Интригантите в "Левски" ще подхлъзнат и Стойчо Стоев


Интригантите в "Левски" ще подхлъзнат и Стойчо Стоев

4412 1

За треньорски пост в "Левски" се знаят две неща – че е изключително опасно място за работа, и че никой не може да устои на изкушението да седне в него. Ред да изпита това е на Стойчо Стоев.

Не че Стоев няма качества да се справи с работата. Той вече показа в Лудогорец, че е кадърен и способен треньор. Стана шампион, взе Купата на България, в Лига Европа удари в земята противници като ПСВ (Айндховен) и Лацио. В "А" група отвя и "Левски", и ЦСКА (последните с четири победи и без допуснат гол). Вън от съмнение е, че именно симпатичният и скромен бивш футболист на Локо (Сф) е точният човек за "Левски" именно в този момент – да вземе отбора от дъното и да го научи да играе свестен футбол.

Работата е в това, че на "Герена" от години насам властва едно котило интриганти, на което работата му е да саботира "Левски" и треньорите му. Ако навремето Георги Василев се беше оплакал, че в ЦСКА съскат змии, при "сините" въпросните влечуги се оказаха доста по-опасни. Става въпрос за цялата тайфа директори и началници, която се изреди да властва там в последните двайсетина години - Андрей Желязков, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Иво Тонев... Списъкът им свършва с днешния спортен шеф Георги Иванов–Гонзо. Важна част от работата на тези се оказа да подливат вода на треньорите в името на собственото си оцеляване.

Само за последните няколко месеца Гонзо успя да се разправи с двама треньори. Първо изгони само след три мача испанеца Пепе Мурсия, когото уж сам беше избрал и довел на "Герена" с обещания за дългосрочна работа. След това самият Гонзо се провали напълно като треньор, но пък успя да осуети наемането на Димитър Димитров–Херо. Накрая, от немай къде и под натиск отгоре, прие да работи със Стойчо Стоев. Ясно е, че и този треньор ще е от ден до пладне, ако не стане послушко на спортния директор и не му играе по свирката.

В сметката на Гонзо вече има и други треньорски глави. През лятото на 2009 г. той, барабар с Христо Йовов, Гошо Петков, Елин Топузаков и другите тартори организираха преврата срещу Емил Велев – Кокала само месец след спечелването на шампионската титла. След това Гонзо захвърли футболните обувки и нахлузи костюма на спортен директор. Двамата със сърбина Ратко Достанич докараха "Левски" да изглежда като посмешище. След това през есента на 2010 г. най-сетне "сините" заиграха както трябва с треньор Ясен Петров и Гонзо. Биха Гент и Спортинг в Лига Европа, бяха на крачка да победят и Лил. Удариха и ЦСКА. За беля на следващата пролет Гонзо реши да се прави на треньор и всичко отиде по дяволите още след първата загуба от ЦСКА с 1:3 на "Герена". Виновен излезе Ясен – също като Мурсия, като Херо, като Николай Костов или който и да вземете от останалите треньори, които се смениха при Гонзо. Така резултатът от началническите напъни на Георги Иванов дотук е само един – "Левски" не е печелил нищо вече пет сезона и половина.

Тази война в "Левски" не е от днес, не е и от вчера. Преди Гонзо успешно я водеше Иво Тонев. Той например беше един от посочените като подстрекатели на позорното събличане на Ивайло Петев миналата есен в "Левски". Тогава бяха ударени два заека с един изстрел – освен Петев си тръгна и Наско Сираков, по-рано беше разкаран и сърбинът Славиша Йоканович. Преди това на една пресконференция Тонев само за няколко минути успя да дискредитира в очите на феновете Мъри Стоилов, когото изкараха меркантилен тип.

Впрочем задкулисните игри в "Левски" тръгнаха още в края на 90-те години от Андрей Желязков. Техническият директор се скара с треньора Вячеслав Грозни за трансферите. В резултат на войната между двамата основни футболисти започнаха да играят срещу Грозни. Помните ли резултатът от всичко това? С този треньор "Левски" показваше страхотен футбол, но странно губеше точки като домакин от отбори като Шумен. Падна от Славия с 0:3 за купата. Накрая си тръгнаха и Грозни, и Желязков.

Властта взе Наско Сираков, който се оказа още по-изпечен интригант. Той първо смогна да уреди през лятото на 2000 г. изгонването на Херо, който тъкмо беше спечелил титлата с "Левски". Само че вместо да се радват, фентовете вдигнаха плакат "Херо, ние не те искаме". Нали се сещате кой поръча плаката? След това Сираков успя да се освободи и от руснака Володя Федотов, пратен по нареждане на собственика на "Левски" Майкъл Чорни. През лятото на 2001 г. Наско се разправи и с Люпко Петрович, който беше писан за главен виновник за отпадането от Галатасарай пред групите на Шампионската лига. Нещо повече, уважаваният сърбин беше изкаран пияница, който играе по цял ден шахмат, вместо да си гледа отбора.

Германецът Рюдигер Абрамчик и мениджърът Михаел Правиц също не прокопсаха в "Левски". Двамата станаха жертви на дискредитираща кампания и пробив в състава, след което ги изпъдиха. При това – забележете – без да са загубили нито един мач!

И сърбинът Славолюб Муслин яде попарата на Сираков. С него "Левски" стана шампион, взе и купата. Само че понеже не играеше по свирката на спортния директор, Муслин беше пуснат по пързалката. Махнаха го след една загуба с 1:2 от Славия, в която отборът на "Левски" дори не пожела да се напъне. По подобен начин беше елиминиран и треньорът Георги Василев, на него му беше уредено да падне от Родопа.

Няколко години на "Герена" имаше спокойствие, когато "Левски" попадна в ръцете на тандема Наско – Мъри Стоилов. "Сините" станаха два пъти шампиони, стигнаха до четвъртфинал за Купата на УЕФА, играха в групите на Шампионската лига. През лятото на 2007 г. обаче собственикът Тодор Батков реши да ореже правомощията на Сираков. Обиденият Наско хукна на сафари в Африка, а "Левски" загуби квалификацията за Шампионската лига от неизвестният финландски отбор Тампере. На следващата пролет Сираков и Стоилов бяха освободени след 16 точки изоставане от ЦСКА.

За треньор пристигна Велислав Вуцов, който трябваше да работи в тандем с прясно назначения спортен директор Даниел Боримиров. "Борето", както е известен участникът в САЩ-94, пръв честити назначението на Джуниър. И по думите на самия Вуцов пръв му издействал уволнението от Тодор Батков няколко месеца по-късно, когато "Левски" загуби от БАТЕ (Борисов) с 0:1 в София.

Нали виждате какъв змиярник цари на "Герена" повече от три петилетки? От последната титла досега треньорът е бил сменян цели 16 пъти в името на рахата на директорите и останалите началници. Ред е на Стойчо Стоев да им опита и меда, и жилото.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички