5 неща, които научихме преди дербито Левски - ЦСКА


5 неща, които научихме преди дербито Левски - ЦСКА
Снимка: Levski.bg , БГНЕС, колаж: Sportlive.bg

2961 0

Мачовете на топ отборите в Първа лига отминаха и голямата новина е свързана с доскорошния лидер в класирането - ЦСКА. "Червените" неочаквано стъпиха на криво в неделя вечер на "Българска армия" и, докато Левски и Лудогорец спечелиха своите мачове, "армейците" стигнаха само до 0:0 срещу отбора на Пирин.

Това беше второ поредно равенство за ЦСКА, който сбърка във Велико Търново преди две седмици. За разлика от "червените", Левски стигна до победа в старата българска столица и ще излезе в столичното дерби срещу водения от Стамен Белчев тим с възможността дори да изправари ЦСКА при успех на стадион "Васил Левски". Но какво научихме от играта на двата тима само седмица преди най-вълнуващия мач за сезона.

1. ЦСКА е зависим от Фернандо Каранга

Голмайстор №1 в Първа лига изигра един от най-слабите си мачове с екипа на "червените" и това веднага си пролича. За пръв път от загубата срещу Лудогорец ЦСКА не успя да отбележи гол, а основната причина за това е именно играта на Каранга. Нападателят получи контузия рано-рано, което определено повлия на играта му в предни позиции, но той имаше прекалено удобни ситуации, в които бе длъжен да отбележи (най-вече в 89' с глава от 2 метра).

Но дори при слабата игра на Каранга, "армейците" можеха да се възползват от това, че голяма част от вниманието на защитата беше ангажирано с него. Той освобождаше пространства за съотборниците си, комбинираше умело и придаваше различно измерение на "червената" атака. Въпреки това Кубемба, Кулма, Меркадо, Енрике, Манолев и други показаха, че дори не се доближават до головия нюх на Каранга. И, ако Пирин успява да удържи ЦСКА до 0:0, изолирайки максимално перлата в отбора на Белчев, то какво може да се очаква от защитата на Делио Роси, допуснала 2 гола в 9 мача?

2. Десният фланг на атаката на ЦСКА може да реши Дербито

Независимо от резултата, ЦСКА игра отлично в мача срещу Пирин. Един от факторите за равенството безспорно беше липсата на късмет. "Армейците" продължават да имат изключително нападение, особено когато Манолев е по дясното крило, а това може да се окаже много, много сериозен проблем за Левски. Срещу Етър "сините" допуснаха няколко сериозни пробива именно отляво на своята защита, където оперира Иван Горанов. И, ако отборът от Велико Търново няма футболните достойнства да накаже подобни пропуски, то при "червените" те са на лице.

Неслучайно Делио Роси е обмислял тактически промени в играта на Левски и смяната от 4-2-3-1 към 3-5-2. Иван Горанов е "слабото дефанзивно звено" в играта на "сините" и, въпреки че прави добри включвания в нападение, ще трябва да покаже далеч по-добра игра, за да не бъде пробита отбраната на неговия отбор.

3. Защитата на Левски е наистина силна, но вратарският пост не е достатъчно сигурен

Ако е имало някой, който се е съмнявал в дефанзивната идентичност на Левски, то вече не би трябвало да има. Левски на Делио Роси е допуснал само 2 гола, и то в мач, в който на вратата беше Александър Любенов. "Сините" са изключително компактни в дефанзивен план, почти няма място за пробиви около наказателното поле и почеркът на новия треньор е ясно изразен. Но освен левия фланг на отбраната, има още един (може би лек) проблем. Божидар Митрев внася сигурност в играта на своите съотборници, но в мача срещу Етър показа един от слабите елементи в своята игра - реакцията при центрирания.

Често, и то не само срещу Етър, Митрев е нерешителен в намесите си, особено при средно високи центрирания и такива пред малкия пеналт. Когато реши да излиза, за да боксира или улови, той често закъснява или изпуска топката, а във Велико Търново това можеше да коства победата, ако защитата пред него не беше реагирала навременно. Срещу далеч по-класния отбор на ЦСКА тези "пропуски" могат да доведат до голове.

4. Голямата "синя" сила

Едва ли някой е очаквал Левски да играе толкова силно в защита толкова скоро след наемаето на Делио Роси. Още по-малко са очаквали "сините" да са толкова ефективни при статични положения - майсторство, което отнема време да бъде шлифовано И, въпреки че нападателният облик на 26-кратните шампиони се крепи най-вече на индивидуалните качества на изпълнителите, то в изключително кратки срокове италианският специалист превърна Левски в машина за голове от статични положения.

Доказателството за това е Давид Яблонски. Защитникът вкара победния гол срещу Етър след центриране на Гомес, а освен това се превърна в реализатор №1 на "сините" в Първа лига. Той има 5 гола, като всички са след статични положения, но не е единствената опасност при центрирания - гол след статично положение има и Мапуку. 6 гола в 9 мача са вкарани по този начин и ЦСКА трябва да се подготви изключително добре за тези моменти, защото една дори малка грешка може да коства всичко за "червените" в мача.

5. Левски и Роси мислеха за Етър, Белчев и ЦСКА - за Левски

Веднага след победата Делио Роси на два пъти беше попитан какво ще каже за предстоящия двубой с "червените". И двата пъти той беше лаконичен, че дори за секунда не е мислил за столичното дерби. Това ясно си личеше на терена - италианецът пусна оптималния си състав, без да пести силите на никого. Играчите пък до последно изпълняваха всяка една задача на своя треньор (най-вече в дефанзивен план) и изиграха концентрирано целите 90 минути във Велико Търново.

В ЦСКА бяха решили, че мачът с Пирин вече е спечелен, като Стамен Белчев направи куп промени в стартовия си състав. Това беше усетено и от играчите, които играха разконцетрирано, особено през първите 45 минути. Пропуските се трупаха един след друг, а "червените" играеха с далеч по-нисък интензитет в нападение от това, което свикнахме да гледаме през настоящия сезон. Това коства много на отбора, който загуби 2 точки и изостана от Лудогорец в битката за първото място, а освен това даде шанс на Левски да се доближи максимално преди предстоящото дерби. Почивката за ключови състезатели преди важен мач не е новост във футбола, но е рядкост, когато идва след пауза за мачове на националните отбори. Дали рискът, който Белчев предприе, ще се отплати в Дербито, предстои да разберем, но със сигурност след двубоите през уикенда отговорът е категорично не.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички