Трябва да поздравим Ганчев, че поддържа огъня в ЦСКА, смята Орманджиев


Трябва да поздравим Ганчев, че поддържа огъня в ЦСКА, смята Орманджиев

965 0

Бившият председател на Надзорния съвет на ЦСКА Стефан Орманджиев говори пред "Тема Спорт" за намеренията на Гриша Ганчев, свързани с клуба, представянето на тима в турнира за купата, както и проекта за създаване на Висша лига от лятото.

Г-н Орманджиев, вече усилено се работи по проекта за Висша лига, вижда се воля в БФС да промени статуквото в родния футбол. Какво е мнението ви за тази идея?

- Идеята е прозрачна и съвсем ясна - почти целият български народ иска отново да гледа дербито ЦСКА - Левски. Затова и трябва няколкото силни отбора, които сега не са в А група, да бъдат върнати на най-високо ниво по възможно най-бързия начин. Освен ЦСКА, това са Литекс и Локо София. Така се стигна и до проекта за Висша лига по инициатива на Боби Михайлов, който бе подкрепен от неговите вицепрезиденти Лечков и Касабов, както и от министъра на спорта Красен Кралев.

Трябва да се въведе този формат, ако е нужно, нека да се променят наредби и закони, за да възстановим силните отбори с история и фенове, а и с финансови възможности. Виждаме, че ЦСКА и Литекс имат желание да се включат в ново първенство, дано и Локо София има тази възможност.

Но, от друга страна, не бива да прекаляваме с броя на отборите, защото пак ще се заговори за безсмислени мачове или черно тото, както беше преди няколко години. Разбира се, всичко ще трябва да е съобразено и с изискванията на УЕФА, за да няма неочаквани санкции и проверки в последния момент. С проекта са се захванали сериозни момчета като Павел Колев и Атанас Караиванов, които имат акъл в главата, помагат им и хора на Красен Кралев, също така се ангажира и Лечков. Това са хора със знания и възможности и вярвам, че ще изпипат в детайли проекта.

Не закъсня ли този ход на БФС?

- Според мен - не. Защото, ако чакаме да се спазват всички закони и ЦСКА, Литекс и Локомотив да се върнат по естествен път в А група, ще минат още поне три години. Да, тези клубове бяха наказани според правилниците. Но както има санкции, така има и амнистия. ЦСКА, Литекс и Локо изтърпяха своите наказания. Сега обаче народът иска нещо друго, иска тези отбори обратно в елита. И ако "кралете", тоест БФС, не се вслушат в думата на обикновените хора, значи не работят за своя народ. Трябва да се намери начин да въведат Висшата лига. Задължително е да се създаде това ново първенство, и то в най-кратки срокове.

Допускате ли, че нов шампионат може да се окаже провал и пак да се стигне до криза в родния футбол?

- Затова се поставят критерии, за да се вкарат отборите с възможности. Трябва да са много строги тези изисквания и традиционните клубове да се вкарат във Висшата лига с гаранции за стабилност. Нека и други тимове да се включат в новото първенство, включително и първенецът в Б група. Но трябва да има гаранция, че тези клубове ще имат възможностите да са конкурентоспособни.

Какъв формат ви се струва най-удачен? Преди няколко години всеки казваше "Намалете отборите", сега стана обратното...

- Ако се върнат 16-те от­бора, пак ще се заговори за безсмислени мачове и черно тото. Аз си спомням онова първенство с 14 отбора, когато ЦСКА направи 13 поредни победи през есента на 2002 г. и накрая стана шампион. Това беше един добър сезон. Така че формат от 14 отбора мисля, че е оптималният.

Породиха се дискусии ЦСКА с кое дружество да влезе във Висшата лига - новото или старото, какво е вашето мнение?

- Отборът, който излиза на "Армията" с червени фланелки, държи договора за базите и има името ЦСКА в емблемата си, ще е официалният ЦСКА. И той ще наследи историята и успехите. В момента Берое знаете ли кой отбор е? Олимпик Галата! Ботев Пловдив пък са Металик Сопот. Значи трансформации е имало.

Да припомня също, че Берое и Ботев наскоро участваха в евротурнирите, значи УЕФА им е признала миналото, нищо, че по документи са извървели странен път. Е, какъв е проблемът тогава и за ЦСКА? И всички сега искат ЦСКА и Литекс обратно в А група. Няма да се намери някой, който да е против. Хората си искат дербито ЦСКА - Левски.

Да видим и с Лудогорец какво се случва - с кого играят в момента? Кой им е конкуренция, кой е равен на тях? Те не могат да се погледнат в огледалото. И като се върнат в Европа, ще ги хване пак някой като Милсами и ще ги елиминира набързо. Кой има нужда от такъв футбол? Зрителите? Журналистите, които пишете за 4 мача на кръг? Телевизията, която не излъчва вълнуващи двубои? Никой няма нужда от такова първенство.

Как виждате представянето на ЦСКА през този сезон? Тимът постигна формален рекорд за поредни победи, а и е на полуфинал за купата...

- Искам да поздравя специално феновете, които поддържат отбора независимо в кое първенство участва. Браво и на играчите, които тренират съвсем професионално и излизат на терена с голямо желание. Ако ЦСКА не побеждаваше във всеки мач, това нямаше да е нормално. Настоящите резултати са съвсем очаквани и няма нужда да ги възхваляваме.

Полуфиналите с Берое обаче изглеждат като доста тежка задача...

- Дайте да се изиграят първо и да видим. Берое е много добър отбор, но има и доста слабости. Нека ви върна в историята назад през 1967 година. Тогава ЦСКА все още не е име в Европа. Стига обаче до полуфинал за КЕШ срещу Интер. А Интер е страшилище, все едно сегашната Барселона! Но какво става? 1:1 в първия мач, 1:1 в реванша. И чак в третия мач Интер побеждава с 1:0 и елиминира ЦСКА. И сега е същото - Берое е в А група, а ЦСКА е в трета дивизия. И какво от това? На терена ще са 11 на 11. В Англия колко пъти отбори от долните дивизии са елиминирали елитни съперници? А и двубоите с Берое ще са два. Всичко се случва в тях. Реваншът ще е на "Армията", а стадионът ще е врящ котел. Няма никакво значение кой отбор в коя дивизия е. Нека никой не се заблуждава, че ЦСКА ще се даде без битка.

Гледате ли мачовете на ЦСКА през този сезон?

- Да, редовно, може да се каже, че всички срещи съм ги изгледал, макар и по телевизията. Като се стопли още времето, сигурно ще отида и на "Армията".

Има ли някой играч, който се отличава и показва перспективни качества?

- Целият отбор показва добър футбол, действа с желание, има няколко много рутинирани футболисти като Борис Галчев и Стоян Колев, които служат за пример на останалите. Христо Янев работи много здраво, върви по стъпалата нагоре. Доста научи, доста може и ще се развива добре. За ЦСКА беше много силно това, че Гриша Ганчев присъства на "Армията" при победата с 8:1 над Септември. Това бе голяма морална подкрепа за момчетата.

А и затвърждава намеренията му спрямо ЦСКА - защото в един момент започнаха да се появяват разни публикации, че щял да се отказва...

- Друг някой официално работи ли по въпроса "ЦСКА"? Аз не съм чул за такъв човек. Трябва само да сме доволни, че има кой да дава пари и да поддържа огъня жив. Този човек е Гриша Ганчев, други не виждам. И той заслужава само поздравления, че се е заел с най-успешния български клуб.

Според мен най-важното е какво ще се разбере Ганчев с държавата и най-вече с министерството на спорта за статута на "Армията". БФС е готов да приеме ЦСКА във Висшата лига, по тази линия Всичко ще е окей. Без значение с кое дружество, ЦСКА ще е клубът на Гриша Ганчев. И ако този клуб получи правото да играе на "Армията", тогава е напълно готов за Висшата лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички