След 5 години: ЦСКА и Локомотив (София) пак влязоха в сблъсък, "червените" нарушиха кошмарна серия


След 5 години: ЦСКА и Локомотив (София) пак влязоха в сблъсък, "червените" нарушиха кошмарна серия
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

5150 0

Софийското дерби между ЦСКА и Локомотив бе подновено след над 5 години отсъствие в официални мачове. А в първия епизод от него след прекъсването "червените" записаха победа с 2:0 на "Българска армия" в 17-ия кръг от Първа лига.

"Армейците" не бяха толкова убедителни, а и като цяло нивото на двубоя не бе особено високо, но все пак футболистите на Стойчо Младенов заслужено грабнаха важните 3 точки. С "армейците" нарушиха и серията от 4 поредни официални мача срещу столичните "железничари", в които нямаха успех (3 загуби и 1 равенство).

Още през първото полувреме на Младенов му се наложи да извърши две принудителни смени в полузащитата, тъй като Федерико Варела и Амос Юга получиха травми. Домакините успяха и да вкарат в края на частта, но минути след това след намеса на ВАР голът бе отменен заради игра с ръка на Жорди Кайседо в развитието на атаката.

През второто полувреме гол и на гостите бе отменен заради засада, но този път без ВАР. Преди това пък ЦСКА вече имаше аванс в резултата, след като Кайседо реализира поредно попадение. Георги Йомов бе изведен чудесно от Йоан Баи сам срещу вратаря и този път реши да подаде встрани от себе си, където намери именно Кайседо, разписал се на опразнената врата. Това бе гол номер 9 за еквадореца - толкова има и другият лидер при подреждането на голмайсторите в Първа лига - Пиерос Сотириу от Лудогорец.

В самия край на срещата пък Йомов записа и гол след своята асистенция в срещата. Той се разписа на опразнена врата след подаване на свой съотборник. В последните секунди се стигна до напрежение между Тибо Вион и Мики Орачев, което завърши без по-сериозни последствия.

За ЦСКА предстои визита на Пирин (Благоевград) в Първа лига след три дни (в неделя - 05.12), а след това и последен двубой в европейските клубни турнири за кампанията - домакинство на Националния стадион "Васил Левски" срещу италианския гранд Рома (09.12).

За Локомотив (София) пък предстои още един много тежък мач двубой, този път у дома - срещу шампиона и лидер към момента в шампионата Лудогорец (05.12). След него пък следва още един мач на собствен терен - срещу Арда (11.12).

ПОДНОВЕНО СТОЛИЧНО ДЕРБИ: ЦСКА СПРЯ МРАЧНА СЕРИЯ СРЕЩУ ЛОКО - ГАЛЕРИЯ

СЪСТАВИ

ЦСКА: Бусато, Вион, Лам, Метс, Мазику, Юга, Мухар, Варела, Кери, Йомов, Кайседо

Локомотив (София): Любенов, Семерджиев, Катсикас, Крачунов, Орачев, Дуарте Роча, Кацаров, Октавио, Александров, Лолала, Пинсон

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата не започна никак добре за домакините и още в първите минути Федерико Варела, който неотдавна се завърна от контузия, получи травма след единоборство на тъчлинията. Той опита да продължи срещата, но се наложи да бъде принудитело заменен след по-малко от 10 минути игра.

До средата на полувремето все още нямаше 100%-ова ситуация за гол пред някоя от двете врати. Техничните и хубави отигравания липсваха, а студеното време оставяше често на земята играчите на двата тима, превивайки се от болка след единоборствата.

Първото по-сериозно положение за гол дойде в 27-ата минута. Тогава топката бе отбита към границата на наказателното поле и Дуарте я намери по чудесен начин, но изстрелът му мина с малко покрай страничния стълб. В ситуацията имаше и рикошет в крака на Брадли Мазику и последва ъглов, но след неговот изпълнение не се стигна до заплаха за Густаво Бусато.

В 35-ата минута се стигна до първия точен изстрел в мача. Едно от редките включвания на играещия като десен бранител в този мач Тибо Вион завърши с негов удар в близкия ъгъл, но там Любенов внимаваше и изби в ъглов удар.

Две минути след това гостите отговориха с много опасен удар на Александър Александров, той замахна и залъга Карол Метс, оставяйки го на земята, а след като смени посоката отправи мощен удар, който обаче мина покрай вратата на Бусато.

В 39-ата минута дойде и най-чистата ситуация в мача. ЦСКА организира скоростна контраатака, а Йоан Баи изведе Йомов сам срещу вратаря. Родният национал опита да копне стража, но това не го изпълни добре и топката завърши в тялото на стража.

В последните минути от частта Вион центрира отдясно и след рикошет топката се отби в страничния стълб до Любенов, след като го прехвърли. Топката попадна в Кери, но и двата му удара от наказателното поле бяха блокирани. Секунди след това и Амос Юга бе принудително заменен.

Все пак ЦСКА успя да открие резултата чрез една от смените. Йоан Баи получи в наказателното поле стреля от малък ъгъл с по-неудобния си ляв крак, а топката мина между краката на Любенов и влезе в мрежата му. Сериозна грешка на вратаря в случая! Голът в 44-ата минута обаче бе отменен поради игра с ръка на Жорди Кайседо при развитието на нападението.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

46' - 1:0! Секунди след началото на втората част домакините се разписаха. Йоан Баи изведе по чудесен начин Георги Йомов, а националът на България, останал сам срещу вратаря, реши да подаде вляво към непокрития Жорди Кайседо, който реализира на опразнената врата.

В следващите минути играта често бе накъсвана и това не позволяваше на двата тима да повишат темпото и качеството на игра. 20-ина минути след началото на втората част Греъм Кери имаше сериозни претенции за дузпа, след като бе съборен от бранител в наказателното поле на "железничарите". Ситуацията обаче бе подмината, сякаш правилно от главния съдия, който не получи сигнал от ВАР да преразгледа ситуацията.

Секунди след това Локомотив получи пряк свободен удар на около 25-30 метра от вратата и играч на тима опита далечен изстрел, който бе точен, но там Густаво Бусато нямаше проблеми да избие топката.

В 71-ата минута стражът спаси още един изстрел от средна дистанция (този път на Октавио), но отбитата топка попадна в краката на Александър Александров, който я вкара в опразнената мрежа. Той обаче бе в положение на засада при изстрела на Октавио и голът бе правилно отменен.

В 87-ата минута Томас Лам върна безумно силно и високо топката към Бусато и единственото, което спаси домакините, бе, че топката не попадаше в рамката на вратата, тъй като бразилският страж не се справи и тя излезе в ъглов удар.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След поражението от "орлите" ЦСКА дори бе изместен от втората позиция, на която се настани Черно море след равенството с Локомотив (Пловдив). Варненци имат 29 точки, колкото и "армейците", но са с по-добра голова разлика. Трябва да се отбележи обаче, че столичани са с цели 4 мача по-малко!

Локомотив (София) се завърна в елита, но началото не е никак лесно. Столичните "железничари" ще трябва да подобрят резултатите си, ако не искат бързо-бързо да се върнат във Втора лига. Към момента те са с 15 точки от 15 мача и са на 11-ата позиция.

Двата тима не са играли в професионален двубой един срещу друг от септември 2016 година, когато Локомотив печели с 2:1 и отстранява "армейците" на 1/16-финалите за Купата на България. Любопитното е, че ЦСКА няма успех над този съперник в 4 поредни мача във всички турнири, като в 3 от тях дори е губил. Последната победа за "червените" срещу Локо (Сф) е от септември 2014 година, когато бият с класическото 3:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички