Китамбала: Парите не са важни, искам да играя за "Левски"


Китамбала: Парите не са важни, искам да играя за "Левски"

1974 0

"Левски" записа втори пореден успех в "А" група, побеждавайки "Берое" с 2:0 на Герена. Срещата ще се запомни и с дебюта на Линел Китамбала със синия екип. След края на първия си двубой за "Левски" екстравагантният французин даде специално интервю пред "7 дни спорт". Китамбала говори за дебюта си, за всичко около трансфера си на Герена, за познанството си с някои бивши футболисти на "Левски" и за феновете на "сините".

- Линел, как се чувстваш след първия си мач за "Левски"?

- Беше ми трудно, защото това бе първият ми двубой от 31 май насам, когато играх за последно за Шарлероа в Белгия. Освен това дойдох тука едва миналата седмица. Нямам търпение да започна да играя редовно и да се представям все по-добре.

- Какво е мнението ти за двубоя с "Берое"?

- Съперникът беше много добър, имат доста силни футболисти. Получи се хубав мач, в който отбелязахме първия гол и след това играхме много добре. Оставихме "Берое" да владее повече топката, но след червения картон напълно взехме мача в нашите ръце.

- Ти също имаше две възможности да отбележиш.

- Да, стрелях два пъти към вратата на съперника. Единият удар мина доста близо, а другият се отклони от защитник и излезе в корнер. Но няма проблем, това е първият ми мач от три месеца насам. Надявам се, че физическото ми състояние ще се подобри много бързо и ще стана много, много по-добър.

- Как се чувстваш тук?

- Много съм щастлив. София е голям град, който много ми харесва. Чувствам се много добре в "Левски", надявам се да вкарвам голове и да осигурявам асистенции за моите съотборници, за да са доволни от мен феновете.

- С кой от съотборниците си се разбираш най-добре засега?

- С всички, познавах се с Аймен Белаид и Умар Диаби, преди да дойда. Те говорят френски, което направи нещата малко по-лесни, но аз се опитвам да говоря повече на български. Вече знам някои думи като "здравей" и "добре". Важно е да науча езика, за да мога да разговарям с всички.

- Какво знаеше за "Левски", преди да дойдеш в клуба?

- Че е най-големият в България, че има наистина велика история. Познавах доста френски футболисти, които са играли за "Левски", като Гара Дембеле, Кевин Бру, Ларсен Туре и още много.

- Престоят на Кевин Бру и Ларсен Туре в "Левски" не беше добър, феновете ги бяха нарочили. Какво ти казаха те?

- Знам само, че Кевин е играл тук една година и след това отиде в Англия. От време на време се чуваме, получавам новини от него, но не сме говорили нищо специално за "Левски", преди да дойда.

- Как се стигна до трансфера ти на Герена?

- Случи се много бързо. Един човек се свърза с мен и ми каза за тази възможност, аз говорих с брат си, който е и мой агент. Той преговаря с ръководството и всичко беше наред. Дойдохме тук, минах физическите изследвания и след това директно подписахме договор за 2 години.

- Преговорите с ръководството продължиха почти 8 часа в офисите на клуба. Защо се забавихте толкова?

- Причината беше, че единствено исках да играя футбол. За мен "Левски" е най-големият отбор и се надявам да завършим този сезон на първо или второ място.

- Какво мислиш за феновете на отбора?

- Големи фенове! Mного, много, много големи фенове! Ако играеш добре, те са зад теб. Ако пък се представяш зле, е нормално да са ти ядосани. Както казах, надявам се да бъда добре физически, за да ги накарам да се гордеят с мен и целия отбор.

- Миналият сезон не беше добър за "Левски", запозна ли се с резултатите на отбора?

- Всъщност не. За мен най-важното е да играя добре, да се боря във всеки мач и така мисля, че ще помогна за добрите резултати на "Левски" тази година.

- Играл си за "Сент Етиен" и "Динамо" (Дрезден), които също имат много фенове. Можеш ли да ги сравниш с тези на "Левски"?

- "Сините" фенове са най-големите! Тези на "Сент Етиен" също са много страстни в подкрепата си, а "Динамо" е голям клуб като "Левски", с дълга история. Затова и дойдох тук - в голям клуб с много фенове и велика история. Привържениците са много важни за отбора, защото без тяхната подкрепа за нас ще е много трудно. Когато играем на нашия стадион, трябва да даваме максимума, да играем силно във всеки мач и да печелим всяко домакинство. Понякога ще имаме и тежки моменти, но най-важното е да се борим за "Левски".

- Защо прекрати договора си с Шарлероа?

- Всичко се случи много бързо. Когато отидох в отбора, играех редовно. След това без причина треньорът спря да ме пуска в мачовете. Попитах го защо, а той не ми даде добро обяснение. До края на сезона ситуацията не се промени и имах среща с президента. Казах му, че е по-добре да сложим точка и че имам нужда да се прибера у дома. Шарлероа ми направиха проблем с документа, който доказва пред ФИФА, че съм свободен агент. В крайна сметка те предоставиха необходимото на "Левски" и всичко се случи коректно.

- Умар Диаби имаше същия проблем с "Кошице". Разговаряхте ли за това?

- Знам за това, да. Някои хора просто са глупави, но това не е мой проблем. Най-важното за мен е да съм тук, в "Левски", второто е да играя и на трето място, физическото ми състояние да се подобри, за да се завърна към най-добрата си форма наистина бързо.

- Кога мислиш, че ще се случи това?

- С повече мачове като този срещу "Берое". Не съм доволен от представянето си в двубоя заради физическото си състояние, познавам се. Щастлив съм, че победихме, и се радвам за всички в отбора.

- Вървят спекулации дали си крило, или нападател. На каква позиция играеш всъщност?

- Нападател съм, деветка. С техниката, която имам, мога да играя и по крилата. Предпочитам да играя като нападател или като втори човек в атаката.

- Беше ли запознат с българското първенство, преди да дойдеш в "Левски"?

- Запознах се с Берое на видеоразбора преди мача. Първият български отбор, за който чух, беше "Левски", а след това и за Лудогорец, защото играха в Шампионската лига. Знам и за Литекс. Другите отбори ще ги гледам на видео преди мачовете - как играят, кои са футболистите им и какви характеристики имат. Когато ги гледам на запис, ще се запозная и с тях.

- На какво ниво е според теб "А" група, сравнена с белгийската лига?

- Ако гледам мача, който изиграхме с Берое, нивото е еднакво, а ако не и по-добро. Ритъмът на игра в този двубой беше много бърз.

- Важни ли бяха финансовите условия за идването ти в "Левски"?

- Условието ми беше да играя, това, колко голям клуб е "Левски", ме убеди да дойда тук. Исках да играя с този екип, защото знам, че можем да се изкачим високо в класирането. Искам да благодаря на жена си и детето си, на цялото си семейство, на всички хора, които работят в "Левски", и на феновете, които ме приеха с отворени обятия. Усещам голяма симпатия към мен от всички тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички