Кандидат за нов собственик на Левски: Клубът е пред фалит, само едно може да го спаси


Кандидат за нов собственик на Левски: Клубът е пред фалит, само едно може да го спаси

3987 0

Руският бизнесмен Дмитрий Косарев, който през февруари заяви амбиции да стане акционер и инвеститор в Левски, отново разясни ситуацията около апетитите си. Той хвърли светлина и над намеренията на Спас Русев към клуба в интервю за руското издание "МК".

Дмитрий Иванович, в средата на февруари в медиите се появи информация, че искате да придобиете футболен клуб Левски. Вярно ли е това?

- Вярно е, аз изпратих писмо до Надзорния съвет на клуба с предложение за придобиването му и разпределение на средства за погасяване на дълговете му.

За каква сума става дума?

- Информацията за финансовата ситуация в клуба е добре прикрита, но, доколкото разбирам, критическият за оцеляването на клуба минимум е получаването на 10 млн. евро възможно най-скоро. Тази сума аз предложих.

На какво се дължи проявеният от Вас интерес към Левски? Нима в Русия няма футболни клубове, нуждаещи се от финансиране?

- Има няколко причини. Първо, аз от дете съм страстен фен на Спартак (Москва). Слава на Бог, сега Спартак е в надеждни ръце и няма нужда от финансова помощ. Нямам желание да се конкурирам със Спартак в Русия, тъй като това е клубът на сърцето ми. Но се случи така, че в исторически план феновете на Спартак са в братски отношения с феновете на редица футболни клубове от Източна Европа. Това са Цървена звезда в Сърбия, Олимпиакос в Гърция и Левски в България. Знаете ли, че от 1969 до 1985 г. клубът се е казвал Левски-Спартак? Ето защо на моето желание да помогна на Левски повлия моята любов към Спартак.

Но, очевидно е, че има и други причини, свързани с вашия бизнес в България?

- За съжаление, да. От 2015 г. аз се боря за принадлежащата ми българска телекомуникационна компания, известна под името "Виваком". Това е най-големият телекомуникационен оператор в България. Въпреки това, от 2015 г., една група лица, които представляват живеещия в Лондон български "бизнесмен" Спас Русев, последователно прилагат схемата за изземването на компанията от нейните собственици. В резултат на това през август 2016 г. тази група получи възможност да се разпорежда с принадлежащия ми пакет акции на "Виваком". Те веднага се намесиха в дейността на дружеството и се опитаха да прокарат отделянето на "спонсорска" помощ на футболен клуб Левски, в размер на 10 млн. евро. При все че "Виваком" вече има с този клуб спонсорски контракт: на фланелките на всички пише "Виваком".

Ние започнахме да разбираме, че Левски принадлежи на този господин Русев. Но той доведе клуба до такова състояние, че ако скоро не се намерят 10 млн. евро, Левски може да бъде обявен в несъстоятелност. В България, между другото, това няма да е за първи път. През 2015 г. заради дългове от професионален статут бе лишен най-успешният български клуб ЦСКА (София). Същата съдба сполетя и Локомотив (София). Затова аз предложих на Надзорния съвет на Левски вместо криминална авантюра, свързана с теглене на пари от известна, котираща се на борсата компания, да разгледат възможността за смяната на акционера и получаването на финансиране от прозрачен и ясен източник.

И какъв бе отговорът на Надзорния съвет?

- Отговорът беше формален - че са заинтересувани за сътрудничество, но трябва да разберем, че това са зависими от Спас Русев хора, а от друга страна те нямат нужда от проблеми със закона. А за ситуацията вече е известен и Съветът на директорите на Виваком, и прокурорът на София, и медиите. Ще видим какво ще се случи, топката е в тяхното поле. Както обичат да казват в България - "Хванал си се на хорото и ще го изиграеш до края".

Да се върнем на въпроса с конфликта около Виваком: в какъв етап е сега ситуацията?

- Разбира се, ситуацията е трудна за всички. Както казах по-рано, група лица, сред които Спас Русев, братя Велчеви (шефове на ВТБ Кепитъл в България), а също и някои български политици, организираха по мое мнение фалшив търг за продажбата на заложените акции на холдинговата компания "Виваком".

В най-лошите традиции на руската привaтизация от 90-те години до търга не бяха допуснати реални купувачи, а пакетът акции е реализиран по цена минимум три пъти по-ниска от пазарната стойност. Подведени от управлението на руската банка ВТБ, тази група успя да получи заем в размер на 240 млн. за финансиране на тази съмнителна сделка.

Като резултат от това на 31 август 2016 офшорка за парите на банка ВТБ в интерес на българските граждани пое контрола над Виваком. В Русия това се нарича "рейдерским захватом"и за подобно нещо се носи наказателна отговорност. За съжаление, българското законодателство и съдебната система силно изостават в своето развитие от руските. Сега ние защитаваме своите интереси в повече от 40 съдебни процеса в България, Върховния съд в Лондон, съда в Люксмебург, Международния търговски арбитраж в Международната търговка камара. По наши декларации дейността на Спас Русев и Ко внимателно се следи от правните и антимонополни органи във Великобритания, ЕС, България и Русия. Подробно писмо с изложение на всички детайли по случващото се бяха изпратени от мен до председателя на на Надзорния съвет на ВТБ Дубинин С.Г.

Какъв е изходът от ситуацията според Вас?

- Просто е: или ситуацията ще се уреди чрез преговори, или причинените ми щети ще бъдат компенсирани по съдебен път. В последния случай, изглежда, ще пострадат интересите и на "Виваком", и на ВТБ Банк.

В пресата се посочваше, че вие не действате самостоятелно, а в интерес на известния олигарх Константин Малофеев. Какво ще кажете по въпроса?

- Разбира се, аз се познавам добре с Константин Малофеев, свързва ни прекрасно приятелство, двамата ми сина учиха в неговата великолепна гимназия "Василий Велики". Знаете, ние даже подкрепяме Спартак заедно, ходим, когато имаме възможност и според мен Константин е най-големият фен на Спартак. Въпреки това, всички проекти, които аз реализирам в България, ги реализирам сам, без неговото участие.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички