"Левски" задава модата - става първият отбор извън модела "бащица"


"Левски" задава модата - става първият отбор извън модела "бащица"
Снимка: БГНЕС

1061 0

Точно след седмица Левски трябва да е станал клуб, който окончателно е скьсал с модела "бащица". Акциите на вече бившия собственик Тодор Батков официално ще преминат в ръцете на петима големи притежатели на дялове, както и в тези на над хиляда дребни акционери, които участваха в кампанията по спасяване на клуба "Левски е твой" през пролетта. Това трябва да се случи в понеделник, 23 ноември. За тогава е свикано Общо събрание на клуба, което ще се проведе в НДК, пише вестник "Тема спорт".

И ако всичко се случи както е по дневен ред, то сините ще станат първият тим от настоящата А група, който няма да има мажоритарен собственик - човек, който ще поръчва музиката, защото сам издържа клуба. А това ще е крачка напред. Допреди няколко дни над 98% от дяловете се държаха от тримата наследници на Тодор Батков -Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Те обаче дадоха акции, съставляващи 10% от капитала на клуба (3 041 997 обикновени поименни акции с номинал 1 лев). Те ще бъдат допълнени пак до 10%, след като капиталът бъде увеличен на Общото събрание. Той ще бъде вдигнат с 13 милиона лева заради влизането на нов крупен акционер (очаква се това да е телекомуникационната компания, което е генерален спонсор на сините; досегашният капитал на Левски е 30 669 974 лева).

Така простите сметки показват, че новият акционер ще притежава около 30% и ще е най-крупен (ако дяловете на Тонев, Ангелов и Иванов са поравно, както обяви Батков). Досегашните трима собственици пък ще останат с по около 20% всеки, а запалянковците, в лицето на тръст "Синя България", ще притежават точно 10 процента.

Картината в другите елитни клубове е доста по-различна. Пирин Благоевград и Монтана са общински. В Лудогорец и Литекс собствеността е ясна - държат се от предприемачи, а същото важи за Локомотив Пловдив (наскоро Христо Крушарски придоби 97% от акциите на черно-белите) и Славия (президентът Венцеслав Стефанов преди дни призна, че Младен Михалев издържа клуба от 20 години). Акциите на Берое са притежание на държавно предприятие, а тези на Черно море на частен холдинг. По-различна е ситуацията в Ботев Пловдив. Там 61% от дяловете се държат от фенското сдружение ПфК Ботев Пловдив, а компанията ТЦ ИМЕ държи 39.

От развитието на Левски по новия модел пък ще зависи и дали и други клубове няма да тръгнат по пътя на сините.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички