Левски празнува 105-ата си годишнина


Левски празнува 105-ата си годишнина
Снимка: Официален сайт на Левски

1424 0

Левски отбелязва 105 години от своето създаване като професионален футболен клуб. Столичният клуб е основан на 24 май 1914 година, като има 26 шампионски титли на България, 26 пъти е носител на Купата на страната и 3 пъти печели Суперкупата на България.

Ето как „сините“ отбелязаха 105-та годишнина от създаването на клуба на официалния сайт:

105 години памет! 105 години страст и любов! 105 години чест и слава! 105 незабравими лета от мига, в който група момчета от II мъжка гимназия проведоха учредителното събрание за образуване на официален спортен клуб. Клубът в нашите сърца. Клубът, който Борис Василев-Боркиша ориса с думите „Левски“ ще го кръстим!“. За да пребъде и до днес завета за доблестта, достойнството, борбата и смелостта.

Вече 105 години всички, свързани със „синята“ идея, споделяме радости и вълнения. Моменти на велика еуфория от успеха и рани от неуспеха. Не забравяме нито миговете, в които сме били на върха, нито тези в които сме преживявали загуби. Спомняме си легендите, съхраняваме паметта и ще продължим да следваме примера на великите имена, които създадоха мита за величието на футболната игра. Защото името ни задължава. Защото Левски е и винаги ще бъде онази искра, която пали огъня на страстта дори в най-тежките моменти.

Дори в онези мигове, когато всеки би се отказал, ако нямаше насреща си своя най-голям капитал – „синята“ публика. Тази, която никога не се предаде! Тази, която е винаги и навсякъде до своя клуб! Тази, която никога не изостави своя отбор! Тази, заради която Левски го има и днес!

105 лета по-късно...

Заедно до последен дъх!

„Сините“ достигат на два пъти до четвъртфинал за Купата на УЕФА (през сезон 197/76, губят от Барселона и през 2005/06, губят от Шалке 04) и на три пъти до 1/4-финал за Купата на носителите на купи (през сезон 1969/70, губят от Гурник Забже, през сезон 1976/77, губят от Атлетико Мадрид и през сезон 1986/87, губят от Сарагоса). През сезон 2006/07 тимът достигна до груповата фаза на Шампионска лига, където бе в група заедно с отборите на Барселона, Челси и Вердер Бремен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички