Мъри: Ако "Левски" отстрани Марибор, прави крачка към нов ЕвроЛевски, ако не...


Мъри: Ако "Левски" отстрани Марибор, прави крачка към нов ЕвроЛевски, ако не...

2382 0

Станимир Стоилов говори пред "Тема Спорт" преди мачовете от втория квалификационен кръг на Левски с Марибор и на Берое с ХИК.

През миналия сезон тимът на Мъри Астана елиминира тези два тима и влезе в групите на Шампионската лига.

Днес неговият отбор гостува на литовския Жалгирис в квалификациите за ШЛ.

Г-н Стоилов, през миналия сезон с Астана отстранихте Марибор и ХИК Хелзинки по пътя към групите на Шампионската лига. Сега тези два отбора са съперници съответно на Левски и Берое. Елиминирахте драматично финландците след 0:0 като гост и 4:3 у дома - що за отбор са те?

- В реванша в Казахстан ХИК ни поведоха с 2:0, но обърнахме резултата до 3:2. След това те изравниха, а ние ги бихме в последната минута. В момента ХИК е променен отбор - някои от играчите бяха продадени, други напуснаха. Но това е тим, който е постоянна величина във Финландия. Играят много организирано и дисциплинирано. Това, че за първи път от няколко години не взеха титлата, показва, че са отслабени. При всички положения Берое ще срещне научен отбор. Такъв, който не блести с индивидуалности. Освен това този тим е в разгара на първенството си и кондиционно ще стои добре. Шансове обаче винаги има - въпросът е ти как ще играеш. В Стара Загора Берое не трябва да пуска гол, за да е по-лек реваншът.

След жребия на Левски казахте, че ако "сините" разузнаят добре противника и ако играят, както подхожда на тим с претенции, имат шансове за успех.

- За Марибор достатъчно говори коефициентът му в евротурнирите - над 20. Това подсказва, че са постоянна величина в последните години в Европа. Преди 7-8 години Левски щеше да е фаворит, и то огромен. А сега шансовете са равни. Който по-добре си изиграе картите, той ще е по-щастливият накрая. В никакъв случай не надценявам или подценявам Марибор. Мисля, че Левски, ако успее да елиминира този тим - това ще е добра крачка към създаване на новия ЕвроЛевски. Ако отпадне - не виждам нищо срамно.

Срамът няма да е от тази загуба, той е отдавнашен u датира още от унищожението на коефициента. И затова "сините" тръгват от ниско стъпало. Имахме коефициент от над 30 - 38-39, и с него Левски щеше да е поставен и в последния квалификационен кръг. Тогава противниците щяха да са от Люксембург, Черна гора, Албания...

Значи с вашия отбор отпреди 7-8 години Левски щеше да бие два пъти Марибор?

- Не знам за две победи, но щяхме да ги елиминираме. Левски играеше над средно европейско ниво. Отборът се надиграваше в Лига Европа, а даже и в Шампионската лига. Средните отбори ги преодолявахме с лекота.

Какво ще кажете за новата Първа професионална лига?

- Като идеи и план - всичко е добро. Надявам се да се спазва и да се развива футболът. От колко години съм радетел да има добри терени и условия? Това ми носеше много подигравки...

Упрекван бяхте много, че искахте Тодор Батков да вложи над един милион лева в терен, вместо да инвестирате във футболисти...

- За да дойдат такива и да играят добър футбол, трябват условия. В България след тридневен дъжд стадионите се наводняваха, а сега теренът на "Герена" е килим. Но у нас има много философи по тази тема. Слушах журналисти, които питаха защо сме купили автобус, който не може да паркира на стадиона в Петрич. А никой не пита защо стадионът е на 70 години без подобрения?! Никой не говореше за модерни бази, за подобряване на условията. Преди 20 години нямаше мобилни телефони, но сега има. Трябва ли да се откажем от тях?

Спрях да обръщам внимание на глупостта. За да има добри футболисти у нас от чужбина, са необходими хубави условия - това е. Ако те са лоши, ще дойде някой само заради страшно много пари, но пак ще е играч под средно ниво. Никой не иска да живее и работи в каменната ера.

Вижте, че Лудогорец непрестанно подобрява базата си и има успехи. А другите... Всеки казва - нямаме пари. А като им преброиш играчите, имат по десетина чужденци - по трима-четирима са на пейката. Тогава защо не вземат един или двама качествени и не пуснат 7 млади българчета около тях. Развивай си юношите, налагай ги. Но ние не работим с младите, не ги обучаваме както трябва и затова взимаме чужденци.

В Левски държахте много на школата - това ли е най-голямата ви болка?

- Не мисля, че преди старта на евротурнирите е удачно да говорим за това. Моята болка - осем години рушат там и продължават да го правят. Дай Боже някой да изгради нещо. Моята къщичка я разрушиха до основи. Това не бе моята, това бе къщичката на Левски, а я срутиха и успяха да й изкопаят дори основите. За жалост остана носталгията и историята. Но нека сега тимовете да се съсредоточат върху участието си в евротурнирите. Ако се представят добре, ще е супер. Ако не - догодина трябва да се представят по-добре. Нека гледаме позитивно на футбола.

Доста сте тактичен...

- Не искам нервност и разправии. Нека дадем възможност на футболисти, треньори и ръководители да си свършат работата. За мен дори в отпадането на Славия има позитиви -ето - отборът се завърна в Европа и записа победа срещу силен тим.

По-добър ли е Астана в сравнение с миналия сезон, когато се готвеше за участие в квалификациите за Шампионската лига?

- Преди да са започнали мачовете, трудно мога да гадая на какво ниво е отборът. Защото шампионатът на Казахстан е едно, а квалификациите за Шампионската лига са съвсем друго нещо. факт е, че миналата година тимът успя да постигне резултати. На база на тях можем да кажем, че тогава отборът е бил добър.

Кое ви е най-трудно - да пренастроите отбора от казахстанското първенство за европредизвикателствата и обратното?

- ТоВа беше ужасно трудно най-вече от емоционална гледна точка, футболистите бяха изпразнени откъм емоции миналия сезон след евромачове-те. Все пак това за целия Казахстан бяха суперизживявания. Отделно от това часовите разлики с останалите европейски страни са големи и това и физически изтощи футболистите. За наша радост успяхме да балансираме - кьде с ротации, къде с почивки, кьде с рискови ходове - като този да оставя 7-8 човека в стана за гостуването на Атлетико Мадрид само и само да играят след това в решителния мач за шампионската титла в Казахстан. Това се оказа положително. След като си успял, можеш да кажеш, че всичко е наред.

Как се справихте с пресата и критиките - грабнаха ви, че отивате в Мадрид без титулярите?

- Даже в Казахстан, където медиите са по-търпеливи, имаше доста приказки. Аз винаги съм се справял по един и същи начин, без значение кьде работя - правя това, което мисля, че е най-добро за отбора и клуба. Без да ме интересува мнението на хората. Чета и критики, и хвалебствия, но знам кое е най-добро за тима.

Значи не сте почитател на тактиката "мислим мач за мач" и мислите с няколко хода напред?

- Никога не съм работил мач за мач, защото един двубой не решава нищо в живота. Да, можеш да загубиш, но когато имаш стратегия и идея за бъдещето - рано или късно достигаш до желания резултат.

Миналата година сте имали огромна доза късмет. Така ли е?

- Отборът направи повече, отколкото беше готов да стори.

Един вид - все едно сте надминали световния рекорд на Стефка Костадинова, без много да сте готвили за това...

- Вътрешно се надявахме - знаете, че надеждата умира последна. След елиминацията на Марибор отборът си повярва. След това ХИК Хелзинки бе непоставен срещу нас, защото ние бяхме взели коефициента на словенците. Радващото е, че успяхме. Срещу АПОЕЛ вече бе много сложно, но радващото е, че успяхме. Сегашните ръководители живеят с мисълта, че едва ли не сме абонирани за Шампионската лига. Аз си знам възможностите на отбора - не живея с големи очаквания, а с големи амбиции.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички