Над милион гледат Левски за един сезон! Колко далеч сме от тази епоха?


Над милион гледат Левски за един сезон!  Колко далеч сме от тази епоха?
Снимка: Официален сайт на "Левски"

946 0

НКП на Левски пусна любопитен материал в официалната си страница. В него е публикувана разказ на един привърженик за сезон 1967/68 година и сравнение между посещаемостта тогава и сега. 

Ето и публикувания материал:

Днес, през Националния клуб на привържениците, се отби Чавдар Петров – един истински Левскар. Той ни показа ценно издание от сезон 1967/1968 г. Силно впечатление, освен колекционерската стойност на изданието, ни направи нещо друго, особено болезнено и постоянно коментирано в последните месеци, а и години – посещаемостта по стадионите!

Годината е 1967! Започва сезонът, в който Левски завършва като шампион, ½-финалист за Купата на Съветската армия и 1/16-финалист за Купата на носителите на купи.

В тима играят икони като Аспарухов, Соколов, Ивков, Вуцов, Сашо Костов, Христо Илиев, Аладжов, Сашо Манолов, Стефан Павлов и други „сини“ сърца, чието присъствие ще обясни цифрите по-долу. Само ще щрихираме, че Гунди вкарва 17 гола в 29 мача, 10 добавя Сашо Костов, а 12 Соколето.

И да, магията на тези играчи привлича хиляди по трибуните. И не просто хиляди. За един сезон (30 срещи) Левски е наблюдаван в София и провинцията от общо 1 015 000 зрители. В столицата футболните двубои на „сините“ са наблюдавани от 684 000, а навън от 331 000.

До тук с цветните истории и приказните статистики. Да се върнем обратно в реалността. Онази, отдалечената на половин век. 50 години, в които Левски не просто е изгубил блясъка си на терена и скърби за легенди, чиято магия повече няма да види. Половин век, в който Левски бавно губеше своята публика. И понеже нашата работа не е да коментираме и сравняваме футболните достойнства на миналото и настоящето, да си кажем две думи за публиката. Без оправдания! Без, ама тези играчи ги няма – сегашните не стават! Без, ама тогава сме били шампиони и сме играли в Европа! Без „ама“! Или поне без, ако ще продължаваме да се пишем за „най-великата“ публика.

Това задължава! И то много! Пред паметта на хилядите дали сърцата си за Левски! Пред паметта на легендите! Пред паметта на дядовците ни! Тези, които са минали през истинските трудности и не са се оправдавали! Никога с нищо! Просто, защото са били мъже!

Спираме да сравняваме! Няма смисъл! Живеем днес и сега и се съобразяваме с реалността и събитията, които водят до конкретни реакции и последствия!

Обаче, ние днес и сега градим настоящето и бъдещето на левскарската общност! Ние ще сме тези, които ще завещаят! Някой ден, някой ще пише за нас! Някой ще ни следва!

Искате ли да има какво да следва? Ако искате, нека продължим заедно борбата за Левски! Единствено и само на стадиона!

19.03.2017 г., 17:30 часа. Левски срещу Ботев Пловдив. На „Герена“

Само Левски!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички