинедин Зидан да произнася дума като "кретен" след края на кариерата му и получаването на директорски пост в Реал Мадрид? Кога за последно Моуриньо си позволи да обижда официални лица, играчи, треньори и прочие, а не му е била наложена солидна глоба? Но на Запад такива неща не са позволени. И хората рядко си ги позволяват. А когато все пак изпуснат нервите си, плащат скъпо за това - под формата на хиляди финансови средства във формата на глоби, както и присмех и укор от фенове на противникови отбори.

Г-н Колев, не Ви познавам лично, но вярвам, че милеете за "Левски", иначе изобщо нямаше да се занимавате с подобен тип дейност. Но в новата си роля не забравяйте, че все повече и повече медии ще ви обръщат внимание. Все повече хора ще се интересуват какво точно правите. И все повече хора ще дават оценка на това, което казвате. А това, което казахте, макар и с добри намерения, не беше професионално и не отговаря на определението "ПФК". Да, Буш не е прав в това, което написа, но и Вие не сте прав да лепвате епитети като "нещастник" и "кретен". Мнозина се бъркат, че използвайки такива нарицателни засилват емоцията или силата на своите думи. Това не е вярно и Вие, като журналист, трябва да сте наясно с това. И, ако доскоро можехте да окачествявате даден човек като "кретен" и "нещастник" и това да тежи само срещу Вашето име, то вече не може да си го позволите. Вече не сте просто фен, вече сте член на УС. Вие сте човек с позиция, а като човек с позиция, особено в "Левски", думите ви тежат и афектират клуба. В този случай негативно и крайно НЕпрофесионално...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички