Тодор Янчев: Вътрешна битка за надмощие отне титлата на ЦСКА


Тодор Янчев: Вътрешна битка за надмощие отне титлата на ЦСКА

1638 0

Тодор Янчев е един от символите на ЦСКА. Рекордьор по участия в евротурнирите, трикратен шампион, носител на Купата и Суперкупата на България. От средата на март Янчев напусна любимия клуб, а два месеца по-късно „червените“ тръгнаха стремглаво към бездната. Сега един от най-обичаните капитани в историята на ЦСКА тръгва по нов път - треньор на четвъртодивизионния тим „Царско село“, като ще управлява и едноименната академия. Малко преди старта на подготовката Янчев даде интервю за „Труд“.

- Настроихте ли се, че ще извървите пътя от ЦСКА и първо място в „А“ група до „А“ окръжна група?

- Готов съм с новото предизвикателство. Най-важното е да работиш с настроение и ентусиазъм. На втори план остава какъв е отборът и дивизията. Ясно ми е, че няма да съм в ЦСКА.

- Знаете ли какво ви чака в аматьорската дивизия?

- Наясно съм, че ще е доста трудно. Колкото по-надолу слизаш в дивизиите, толкова по-тежко става. Но аз тепърва започвам в треньорската кариера и е добре, че стартът е от най-ниското стъпало.

- Играли ли сте в „А“ окръжна група, когато започвахте кариерата си?

- Никога. Дори не съм гледал мач от тази дивизия, защото винаги съм бил зает със задълженията ми на футболист, а в последната година и на треньор. Цялата ми кариера мина в професионалния футбол. В „Б“ група имам около 60 мача за родния ми „Розова долина“ и по-късно за „Черноморец“. Съдбата обаче поиска треньорският ми път да започне в аматьорския футбол.

- Как ще се казва новият отбор?

- „Царско село“.

- Кои футболисти ще привлечете?

- Тепърва ще изчистваме състава. Когато си голям клуб с традиции, привличаш по-лесно футболисти. Но пък моят отбор има и предимства. Там ще могат да се докажат играчи, които не са успели в професионалния футбол, но обичат играта. Освен това всеки ден ще бъдем на хубави терени. Собственикът Стойне Манолов е направил една от най-добрите бази в България. Имаме три естествени и два изкуствени терена. Със сигурност в отбора ще дойдат и познати на обществеността имена, които са играли не само в България.

- Може ли да ви видим с екип на терена?

- Не, времето ми отмина. Наиграл съм се. Няма на кого тепърва да се доказвам. Моята професия сега е треньорството и ще съм изцяло концентриран върху нея.

- Задължителна цел ли е влизането във „В“ група?

- И моите амбиции, и амбициите на собственика са високи. Искаме да играем добър футбол и да вървим нагоре.

- Какви ще бъдат задълженията ви в академията на „Царско село“?

- Те ще са приоритетът в моята работа. От сутрин рано до късно вечер ще бъда в комплекса. Ще наблюдавам тренировките на децата, а някои сам ще водя. За мен е признание, че получих покана да се захвана с един от най-амбициозните проекти за детско-юношески футбол в България. В академията има деца, родени от 2003 до 2010 година. Ще се правят и индивидуални тренировки, когато на някои им липсва сигурност в определени компоненти. Всички треньори ще имат нужния лиценз. Те ще са изцяло под моя контрол.

- Какъв е вашият лиценз?

- Издържах изпитите и в края на месеца започвам обучение за лиценз „Про“, който е най-високото стъпало в професията.

- Каква е целта на академията?

- Да създаваме личности. Да възпитаваме характери. На първо място да се подготвят младите за истинския живот. Ясно е, че не всяко дете ще стане професионален футболист. Но искам, когато излязат от юношеската възраст, момчетата да са готови за мъжкия футбол. Работата в школите е да се развиват качествата, техниката, тактиката. А не когато отидеш в професионалния клуб, да не си подготвен. Там треньорите нямат време да показват и обясняват неща, които се учат в детските години. Това е сериозен проблем в България, когато започнем да говорим по темата защо не се налагат юноши. Талантът не е достатъчен. С моята работа се надявам да помогна на много момчета да са готови за професионалния старт в кариерата си, а не да останат в забвение.

- Предстои камп на „Милан“ в комплекса в началото на септември. Ще си сътрудничите ли с италианския клуб?

- Не само с него. Целта е треньори постоянно да ходят на стаж в известни школи, а след това да прилагаме методиката в нашата академия. Трябва да сме в крак с футболната мода.

- Следите ли ситуацията в ЦСКА?

- Разбира се. Радвам се на победите дори във „В“ група. Където и да е, важно е да се побеждава. ЦСКА е добре окомплектуван отбор и това се видя в първите два мача.

- Колко често се сещате за първите три месеца на 2015 година?

- Прекалено често. И е доста болезнено. Но не е измислена машина на времето, за да се върнем назад.

- Имаше ли нещо гнило в ЦСКА?

- Всички го разбраха. Дори тези, които бяха против нас в началото на годината. Бих казал така - вътрешна битка за надмощие попречи на ЦСКА да стане шампион.

- ЦСКА често тренира на „Царско село“. Ще се чувствате ли като техен домакин там?

- Като футболист и треньор в ЦСКА винаги съм се чувствал у дома си там, защото Стойне Манолов е истински цесекар. Винаги ни е предоставял най-добрите условия и със сигурност ще е така и в бъдеще. И сега ще ми е много приятно да виждам ЦСКА на терените в комплекса.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички