Денис Махмудов - от поляната край Вардар до Ередивизие и мерцедеса


Денис Махмудов - от поляната край Вардар до Ередивизие и мерцедеса

3673 0

Скромен, но пределно амбициран. Дребен, но с огън в краката. Футболист, обсебен от спорта си. Играч, който няма как да не е полезен и да не играе със сърце.

Това е Денис Махмудов, едно от трите летни попълнения на "Левски". Sportline.bg ви представя историята на македонеца, на когото всички в страната се подиграват заради езиковите му битки с българските журналисти, но същевременно му се възхищават за постигнатото. И за лъскавия мерцедес, с който събра очите на велешанките.

Денис Махмудов се ражда във Велес и израства в местността Черна Джамия. На 6-годишна възраст пипа топката за първи път и...залепва за нея. Футболът го обсебва. Първата му позиция е в средата на терена.

"Започнах да тренирам в градския парк, на обикновена полянка. Помня, че като ритнех силно топката, тя отиваше във Вардара. Защото тук той е на десетина метра разстояние. Вместо футбол, аз и приятелите ми имахме час по плуване, тъй като влизахме в реката, за да извадим топката", признава Махмудов в интервю за местна медия.

"Денис беше трудолюбиво дете, което прекарваше много време на терена. Радвам се, че успя в живота, той го заслужава. Схвана същността на спорта - а именно, че трябва да полага много усилия, да работи и да понася лишения, за да успее. Беше обещаващо дете и успя да пробие. Беше малък, дребен, но още тогава с умните си ходове привлече вниманието", спомня си първият му треньор Тоше Нацев.

Кой го е запалил по футбола? О, има кой... цялото му семейство са спортни хора - дядо му Кенан е бил футболист, баща му Амед е играл футзал, бил е и македонски национал. "Неговият две години по-голям брат Кенан беше обещаващ футболист, но пренебрегна футбола", разкрива Ото - семеен приятел на Махмудови.

Когато е 12-13-годишен, баща му решава да отведе цялото семейство в Холандия. Там минава почти половината живот на Денис, там той прави кариера. Довършва и образованието си, което е главната причина да е позабравил македонския език, заради което отнесе доста подигравки, след като дойде в София, за да подпише с "Левски" през юни. В Холандия минава през младежките школи на АГОВ Апелдорн и Витес.

Професионалната си кариера започва в АГОВ, където изиграва 13 мача и отбелязва само един гол. Следва безплоден престой в ВХЦ Везеп, за да се стигне до отбора на третодивизионния Екселсиор 31, в който прави фурор. За сезон и половина - в 42 мача, отбелязва 35 гола. Това привлича вниманието на елитния Цволе и други отбори от Ередивизие. Печели го Цволе.

Трансферът е исторически - много рядко клуб от елита взима играч директно от третото ниво. Но Махмудов е изключение.

"Футболът и стилът на игра, който практикува Цволе, много ми пасва. Исках да направя тази следваща стъпка в моята кариера, за да се развия още повече като футболист. Ще се опитам да оправдая доверието и ще дам всичко от себе си, за да помогна на отбора да побеждава", казва скромният Денис при представянето си.

В Екселсиор македонецът играе като ляво крило и обича тази позиция, но повече се определя като чист нападател. Иска обаче да участва в създаването на атаките, а не само да чака около наказателното поле на противника удобни топки.

"Имам огромно желание да вкарвам голове. Не знам къде бих искал да се подобря, може би да стана по-силен физически", признава той.

Спортно-техническият директор на Цволе Джерард Нийкамп е обнадежден за Махмудов. "Денис се намира в топ форма. Той е отличен играч, който може да е много полезен на клуба. Вижте само какви показатели има с Екселсиор. Следим го от дълго време, наистина става дума за талантлив играч. Доволни сме, че го привлякохме".

И наистина, момчето от Черна Джамия почва да оправдава доверието. През януари 2014 г. в турнира за Купата на Холандия Цволе разбива Куик с 5:1, а македонецът вкарва две от попаденията. Въпреки че влиза през втората част. Точен е в 60-ата и 78-ата минута. Цволе достига до финал, като разочарованието за Махмудов е, че не играе в най-важния мач в турнира заради контузия. Въпреки това съперникът Аякс е разбит със същия резултат като Куик и Денис става вторият македонец след Горан Попов, който печели трофея.

За Цволе обаче записва само осем мача и общо 3 гола. "Контузията ми попречи да играя повече. Доволен съм от това как ме приеха в клуба и от представянето си. Реших да остана в Цволе още една година, въпреки че ме поискаха от Утрехт. Настоящият ми клуб ми предложи условия, на които не мога да откажа", признава играчът в родината си.

Цволе му е предоставил служебен автомобил и апартамент.

Когато се прибира във Велес, Денис отсяда при чичо си - в Черна Джамия, където е минало детството му. Вижда се със старите си приятели и съотборниците и споделя, че не може да забрави предишния си живот.

"Животът е тук, във Велес - има забавление, приятели, но няма пари, споделя Денис. Общува радушно с всички, въпреки че малко е позабравил езика. В Холандия живее с родителите и брат си. Иначе общува с мароканци и турци, но свободното му време не е много, тъй като животът му е посветен на футбола.

"Футболът ми е всичко в живота. Много упорито работя, тренирам два пъти дневно", споделя той.

Една от неосъществените мечти на 25-годишното крило е да облече националната фланелка. Контузия му попречила първият и единствен засега път, когато получил повиквателна.

"Имам голямо желание да играя за националния отбор. Убеден съм, че Цволе ще ме направи звезда, а моите голове ще са достатъчна препоръка, за да получа покана от Бошко Гюровски. Обнадежден съм, че ще ме извика", споделя Махмудов, който има македонски паспорт, преди година.

"Първият път не се отзовах, заради контузия. Но сега очаквам нова повиквателна и този път няма да пропусна да се отзова. Искам да играя за Македония и да бележа голове. Това е моята мания. Радостта след отбелязан гол не може да се опише", добавя той.

Нещата обаче не се нареждат за Денис така, както му се иска и Цволе го праща под наем в Спарта (Ротердам). Там той пак се връща към силните си изяви и в 30 мача вкарва 14 гола, някои от които истински шедьоври. Но се стига до най-неприятното за един футболист - сяда на пейката.

"Хич не е забавно. Аз съм на 24 години, време ми е да играя", споделя той. Но скоро осъзнава, че му е време да се пробва в друг шампионат - искат го българският "Левски", турски клуб и македонският Вардар.

Историята, името, а вероятно и амбициите на "сините" го убеждават да приеме офертата на "Левски". Въпреки че веднъж се отказва от клуба, макар и минал медицински прегледи. Вторият път се разбира със "сините" и подписва за 2 години.

Докато се чуди по кой път да поеме, след като се е отказал от "Левски", Денис подкарва луксозния си автомобил мерецедес към Велес. С него събира очите на всички - на доброжелатели, приятели, на завистници и на всички момичета в града. Всички фенове на футбола се снимат с него по време на турнира по футзал, на който, без да играе, се превръща в главната звезда. Местните издания пишат, че той се е превърнал в идол за младите момчета, които искат да се занимават с футбол.

Денис Махмудов мечтае за още нещо - да играе в евротурнирите. През този сезон с екипа на "Левски" това няма да му се случи, но за следващия... Кой знае. А македонецът е оптимист. Запитан дали е очаквал, че ще има този живот - с лъскав мерцедес и слава, той отговаря: Никога не се знае какво ти носи животът..."

Ще завършим историята на новака в "Левски" с описанието му в едно изречение от македонска медия: "Той е голмайстор, живота си го е посветил на футболната си кариера и вкарването на голове, а това, Бога ми, го прави отлично". Остава да видим...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички