Емил Нину - горчивата съдба на надеждата, надиграла Гарет Бейл


Емил Нину - горчивата съдба на надеждата, надиграла Гарет Бейл
Снимка: Официален сайт на "Левски"

7921 0

Изключително горчива е съдбата на последното попълнение на "Левски" - румънският защитник Емил Нину, който е сочен за голяма надежда в юношеството си, но в крайна сметка не успява да се развие до звезда. Според играча на "сините" виновна е държавата, защото, колко познато звучи, не вярва на собствените си таланти.

28-годишният сега Нину прави мача на живота си на 21 август 2008 година като младежки национал до 21 години срещу отбора на Уелс в мач, който е от значение за класирането на двата тима на европейско първенство. Румънците побеждават с 1:0 с гол на Торже, а набезите на уелсеца са прекрасно спирани от играча, който ще опита да очарова феновете на "Левски".

Някога, преди 7 години, Нину е надиграл Бейл, но след това, по ирония на съдбата, в един и същи ден за единия се съобщава, че ще отиде в Реал (Мадрид) срещу сумата от 90 милиона евро, а другият е отстранен от първия отбор на Университатя Клуж след загуба с 0:3 от Конкордия Чайна.

Но да се върнем на онзи мач в Уелс през 2008-а. На терена за домакините освен настоящата звезда на Реал са още Арън Рамзи от Арсенал и Чед Евънс, тогава в Манчестър Сити. За Румъния пък резерви са бившите ботевисти Сърджан Лукин и Алесандру Куртеан. Нину и Бейл влизат в директен двубой десетки пъти, като младият румънец блести, а Бейл не впечатлява. Нищо че е избран за играч на мача.

Емил си спомня съвсем ясно онзи ден. Момчето с номер 3 на екипа си е абсолютно навсякъде по терена и тича така, сякаш има два бели дроба. И прави жестоката си констатация за румънския футбол.

"Тогава бях късметлия, победих Бейл. Сега той ще отиде в Реал за рекордна сума, въпреки че аз съм играл срещу по-добри футболисти от него. Гуркюф, например, и Дренте. Но няма какво да се учудваме. Нашата грешка е, че сме родени в Румъния. Тук не отдават значение на румънските играчи като цяло, не само на младите. Грешиш ли - критикуват те и те наказват", заявява той пред медиите.

Бедният Нину не знае, че в България нещата не са много по-различни. Поне по отношение на големите клубове. И може би не знае, че в "Левски" също се случва да гонят за една грешка. С това не се е запознал, въпреки че заяви, че знае доста за новия си отбор.

Емил Нину споделя, че времето, когато Румъния ще изпрати свой играч на "Бернабеу" е много далече. И съветва: "Нивото на Лига 1 е много слабо. Препоръчвам на всички млади хора да излязат в чужбина, ако имат тази възможност!"

И така, обобщението за новия в "Левски" е, че той е еталон за румънските футболисти, които не успяват да надскочат статута на "голяма надежда". Е, радващото е поне, че не го свързват с пиянски запои. Дано Нину се превърне в звезда, която пази най-големия си блясък за накрая.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички