Мариан Христов: Мястото на Левски е във втората шестица


Мариан Христов: Мястото на Левски е във втората шестица

2255 0

Бившият футболист на Левски и националния отбор Мариян Христов рядко дава интервюта. Затова той винаги е бил интересен събеседник. 41-годишният ботевградчанин се съгласи да говори пред "Тема Спорт". Христов коментира изпадането от Топ 6, работата на Стойчо Стоев, предстоящия реванш с Лудогорец и още интересни теми.

- Г-н Христов, не пропускате да гледате мач на Левски през 2015-а. Как Ви се струва отборът, като че ли има положителен развитие при треньора Стоев?

- Не е приятно, че отборът е във втората половина на таблицата. Но това не е станало заради един слаб мач, а заради поредица от такива. Аз лично не мисля, че представянето след идването на Стоев е кой знае колко положително, все пак при него изпаднахме извън Топ 6.

- Мнозина казват, че мястото на тима не е в долната половина на таблицата...

- Това са някакви глупости. След като сме стигнали дотам, че да сме долу, значи не сме за горе. Не може очакванията ни да се променят само защото в тази шестица играем добре. Да, факт е, че резултатите не са лоши, но нека погледнем и какви отбори са срещу нас. Има си класиране, което много реално отразява сезона. Ясно е, че всички съжаляваме, че Левски не се бори за Европа и не играе с ЦСКА, Лудогорец и така нататък, но това е положението. Сега да почваме да гадаем какво е щяло да бъде, ако сме горе, и да казваме, че сме по-добри от Берое, Локо София и Ботев Пловдив - не ми звучи много сериозно. Трябва да отдадем заслуженото на тези клубове за постигнатото. Дали са по-слаби или не - те са в горната половина, а ние не. Това са фактите. В крайна сметка ние проспахме редовния сезон. По принцип шампионатът винаги се печели от този, на който резултатите и играта му са постоянна величина. Няма - днес слаб резултат, утре пак силен и така.

- Когато вие бяхте в отбора, се даде шанс на доста млади момчета. Не е ли сега моментът Левски да погледне по-сериозно към братя Цоневи, Краев, Владислав Мисяк, Орачев, Галин Ташев, Илия Димитров и други юноши?

- Мисля, че трябва да им се дава шанс. Сигурно досега треньорският щаб е взимал предвид и това, че отборът трябва да бъде във форма за предстоящия мач с Лудогорец за купата. Няма как едни футболисти да запишат един мач и после да ги накараш да са във форма за най-важния. От тази гледна точка смятам, че това е била причината досега Стоев да не им гласува толкова голямо доверие. Може би, като мине вече мачът с Лудогорец ще се даде по-сериозен шанс на юношите да опитат от мъжкия футбол и да покажат качествата си. На мен ми е пределно ясно, че младите не могат да влязат и да направят чудеса от храброст на терена. Но постепенно ще покажат на какво са способни, аз съм сигурен, че на Терена" има достатъчно качествени кадри в школата, които заслужават повече внимание.

- Името на Божидар Краев е едно от най-използваните в последно време заради пробите, които изкара в Ювентус и Сити, както и налагането му при мъжете. Какви са вашите впечатления от работата ви с него?

- Винаги съм твърдял, че това момче има заложби и качества, добър футболист е, но да не забравяме на колко години е. Не може да кажем, че прави някакви супернеща. За годините си -17, обаче се представя стабилно. Естествено, че трябва да подобри скоростта си. Според мен обаче той никога няма да разчита на бързината, а на техника и хитрост. Божидар има по-различно виждане за играта и е хитър, но има много неща, които трябва да подобрява, ако иска да върви напред.

- Как ви се струват Антонио Аниете, Мигел Бедоя, както и дошлите през зимната пауза Либан Абди, Емил Нину и Лукаш Гикиевич? Оправдават ли очакванията към тях?

- Не съм им привърженик. Не искам да ги коментирам чужденците, предпочитам да играят българи. Вярно - Аниете вкара хеттрик в последния мач и това е радващо, може да се каже, че е супер. Нека да продължава така момчето, да се старае. Но ако трябва да съм честен, не се радвам, когато чужденците се набиват на очи и дърпат отборите напред, защото искам българите да го правят.

- Как приемате вие оправданията, че футболистите нямат мотивация да играят заради оставането извън Топ 6 и тежката финансова криза, налегнала Левски?

- Това за мен е смешно и несериозно. На футболистите им се плаща, за да играят и да дават най-доброто от себе си всеки момент. Това дали са 6 първата или втората шестица, зависи от тях. Това, че не са им плащани заплатите, не оправдава липсата на желание. Какво значи това да нямаш мотивация?! Те в крайна сметка си заработват възнагражденията и след като го правят, трябва да се влагат на сто процента. При всички положения накрая ще получат пари, може и да закъснеят, но нека стиснат зъби.

- На 29 април предстои реванш с Лудогорец. Това ли е мачът на сезона за отбора?

- Не може да казваме, че това е финалът и от него зависи всичко. Да не забравяме, че всъщност това е полуфиналът, а след него има още един мач. Ако биеш Лудогорец - не взимаш купата, но до голяма степен от тази среща ти зависи целият сезон. Смятам, че разградчани бележат отстъпление, което бе видно още през есента, но сега е още по-сериозно. Но трябва да отдадем заслуженото и на тях и да имаме респект, но дотам. Левски е фаворит на "Герена". Независимо, че не успя да вкара в Разград. Но всеки, когато стъпи на нашия стадион, трябва да изпитва страх. Затова не мисля, че Левски трябва да се съобразява с Лудогорец а точно обратното. Дано стадионът бъде пълен, вярвам че ще е така, и да победим.

- В последно време на стадиона обаче не идват толкова много хора..

- Отдавам този факт на това, че всеки фен иска Левски да се бори за титлата, за купата, а сега е поставен в ситуация да е на седмо място. Доста от хората нямат желание да гледат безсмислени мачове от втората шестица. Сега съм сигурен, че привържениците ще се активизират и ще дойдат да гледат мача на живо. Възможно е, като не идват на стадиона, някои от левскарите да изразяват недоволството си от сезона или други странични фактори, свързани с клуба, не знам. Със сигурност има огорчение. Аз, честно казано, съм учуден, че на някои срещи има доста хора. Браво на феновете, които идват в този тежък момент за клуба, правя им ебала. Истината е, че левскарите си обичат отбора, независимо кой е на терена.

Смятате ли, че с тези футболисти и треньор в лицето на Стойчо Стоев през следващия сезон могат да се гонят по-високи цели?

- Винаги трябва да се гледа с оптимизъм. Предполагам, че всички левскари са настроени догодина да бъдем шампиони. В крайна сметка това е ДНК-то на клуба - винаги да се бори за титлата и купата. Какъв е отборът, дали са юноши или чужденци, няма абсолютно никакво значение. Чакаме по-добри времена и съм убеден, че през следващата кампания ще е различно.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички