Вальо Михов: Не треньорите, футболистите в ЦСКА не са на ниво


Вальо Михов: Не треньорите, футболистите в ЦСКА не са на ниво
Снимка: Getty Images/Guliver

1666 0

Валентин Михов е един от видните футболни ръководители в България през последните 25 години. Той е вторият президент в историята на ЦСКА, като поема поста от Борис Станков на 1 септември 1990 г. и остава до юни 1993 г., когато е избран на същата позиция, но в БФС.

При Михов клубът усвоява колосалните приходи от продажбата на Христо Стоичков, Любослав Пенев и Емил Костадинов. А на "Армията" идват Божидар Искренов, Йордан Лечков, Ивайло Андонов, Кирил Метков, Павел Дочев, както и първите чужденци - колумбийците Редин и Пимиенто.

Като ръководител Михов вдига титла през 1992 г. с Аспарух Никодимов начело на отбора, както и Купата на България през 1993 г. А в пакет продава Лечков и Дочев на Хамбургер.

Михов говори пред "Тема Спорт" за ситуацията в ЦСКА и приоритетите на клуба.

Г-н Михов, следите ли ситуацията около ЦСКА? Какво е мнието ви за начина, по който се развива клубът?

- Трудно мога да дам оценка, предвид че не съм в кухнята. Виждам, че се мисли за бъдещето. Актуално е решението за промяната на статута на "Армията" и Панчарево Това е добро и справедливо действие за ЦСКА и трябваше да бъде направено поне преди 10 години. Но на този клуб винаги се е гледало по особен начин. Особено що се отнася до базите.

А какви са впечатленията ви от представянето на отбора?

- ЦСКА е трети, което означава, че не върви добре. Целта не може да бъде друга освен първото място. Всичко друго няма значение. Но явно има и такива моменти. Пък и отборът е в преход, което не е маловажно и трябва да се има предвид. Преди няколко месеца се намираше в съвсем различна реалност. Хубавото за ЦСКА е, че има за собственик човек с пари, доказал се във футбола и спорта като цяло. Вече хората по веригата надолу трябва да си вършат точно работата, за да има и успехи на терена.

Стамен Белчев бе утвърден за треньор на ЦСКА. Одобрявате ли подобен ход?

- Аз на треньора оценка не мога да му дам, защото не го познавам. Ще говорят резултатите. Дано да донесе нещо повече от настоящото трето място.

Защо не се справиха предишните наставници Христо Янев и Едуард Йорданеску?

- По-скоро бих насочил вниманието към футболистите. Може би те не са на нивото, което трябва да бъде. И е така не само в ЦСКА, но и в доста други клубове. Този проблем обаче тръгва от школите. Защото през годините много талантливи футболисти бяха провалени още преди да са навършили 18 години. Доста препятствия има - на някои майките им не са хубави, на други бащите не са богати... Казвам го иронично, но положението в голяма част от школите в България е страшно. Това се отразява и на юношеските и младежките национални отбори, където се случва да играят не най-добрите деца, а тези с "правилните" родители. Липсва принципна и последователна работа в школите и оттам страда целият футбол.

Но не смятате ли, че в ЦСКА вече е различно? Школата отново се превръща в приоритет...

- Има позитивни сигнали, въпросът е да видим резултатите. Ще бъда изключително радостен, ако в близките две-три години в първия отбор заиграят 5-6 юноши като титуляри. Всичко друго е погрешна визия и развитие на състава.

Базите ли се очертават като най-спешния приоритет пред клуба? Още повече с оглед това, че сезонът до голяма степен е отписан?

- Базите са нещо основно и, естествено, че трябва да са приоритет. Радвам се, че ръководството мисли в тази посока. А и с решението на правителството явно има раздвижване. ЦСКА има нужда от справедливост в това отношение, защото базите на клуба бяха откраднати.

Вижте какво се случва със зала "Армеец" в момента. Това е място, където съм израснал и тренирал. Да, то беше държавна собственост, а не на ЦСКА. Но винаги е било дом на клуба. А сега какво се случва - ЦСКА има една волейболна зала и те я затварят. Как и къде да се развиват децата?! Същото стана и с "Червено знаме", което бе отнето от клуба. А това беше най-хубавата база в България за детско-юношески футбол. Сега, ако отидете там, да се чудите да се смеете ли или да плачете.

Същото стана и в Панчарево, но сега вече се работи там и имам надежда, че отново ще се превърне в прекрасна база. Мен ме е яд, защото базите в градовете, където има деца, са занемарени. А в същото време се изсипаха десетки милиони грешни пари за някакви залички и стадиончета в селища с по три деца и петима младежи. Спомнете си през миналата година колко такива проекта бяха осъществени. Какъв е смисълът от тях? Кой ще играе в тези зали и стадиони?! Тези средства трябваше да се съсредоточат във футболните центрове - София, Пловдив, Велико Търново... Там, където има млади хора и има смисъл да се гради.

И националният отбор е изпаднал в миманса...

- Там нямаме лидери, нямаме фигури, с каквито съм имал щастието да работя преди. Чакаме поколение. Но не се вижда нищо добро на хоризонта, ако продължаваме така.

А в състава на ЦСКА има ли лидери? Предполагам, сте гледали доста мачове и сте придобили представа?

- Последният мач на ЦСКА, който гледах внимателно, бе този в Горна Оряховица. Тогава бях поканен на откриването на стадиона. ЦСКА игра прилично. Но няма кой да вкара гол. Това е големият проблем на този състав. Иначе атмосферата бе прекрасна. Видяхте колко хора имаше на стадиона.

Грешно ли бе, че се освободиха голяма част от футболистите, които спечелиха Купата на България?

- Отборът тогава бе в трета дивизия и въпреки всичко стана носител на купата. Но едно е да си футболист във В група, съвсем друго е в елита. Едни играчи са отлични за аматьорските дивизии, но в Първа лига не вършат работа. Просто имат определено ниво, което не могат да надскочат. А за да си в ЦСКА, трябва да си надскачаш възможностите. Така че времето ще покаже дали е било грешка. За да постигаш успехи в клуб като ЦСКА, трябва да действаш със стратегия и размах.

А виждате ли стратегия в ЦСКА?

-Добре би било ръководството да излезе и да каже колко юноши иска да има в първия състав и така нататък. Не знам сега каква е стратегията. Аз, като бях начело на клуба, без първо място ти си Господин Никой. Вторите места и надолу не ги брояхме. Сега нагласата е съвсем друга. Годините са по-тежки и за държавата, и за икономиката, и за футбола.

Смятате ли обаче, че тежките години на "Армията" отминаха? Вече не се говори за забавени заплати, за задължения, нещо, което бе характерно за ЦСКА дълго време...

- Факт е, че ЦСКА дълго време беше опитно поле. Учеха се на негов гръб. Но това е минало. Сега начело на клуба стои човек, който е наясно с материята. Гриша Ганчев го познавам като много точна и коректна личност и към мен, и към спорта като цяло. Въпросът е отдолу, под него, кой и как работи. Защото клубът си има екипи - по спортно-техническата част, финансовата, базата, школата, реклама... Гришата е собственик, той няма да тръгне да се занимава с тези неща или пък да определя кой ще играе и кой не. Въпросът е хората под него да си вършат работата. Но Ганчев, като го познавам, вярвам, че ще има успехи на "Армията". Показа го в Ловеч. Той не си оставя работата недовършена.

Смятате ли, че ЦСКА и Левски ще съкратят разликата спрямо Лудогорец?

- Лудогорец направи добри неща, но винаги може и повече. Трябват още инвестиции, за да е фактор в Шампионската лига. Като цяло бих посъветвал клубовете в България да взимат не малки кончета, а атове.

Почина един от най-успешните футболни ръководители през новия век и ваш близък - Стефан Орманджиев. Как ще го запомните?

- В понеделник ще бъда на погребението му. Близък съм с цялото семейство, от деца сме израснали заедно. Тъжно ми е, защото загубих приятел, с когото имам стотици споделени моменти. Ще го помня само с добро.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички