Българските голове в дербито вече са рядкост, 10 сезона Левски няма победа с бг гол


Българските голове в дербито вече са рядкост, 10 сезона Левски няма победа с бг гол
Снимка: Оф. сайт на Левски

1260 0

В последните години експанзията на чужденци в родното първенство е внушителна. Изключение в това отношение не правят и Левски и ЦСКА. Над 100 иностранци се извъртяха в грандовете ни от настъпването на демокрацията досега.

През лятото на "Герена" планираха да залагат на собственици играчи от школата. Политиката им обаче рязко се обърна и се стигна до там в домакинството на Черно море в началото на месеца в стартовата единадесеторка да има само трима българи - Божидар Митрев, Иван Горанов и Васил Панайотов...

Най-често овациите от началото на сезона обират чехът Давид Яблонски и французинът Габриел Обертан.

В ЦСКА ситуацията е по-различна. "Червените" разполагат с петима родни национали - Антон Недялков, Божидар Чорбаджийски, Николай Бодуров, Кристиян Малинов и Станислав Манолев. На "Армията" обаче под прожекторите обикновено попада Фернандо Каранга - бразилецът има 12 гола в 12 мача в Първа лига.

Като споменахме голове, отбелязаните от българи във вечното дерби вече са истинска рядкост, особено ако говорим за Левски. В последните два сблъсъка с ЦСКА "сините" не успяха да поразят съперниковата врата. Те загубиха два пъти с по 0:3. От шестте попадения пък само едно бе дело на българин - на Кирил Десподов.

За последно Левски спечели на 4 март тази година с 2:1, но на светлинното табло на Националния стадион нямаше името на наш сънародник.

Последното попадение на българин за Левски в Мач номер 1 е отпреди 7 издания. На 21 април Радослав Цонев изравни резултата в 81', след като Омар Косоко бе извел "червените" напред. Голът на "синият" юноша обаче не стигна за точка, защото след това Иван Стоянов и Иван Маркович подпечатаха успеха за ЦСКА - 3:1.

Последният мач, който "червените" спечелиха с решаващ точен изстрел на българин, бе на 15 март 2015 г. - 1:0 с гол в добавеното време на срещата на централния защитник Пламен Крачунов.

Предишното вечно дерби с повече от едно попадение, в което не вкараха чужденци, е отпреди 8 години. На 20 септември 2009 г. ЦСКА спечели с 2:0, а головете реализираха Иван Стоянов и Костадин Стоянов.

Последната "синя" победа, донесена от българин, е отпреди повече от 10 години. На 7 април 2007 г. Левски надви ЦСКА с 1:0, като точен бе Христо Йовов в 19'.

От сезон 2006/07 насам се изиграха 24 двубоя между "сини" и "червени" за първенството. В тях паднаха 47 гола, като повечето от тях са на чужденци. 26 са на сметката на иностранци.

Напоследък обаче процентът на точните изстрели, дело на чужденци, се повиши драстично. За сравнение - в последните 4 издания на вечното дерби бяха отбелязани 11 попадение - 3 от Левски и 8 от ЦСКА. От тях тези, вкарани от българи, бяха само 2 - 18%.

Източник "Тема Спорт"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички