Лафчис: Възможностите на Батков са дотук, какъв отбор сме, та - спонсори!?


Лафчис: Възможностите на Батков са дотук, какъв отбор сме, та - спонсори!?

2070 0

Бившият президент на "Левски" Томас Лафчис, по чието време "сините" спечелиха три титли и три купи на страната, говори пред "България Днес" за настоящата ситуация на "Герена".

Г-н Лафчис, гледахте финала за купата, ден по-късно, като са минали емоциите, какво ви е мнението за този мач?

- Първо да ви кажа, че ми е мъчно за тези над 15 000 левскари, които бяха на стадион "Лазур", и за още милионите, които симпатизират на отбора. Тази загуба по такъв начин беше тежък удар най-вече за тях. Защото спечелването на купата щеше да е знак, че нещата се оправят в "Левски", че има лъч надежда.

А като игра Черно море имаше повече желание, а ние не можахме да ги надиграем и с човек повече през по-голямата част от мача. Да загубиш така в последната минута е недопустимо за отбор като "Левски". Детински грешки в защита се допуснаха, слаба средна линия...

Казахте, че купата би донесла надежда, чуха се гласове, че ако отборът играе в Лига Европа, ще дойдат спонсори, всичко ли е загубено сега?

- Какви спонсори, кой ги говори тези неща! Какъв отбор сме, та спонсори. През последните години в Европа ни бият тимове от държави, където не знаят от коя страна се рита топката. Аз исках да вземем купата заради феновете, но за мен е по-добре, че не са класирахме за евротурнирите. Сега трябва да се направят изводи, да се изгради нова стратегия, но с това ръководство - толкова.

Упреквате Тодор Батков ли?

- Не, не упреквам Батков. Човекът с години правеше каквото може и затова го уважавам. Но явно това са му възможностите. Не говоря само за наливане на пари, ами за цялостно ръководене на клуба. Трябва да се търси явно друг вариант, но не като в ЦСКА - някой, който да докара клуба до фалит. Наистина освен пари трябват и сърце, и душа, но и организационен талант.

След като от месеци играчите не са взимали и заплати, очаквате ли отборът да се разруши?

- Имам приятел в Словения, който взе тамошната купа. В неговия клуб заплатите на футболистите са по 3000 евро. А тук взимаме играчи от гръцката втора дивизия, представяме ги за звезди и им даваме по 10 000 -15 000 евро. Така не става. В "Левски" на щат работят сигурно 150 човека, а има и още 20 скаути. Какво е това? Персоналът трябва драстично да се намали, също и заплатите на футболистите. Бюджетът за заплати трябва да е два милиона лева.

и друго - спешно трябва да се реформира детско-юношеската школа. Задължително трябва да се вземат треньори, които са доказани професионалисти и ще работят с децата по 10 часа на ден. На най-добрите млади играчи трябва да се дава път.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички