Заради едната пуста "А" група...


Заради едната пуста "А" група...

3781 0

ЦСКА и Литекс се обединяват. Гриша Ганчев и Васил Божков стягаха отбор за милиони в столицата. Сега пък нещо не са се разбрали съвсем. Информации всякакви, но най-достоверната такава е, че действително двамата бизнесмени имат сериозни разногласия по някои точки на сливането. Напълно възможно е то да се провали. И, може би, това е за добро. 

Защо трябва да се сливат двата отбора? За да може ЦСКА да играе в "А" група? И за какво, за да вземе евентуално 1-2-3 титли? Какво значение има това, като сливането автоматично значи, че новосформираният отбор няма право да играе в европейските клубни турнири? 

Дали ще са 31 или 34 титли има ли някакво значение, като най-близо до "червените" е "Левски" с 26 трофея и почти нулев шанс за титла в близките 3 години? Участие в "А" група означава по-голям бюджет, по-скъпа селекция и дори първото място не е гарантирано, защото в Разград тече 6-а година проект, който е на светлинни години от останалите отбори. Независимо дали се харесва или не на фенове, журналисти, дейци и т.н. 

Какъв е проблемът ЦСКА да почне от "Б" група? Или дори от "В" група? Не можело "червените" да играят в аматьорския футбол. Не може, ама трябва, защото в последните 10 години Александър Томов и "Титан" дадоха мило и драго, за да го пратят там, изстисквайки го до шушка. Но, не, трябвало ЦСКА да играе в "А" група, защото така било редно. Нека си е ЦСКА, но клуб като Рейнджърс мина през аматьорските дивизии, а нима най-титулуваният клуб в Шотландия (до скоро) е по-малък от ЦСКА? 

Освен това никой ли не се замисля, че "армейците" ще загубят идентичността си? Всички ще помнят, че ЛИТЕКС е спасителят на отбора. Всички ще помнят, че фенове и дейци пренебрегнаха историята си, славата си и самочувствието си, просто за да съществува клубът в "А" група

Лудогорец и Ботев показаха наглед как за 2 години във "В" и "Б" група може да се изгради солидно ядро, което после да се представя на ниво в българския елит. А качеството няма да се увеличи значително за двете години, през които ЦСКА, без да се обединява с когото и да било, ще спринтира към завръщането в "А" група. И пак ще е грандът, който е. С историята, която има. И без 30-те милиона, които дължи. Ако цента е две години в забвение и пълен стадион всеки мач, изглежда като добра сделка... 

И нека не забравяме... Литекс е един от най-добрите отбори в България през последните 15 години. Отборът има история, има 4 титли, има база за чудо и приказ и може би най-добрата школа в България. Защо трябва да се закрива отбор, който е дал много на българския футбол. Най-малкото "оранжевите" редовно правят мултимилионен трансфер на някой свой кадър от школата. Да, стадионът може да не е пълен, а Ловеч преди да не е бил футболен център. Но сега е и ще е жалко просто да мине под шапката "ЦСКА". Независимо кой иска да гледа "червените" в "А" група. И не на последно място - София не е България, противно на разбиранията на хиляди, може би дори милиони. И без това половината държава е концентрирана в София, а големи градове прогресивно западат. Защо и с футбола да става така?

Варианти пред ЦСКА има. Да, не само един е свързан с "А" група. Но нима не може Божков да вземе лиценз за "Б" група от отбор, който няма финансовата възможност да се издържа? Или да почне от "В" група и да издържа отбора в следващите две години с бюджет от 3-4-5 милиона ЛЕВА, който да е достатъчен за връщането на тима в елита? Но НЕ, сливане с Литекс, с Гриша Ганчев. И защо? Заради едната пуста "А" група? Просто не си заслужава... 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички