Дайте шанс на Даниел Боримиров!


Дайте шанс на Даниел Боримиров!
Снимка: БГНЕС

1337 0

Най-накрая да чуем някой в Левски да не говори празни приказки, а конкретни неща! Направи го вчера новият директор на детско-юношеската школа Даниел Боримиров. Оказа се, че човекът си е направил точен и конкретен план за работа. Това не е за учудване. Боримиров игра десет години в Германия, научен е на дисциплина.

Да те търпят десет години в Бундеслигата означава само едно - че те имат за сериозен. Ясно е, че няма да тръгне урбулешката. От Боримиров чухме, че:

1. Разделя юношите на три възрастови групи - от 7 до 11, от 12 до 14 и от 15 до 21-годишна възраст. Ще подбира първите две от София и региона, а третите - от цяла България.

2. Германска сметка - за изграждането на един футболист са необходими около 10 000 часа. Боримиров е готов да ги инвестира с екипа си.

3. Философия да се играе нападателно, с преса. Човекът показа таблици, включващи различни подвижни игри и тактически занимания, както и компонентите от техническата подготовка и основните двигателни качества и учения на младите футболисти, които предстои да бъдат развити.

4. Много мъдро каза, че поне до 12-13-годишна възраст играчите не бива да се делят на нападатели и защитници. Това е време да се учи комплексен футбол - как се спира топката, как се подава, къде се застава, въобще - да си завършиш основното образование.

5. Има си диаграми с разпределението на обема на тренировъчната дейност в проценти - техника с топка, подвижни игри, форми на мач, двигатени качества. За пръв път някой на "Герена" каза: "Стремим се да изградим дефанзивен халф с повече от 100 паса към съотборниците си, който печели поне 70% от единоборствата".

6. Идеята му е през 2018 година реализираните футболисти от школата в първия отбор на Левски да са 30% и през следващите години този процент да се увеличава - до 2020 година 40%, а до 2021-а - 45%.

Това плюс плана му за реконструкция на терените, съблекалните и цялата база са много сериозни неща. Доста по-сериозни от дербито между ЦСКА и Левски в неделя. Защото дербито е 90 минути, минава и заминава. А тук, поне на книга, беше прочетен сериозен план за седем години напред.

Ясно е, че този план е правен от човек, който е гледал как стават тези неща в Германия и е готов да ги приложи на "Герена". Нещо повече. Боримиров може да е побойник, може да е скандалджия, но за него е ясно едно - досега не е крал пари от Левски и няма да изнудва родители за подкупи. Като спортен директор в предишните си два престоя не се замеси в никакви трансферни далавери, в никакви комисионерства. За негово нещастие обаче и двата пъти беше изпъден без вина. Първия път го изгониха заедно с Кокала, за да освободят място за Ратко Достанич и Гонзо. След това го жертваха заради връщането на Наско Сираков. И в двата случая сбъркаха.

Затова, ако на тези от "Герена" им е останал акъл в главите, е добре да подкрепят плана и работата на Даниел Боримиров в школата на Левски. Ама да го оставят да работи както си знае, без да му се месят. Да набият в главите на треньорите от първия отбор, че налагането на юноши от школата е много важна работа. И тогава, току-виж през 2018 година се пръкнал я някой нов Сираков, я нов Гибон, Емо спасов или някой от онези, заради които навремето хората пълнеха стадионите. Защото тези, сегашните, май никой вече не иска да ги гледа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички