Капитански гол от 40 метра спря пропадането на ЦСКА и порази закъсалия ЦСКА 1948 в Първа лига


Капитански гол от 40 метра спря пропадането на ЦСКА и порази закъсалия ЦСКА 1948 в Първа лига
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

5108 0

ЦСКА излезе от неприятната серия резултати, в която се намираше. "Армейците" имаха едва 1 победа в последните си 5 мача (3 загуби и 1 равенство) и се намираха в серия от 2 поредни мача без успех в Първа лига, което сериозно ги отдалечи от Лудогорец. Все пак днес "червените" победиха у дома ЦСКА 1948 с минималното 1:0.

Единственото попадение в срещата бе дело на капитана Юрген Матей, който вкара изключително красив гол от около 40 метра (ВИЖТЕ ВИДЕО). Резултатът можеше да е по-убедителен в полза на домакините, но те се отличиха с редица сериозни пропуски в мач, в който не можеха да разчитат на своя голмайстор Жорди Кайседо (лидер по голове в Първа лига). На два пъти удари на тима се отклоняваха и в страничните стълбове.

Така ЦСКА си върна 2-рото място във временното класиране, като има 26 точки - 7 по-малко от лидера Лудогорец, който е и с мач повече. ЦСКА 1948 пък остава на незавидното 12-о място с едва 11 пункта - 1 повече от последния Царско село.

Това бе и едва втората среща в скромното съперничество между тези два отбора, която завършва с едва едно попадение. До този момент те имаха 4 мача помежду си, които бяха видяли общо 13 гола (или средно по 3,25 на среща).

Предстои пауза за мачовете на националните отбори, а след това за ЦСКА предстоят мачове с Арда от Първа лига и с Бодьо/Глимт от Лигата на конференциите (за първия все още няма посочена програма от БФС). ЦСКА 1948 пък ще има ново много тежко изпитание - домакинство срещу шампиона Лудогорец.

СЪСТАВИ

ЦСКА: Густаво Бусато, Иван Турицов, Юрген Матей, Карол Метс, Брадли Мазику, Жеферсон, Амос Юга, Греъм Кери, Георги Йомов, Яник-Сони Вилдсхут, Ахмед Ахмедов

ЦСКА 1948: Даниел Наумов, Димитър Пиргов, Деян Лозев, Георги Ангелов, Ангел Бастунов, Емил Маринов, Крумов Стоянов, Симеон Петров, Ивайло Чочев, Галин Иванов, Денислав Ангелов

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Очаквано домакините започнаха по-активно срещата и контролираха в по-голям период от време топката. Първият точен удар в мача дойде в 8-ата минута, когато Амос Юга получи на границата на наказателното поле и шутира, но ударът му по земя бе твърде слаб и изобщо не затрудни Наумов.

В 10-ата минута ЦСКА разгърна страхотна атака. Георги Йомов проби през центъра отлично, след което комбинира с Ахмед Ахмедов. Нападателят задържа и изведе Яник-Сони Вилдсхут, който се откъсна и се озова сам срещу вратаря, макар и леко встрани от вратата. Нидерландецът обаче не стреля, а опита успореден на голлинията пас, който се оказа твърде слаб и не стигна до Йомов в наказателното поле.

В 19-ата минута Галин Иванов центрира от пряк свободен удар и намери Димитър Пиргов, който се пребори и игра с глава, насочвайки топката към вратата на бразилския вратар на ЦСКА. Густаво Бусато обаче направи няколко крачки назад и успя да изкара топката в ъглов удар.

8 минути по-късно Брадли Мазику показа впечатляваща техника и комбинира с Амос Юга, който бе на границата на наказателното поле, но по фланга. Халфът опита центриране, но топката се отклони в противников футболист и придоби много опасна траектория, запътила я право към вратата на Наумов. Стражът обаче атрактивно се хвърли и изби в ъглов удар.

30' - 1:0! Юрген Матей изненадващо шутира от около 40 метра и изненада всички, включително и Наумов, вкарвайки много красив гол.

В 37-ата минута Наумов направи голяма грешка, която подари топката на Йомов в наказателното поле. Крилото я овладя, напредна и понечи да я отиграе от непосредствена дистанция, но там Георги Ангелов се намеси решително в последния момент.

Секунди по-късно при разбъркването, дошло от отсъдения ъглов удар, топката попадна отново в Йомов, който мощно някак я прокара между купа от играча, но тя се спря в десния страничен стълб на вратата на ЦСКА 1948.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите започнаха добре втората част и създадоха първото си за мача добро голово положение от игрова ситуация. Галин Иванов получи на границата на наказателното поле, като стреля с второто си докосване. Ударът му обаче не бе твърде силен и това позволи на Бусато да избие в ъглов удар.

Малко след това Иванов изведе Крум Стоянов сам срещу Бусато, но от доста ограничен ъгъл. Играчът на гостите шутира, но право в гърдите на бразилския вратар.

До 70-ата минута нямаше други опасности пред двете врати. Стойчо Младенов пък сравнително прибра отбора си и сякаш "армейците" не търсеха повече попадения, оставяйки опонента да атакува и надявайки се да се възползват от многото пространства на контраатаки.

В 76-ата минута Юга изведе Калоян Кръстев в наказателното поле, като нападателят на ЦСКА опита силен изстрел по диагонала, който обаче бе спасен на ниво от Наумов.

Секунди по-късно Йомов показа страхотна техника и стигна почти до аутлинията в наказателното поле, откъдето опита успореден пас, но Наумов го пресече с крак. Топката стана удобна за Йоан Баи, но от отлична позиция той не осъществи добър контакт с топката, която се отклони в страничния стълб и излезе в аут.

В 80-ата минута Галин Иванов стреля от пряк свободен удар, но Густаво Бусато се намеси впечатляващо за пореден път в двубоя.

3 минути след това ЦСКА можеше да си реши двубоя. Тибо Вион пресече подаване в своята половина и напредна добре, след което изведе Баи на чудесна позиция сам срещу вратаря. Атакуващият играч обаче стреля по земя и неточно покрай вратата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Носителят на Купата на България ЦСКА се намира в най-голямата си "дупка" от началото на сезона. Двете загуби от Зоря, поражението от Локомотив (Пловдив) и равенството с Берое поразклатиха иначе намиращия се в силна серия от резултати отбор на "армейците".

Те обаче ще искат да излязат от това си състояние още преди предстоящата пауза за мачовете на националните отбори, през която ще имат време да се окомплектоват и да съберат сили. Съперникът, стоящ срещу тях, е дразнител за феновете поради причини, които са извън футболния терен - ЦСКА 1948.

ЦСКА 1948 обаче се представа доста по-слабо през този сезон, отколкото през миналия. Отборът е на незавидното 12-о място и е само с точка повече от последния в класирането Царско село (11 срещу съответно 10 пункта).

Двата тима са се срещали едва 4 пъти до момента - 3 през миналия сезон и веднъж през този. ЦСКА има предимство с 2 победи срещу 1 поражение (1 среща е завършвала наравно). Последният им сблъсък бе 1-вият кръг от тази кампания и мина през обрати, драма и много голове, за да завърши с 4:2 в полза на "армейците", които бяха гости.

Двата тима неизменно си отбелязват поне едно попадение в срещите им до момента, като са паднали общо 13 гола за 4-те им мача, което прави средно по 3,25 гола на среща.

В часовете преди мача стана ясно, че ЦСКА ще е без своя голям голмайстор Жорди Кайседо (лидер до момента по попадение в Първа лига - 7), тъй като вече е с националния си отбор Еквадор за световните квалификации.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички