Ники Илиев: "Левски" се бори за Европа, титлата ще е чудото на годината


Ники Илиев: "Левски" се бори за Европа, титлата ще е чудото на годината

1611 0

Завърналият се в УС на Левски Николай Илиев говори пред "Тема Спорт" за решенията, които е взел ръководният орган на последното си заседание преди Нова година, кой носи отговорността и какви ще са задълженията му.

Бившият защитник коментира и какви са аргументите работата на Георги Иванов и Стойчо Стоев да бъде оценена като много добра.

Илиев взе отношение и около очакваното изваждане на Литекс от А група и битката за титлата.

Г-н Илиев, завърнахте се в Управителния съвет на Левски. Как протече първото събрание, на което присъствахте?

- Заседанието протече по професионален начин. За първи път присъствах, след като не успях да отида на миналото събиране, тъй като бях в чужбина. Изключително съм доволен от това, което видях, и начина, по който се проведе. Говоря не само за решенията, които взехме, но и като участие от страна на присъстващите и идеите, които се даваха. Виждам професионализъм от всички членове на Управителния съвет и затова съм оптимист за бъдещето на Левски. Наистина има коренна разлика от това, което беше при Тодор Батков. Дори не знам как да оприлича Управителния съвет сега и този по негово време.

Голмайстор номер 1 в историята на Левски Наско Сираков изрази притеснение, че може да се получи разводняване на отговорността, когато Управителният съвет решава всичко и не става ясно кой ще носи последствията при провал...

- Разводнена отговорност от какво, към какво и за кого? Нека каже какво точно има предвид. Всеки един от членовете на Управителния съвет знае в какво е най-силен и къде най-вече може да се чува неговата дума, да се намесва, да дава идеи и предложения и да се взимат решения. Така че много добре знаем кой къде е силен. Има хора, които са по-силни във финансовата част, други в спортно-техническата част, трети в реклама, маркетинг и така нататък. Всеки знае какво трябва да прави в определена област.

Много важно е присъствието на феновете в Управителния съвет. Тяхното мнение е значимо, работата с публиката, която е и един от основните козове за първия отбор, но и за юношеските тимове. Знаете, че това е нашият дванадесети играч, за който се е доказало, че без него Левски не може. Така че е много важно и тяхното участие в Управителния съвет.

Вашите отговорности ще са свързани със спортно-техническата част, но с какво по-конкретно?

- Нормално е, след като спортно-технически имаме нужното ниво, най-много да се вслушват в нашите съвети, идеи и мнения. Всички в Управителния съвет го знаят. Това е напълно нормално, както и ние бихме се вслушали в съветите относно финансовата част и това, което казва господин Баждеков.

Имате предвид, че биха се вслушали във вашите съвети и тези на Гошо Гинчев?

- Да. Все пак да не забравяме Иво Тонев, който също е бивш футболист и освен това е с натрупан голям опит в администрацията.

Управителният съвет писа много добра оценка на Георги Иванов и Стойчо Стоев за свършената спортно-техническа работа. Какви са аргументите ви за това?

- Аргументите ни са най-вече свързани с тежката ситуация, която бе в началото на годината. Говоря за финансовите трудности, проблемите с футболисти, които трябВаше да се привлекат. Знаете, че без пари не могат да се вземат невероятно качествени играчи. Взехме предвид и тежката ситуация, в която трябваше да работи треньорът, защото започна с 12-13 души и всеки кръг идваха нови. Просто беше много трудно да се направи добра подготовка, да се започне по най-правилния начин и всички да бъдат във върхова спортна форма. Знаете, че финансовите проблеми и рестрикции принудиха да се привличат футболисти, които са не само без трансферна сума, но и не са тренирали доста време.

Първото и основно нещо през тази година бе да се стабилизира финансово клубът. Естествено това, което сме поставили като цел пред отбора, е участие в евротурнирите. На фона на трудностите, които имахме, виждате, че спорим за първото място с Лудогорец, който е най-стабилен в игрово и финансово отношение в последните години, знаете за какви милиони и инвестиции става въпрос там.

При нас нещата се получиха благодарение на колектива и раздаването на колектива, това е радостно. Затова няма как да не се постави много добра оценка заради всички тези неща, които казах. Иначе, ако говорим за игра, никой не трябва да си заравя главата в пясъка и да казва, че играта ни е превъзходна, невероятна и едва ли не с нея Левски може да стане шампион. Мисля, че има още твърде много какво да се желае. Напредъкът е очевиден в някои неща и това е благодарение на Стойчо Стоев. Смятам, че Левски е тръгнал по правилния път. Ако има финансови възможности да се закупят още по-добри футболисти от тези в момента... Надявам се да се вземат нужните играчи, но не са чак толкова много средствата, които могат да се отпуснат в момента. В крайна сметка най-важно през тази година е стабилизирането на клуба.

Самият Стойчо Стоев каза, че 500 хиляди евро не са много на европейския пазар.

- Така е. Абсолютно съм съгласен, че парите не са много, но в такъв труден период и тази финансова криза да не забравяме, че можеше да последваме пътя на ЦСКА и да не си платим и да не вземем лиценз, оттам нататък знаете къде щяхме да бъдем. Затова в никакъв случай не са много, но не са и чак толкова малко. Това е една възможност да се вземат футболисти, които да вдигнат качеството на отбора и да помогнат на Стойчо за подобрението на поведението в спортно-технически план.

Има ли Стойчо Стоев картбланш?

- Още от първия кръг казвам, без да съм знаел, че ще се върна в Левски, че на Стойчо Стоев трябва да се гласува доверие и да се престане с постоянните смени на треньори след незадоволителни игри. Не може непрекъснато да биеш, макар че го искаме, но въз основа на изредените проблеми не може да го направим в момента. Стойчо Стоев е доказал своите качества и в малко по-слаби отбори, в които е бил през кариерата си, е показал страхотни игри и дори Левски е имал проблеми. Видяхте какво направи в Лудогорец. Надявам се пътят, по който вървим, ще е за добро на клуба. Засега поне трябва да останем твърдо зад треньора и да го подкрепяме при всяко едно решение, което той смята да направи за първия отбор.

Евентуалното изваждане на Литекс от А група може да доведе до петточков пасив от Лудогорец...

- Българският футбол няма полза от изваждането на Литекс. Най-вече заради тези момчета, които играят в различни младежки и юношески гарнитури. Надявам се поне тяхното развитие да продължи по най-добрия начин, ако не в Литекс, в други качествени отбори с високи цели. Все пак това е бъдещето на българския футбол. Съжалявам, че неадекватните решения на някои ръководители направиха така нещата, че отборът да бъде изваден от А група. Тези хора първо правят нещо, а после мислят за последствията.

Доколко това ще повлияе на битката за титлата?

- Естествено, Литекс е претендент за титлата, докато не го извадят от А група, както и Берое, аз лично бих сложил и Черно море. Славия също се събужда и не се знае какво ще направи. Ще бъде много трудна битката за първото място с оглед всички проблеми, които имахме, и стабилизирането, което трябва да направим ние в Левски. Ненапразно сме поставили цел Европа, което ще е изключителен успех на база проблемите. Знаете, че в Левски шампионската титла и Купата на България са най-важното постижение. Затова на Управителния съвет казахме като цел, че при възможност ще се атакува и шампионската титла. Но първото и основно нещо е класиране в Европа.

От думите ви разбирам, че титлата не е на всяка цена...

- Провокирате ме с този въпрос. Въобще не ни е страх и не се притесняваме да казваме - шампионски титли, борба и така нататък. Казвам каква е реалната ситуация. Играл съм на най-високо ниво - в Левски, в чужбина, в националния отбор и гледам реално и хората, които разбират, трябва да имат такава преценка. Затова класирането в Европа ще е страхотно, ако стабилизираме клуба, ще е страхотно и ако имаме възможност да се борим за титлата и я спечелим, то това ще е чудото на годината.

Никой от Левски, ако има и най-малка възможност, няма да се откаже и ще се бори за трофея, ако има такъв шанс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички