Треньорът на ЦСКА е първият, нанесъл поражение на Гуардиола


Треньорът на ЦСКА е първият, нанесъл поражение на Гуардиола
Снимка: Wikipedia

2401 0

Мачей Скоржа - новият евентуален треньор на ЦСКА, е човекът, който нанася първата загуба на Хосеп Гуардиола - начело на Барселона. Това се случва през лятото на 2008 г. Тогава Скоржа е начело на Висла Краков, а Пеп тъкмо е поел каталунците. Сблъсъкът им е в третия квалификационен кръг на Шампионска лига. Първият двубой е в Барселона и завършва 4:0 за домакините. На реванша в Полша Висла печели с 1:0, а в състава на каталунците личат имената на Шави, Иниеста, Пуйол, Eтo'o, Тиери Анри... Така Скоржа става първият треньор, победил Гуардиола, който тепърва ще се превърне в легенда като наставник. Още по-впечатляващото е, че полският специалист е с година по-млад от Пеп и тогава е бил едва на 36, пише "Тема Спорт".

Историята на Скоржа е доста любопитна. Той винаги е мечтал да бъде треньор, макар никога да не е имал качествата да стане професионален футболист. Още на 13 години Скоржа казва на своите съученици и преподаватели, че един ден ще води националния отбор на Полша. Малкият Мачей често пътува до Варшава (родом е от Радом - град на 100 километра от столицата). Там той наблюдава... тренировки на Легия и си води записки. Никой не взима насериозно Скоржа по това време, но това е една от причините той да се издигне бързо в треньорското поприще.

Като студент в Академията по физическо възпитание Скоржа пише дипломна работа за тренировъчните методи в Легия. На базата на този труд той е препоръчан на Павел Янас, който е начело на варшавския клуб от 1994 до 1996 г. След като подготвя изумителен анализ на съперниците на Легия в групите на Шампионската лига през 1995 (Розенборг, Спартак Москва и Блекбърн), Скоржа впечатлява Янас, който го наема като свой помощник. Мачей работи и в школата на гранда от Варшава, а впоследствие е асистент на Янас в младежкия и представителния национален отбор на Полша.

Полякът поема кормилото на Висла Краков през лятото на 2007 г. По това време отборът е в криза, но той бързо го стабилизира и го извежда до един от най-убедителните успехи през последните години -титлата през 2008 с 14 точки пpeд Легия, а е шампион и през 2009 г. Самият Скоржа признава, че неговата работа е повлияна най-силно от Рафаел Бенитес - полякът изкарва двуседмичен стаж при него в Ливърпул. Скоржа опитва да базира своята тактика върху идеите на испанеца и затова в родината му го наричат Полския Бенитес.

Не всичко обаче върви гладко за Скоржа. След като печели втората си титла с Висла, той отпада от Шампионска лига от... Левадия Талин. Скоро след това е освободен, но пък поема Легия Варшава през 2010 г. 24 месеца по-късно той е на прага да спечели титлата с клуба, който не е бил на върха от 6 години. Но в заключителните 5 мача стига само до една победа. Скоржа е тежко критикуван за фиаското и след това за кратко преминава в саудитския Итифак.

Полякът обаче постига голям успех с Лех Познан, който поема през лятото на 2014 г., малко след шокиращо отпадане в евротурнирите от исландския Стярнан. Скоржа обаче стабилизира Лех и още през първия си сезон вдига титлата, а след това и Суперкупата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички