ЦСКА в България, Литекс в чужбина


ЦСКА в България, Литекс в чужбина
Снимка: БГНЕС

6320 0

Поредно лято, поредна драма с отбор под името ЦСКА. Вече близо година продължават неистовите опити от страна на ръководните фактори от „Армията“ да убедят всички в България, че отборът, който играе в елита ни е истинският ЦСКА. Вече едва ли има останал човек, който да не е запознат със сагата ЦСКА, преименуването на Литекс и опитите на „червените“ да бъдат допуснати в Европа.

Вчера беше поставена „черешката на тортата“, „върхът на сладоледа“ или нещо подобно, определящо кулминация в една история. Националният клуб на привържениците на Левски публикува писмото до УЕФА, с което ЦСКА-София иска да бъде отменено 3-годишното правило, изхвърляйки ги от европейските клубни турнири и да стане легитимен участник още през тази. Основната теза, на която се позовават адвокатите в писмото е, че отборът трябва да играе в Европа, тъй като този отбор няма нищо общо със стария ЦСКА, който фалира, а е правоприемник на ... Литекс. Отборът, чието име всячески се опитва да се изтрие, за да не свързва по-никакъв начин с ЦСКА.

Бумал с шокиращи разкрития: Шефовете на ЦСКА заплашиха да ми счупят краката

Когато един официален документ е публикуван от фенсайт, веднага се прокрадва съмнение в достоверността му. Опитът обаче от последните няколко месеца е, че ако той не бе истински, то вече да са се появили няколко обръщения и съобщения на официалния сайт на ЦСКА-София.

Всъщност, интересното в случая е, че именно ръководни фактори от „Армията“ доста честно напомнят на всички, че ЦСКА-София е преименуваният Литекс. И не става въпрос за разговори между представители на отбори или пред феновете, а пред медии, с достатъчно авторитет, за да стигне казаното до голяма аудитория. Последното дадено интервю на главния мениджър на отбора Стойчо Стоилов е чужбина бе пред руското издание Sportsdaily.ru. В него Стоилов е питан всъщност каква е предисторията на отраняването на тима от УЕФА, а той още в първото си изречение обявява: „През 2016 г. ЦСКА се обедини с Литекс, което ни позволи да се върнем в елита на българското първенство“ – нещо, което тук пред българските медии не се казва. Или поне не нарочно... Такъв е случаят от март тази година, когато в български ефир, Стоилов бърка ЦСКА отново с Литекс, обяснявайки за позитивната серия на оранжевите срещу Лудогорец. Или както се казва: „С такива приятели защо са ти врагове“, с такова ръководство изобщо има ли значение какво казват тези извън обкръжението на „червените“.

Феновете на ЦСКА-София се разсърдиха на Бербатов и го оплюха жестоко

На „Армията“ много често обичат да говорят за медийни атаки срещу клуба. Отново Стойчо Стоилов се изказа чрез профила си във Facebook по меко казано некултурен и неевропейски начин за новината от предния ден. Отново съзря медйина кампания срещу отбора, нищо, че писмото, което се разпостранява, е написано от адвокатите на ЦСКА, които трябва да защитават интересите на клуба. И тук идва огромната разлика между твърденията и обещанията, които отправят към феновете и пред родните медии и разясненията, които дават в чужбина. Изглежда са разбрали, че пред УЕФА няма да минат твърденията за „истинския ЦСКА“ и са решили да назоват нещата с истинските имена. Явно отборът в България е ЦСКА, а в чужбина Литекс...

Във въпросното писмо се твърди, че БФС са направили куп промени, в които отборът е просто участник и присъствието на тима в Лига Европа няма да навреди по никакъв начин, а напротив, недопускането им ще донесе огромни загуби както на тима, така и на българския футбол като цяло. Категорично се поставя черта на автентичния ЦСКА, за който твърдят, че нямат нищо общо нито с него, нито носят активите и пасивите на дружество. Единственият отбор, с който се асоциират, е Литекс от Ловеч, обяснвайки надълго как е преминала трансформацията му в ЦСКА-София.

ЦСКА чака отговор от КАС не по-рано от декември

„ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ. В клуба са голяма част от предишните футболисти, същите мениджъри и е добре капитализиран, така че да може да изпълнява всякакви и всички свои законови задължения и отговорности. ЦСКА-София не трябва да се бърка с юридическото лице, което притежаваше футболния клуб, който се състезаваше преди под същото име и който влезе в процедура по администриране вследствие на несъстоятелност. ЦСКА-София е юридическо лице, РАЗЛИЧНО от това, което съществуваше в София под името ЦСКА, но което впоследствие обяви фалит и престана да съществува“.

Целият проблем остава в несъстоятелността, с която говорят от стадион "Българска армия". Още с идването на Гриша Ганчев като собствник на ЦСКА - София бяха хвърлени много обещания, голяма част, от които не бяха изпълнени, начело с взимането на лиценза на Литекс, за което в началото феновете на ЦСКА бяха изцяло против. Сега изглежда са го забравили и по-голямата част от тях нямат нищо против това. Остана и най-важното обещание, с което може да се постигне до известен степен, макар и малка легитимация пред феновете, а именно откупуването на емблемата. Първата крачка е направена, търгът е спечелен. Сега остава по-трудната част, да се плати сумата от 8 млн. лева. Дотогава от "Армията" може да продължават с призивите: В България сме ЦСКА, в чужбина Литекс...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички