Стойне Манолов: Най-нормално бе да не получим лиценз


Стойне Манолов: Най-нормално бе да не получим лиценз
Снимка: БГНЕС

2082 0

Бизнесменът Стойне Манолов от много години е близко до ръководството на ЦСКА. За разлика от доста други шефове при него упражнението прибиране е заменено от изваждане. Той е част от сдружението „ЦСКА Завинаги“, което продължава да възстановява терените на клуба въпреки тежката криза. На базата на неговия комплекс "Царско село" децата и юношите на "армейците" тренират безплатно. Стойне Манолов сподели пред"България Днес" плановете за най-новата футболна академия в България и как според него ЦСКА може да се справи с тежката ситуация.

- БФС не даде лиценз на ЦСКА. Означава ли това край за клуба?

- След като не сме си плащали задълженията, това е най-нормалното нещо. Ние обжалваме и ще направим всичко възможно, за да получим лиценз. Оптимист съм, че догодина ще играем в "А" група. Не само това, но и ще бъдем по-силни от този сезон.

- Преди два месеца пророкувахте, че балонът на Александър Томов ще се спука. Така ли стана?

- Пръсна се, но сега ЦСКА тръгва по нов път. Сътресенията в клуба нямаше как да не се отразят на резултатите. Основното бяха финансовите проблеми и забавянето на заплатите, което рефлектира. Клубът беше управляван от хора, които не обичат ЦСКА. Те не бяха съпричастни, а вместо това използваха марката и натрупаха дългове. Ще се учим от грешките.

- Фалитът ли е единственото спасение на ЦСКА?

- Колкото и да не е приятно, може би няма да има друга възможност. Всички тези натрупани задължения са като воденичен камък. Няма как една оздравителна програма да се справи с тези 20-30 милиона дългове. Инвестиция от чужбина е химера. По-младите фенове живеят в настоящето и искат да чуват планове за светло бъдеще. Те не би трябвало да стават жертва на оздравителна програма. Това означава 10 години ограничения и без титли.

- Кой трябва да управлява ЦСКА?

- Хора, които през годините са доказали, че обичат клуба, ще отстояват каузата и няма да се поддадат на странични влияния. Място в Управителния съвет трябва да има само за такива, които дават и помагат. Ивайло Манджуков прави доста позитивни неща. Той има добър план, който ще бъде обявен на 23 май. Дано клубът тръгне напред и функционира спокойно. ЦСКА вече не може да си позволи скъпи футболисти. Мина времето на големите трансфери. Не виждам и кой може да бъде пласиран в чужбина. Бюджетът не може да лежи само на трансфери. Ще стъпим на крака, ако поддръжниците помагат. Ще бъде страхотно, ако всеки има годишна абонаментна карта и я подновява. Гратисчиите трябва да изчезнат. Феновете да подкрепят отбора по европейски начин, а не с бомби, защото по този начин само пълним касата на БФС, вместо да даваме за школата.

- Какво не стигна на ЦСКА във войната с "Лудогорец" за титлата?

- Битката беше неравностойна. Ние бяхме тим, който играеше коректен и честен футбол. Постигнахме успешни мачове благодарение на добрата работа на Стойчо Младенов. Бяхме близо да станем шампиони, ако не се бяха случили някои странични неща.

- В момента на "Царско село" тренират подрастващите формации на ЦСКА. Ще продължат ли да се готвят след старта на вашата академия?

- Децата и юношите на ЦСКА ще продължат да играят, при това безплатно. Те никога не са плащали, няма и да плащат. Това е мой ангажимент. Там проблемите са други. Треньорите трябва да получават заплата, а и резултатите не са на необходимото ниво за марката ЦСКА. Необходими са драстични промени, защото от години подрастващите нямат успехи. Няма нови попълнения за мъжкия тим. Очевидно не се работи правилно. Има нещо сбъркано. Ние, от сдружението „ЦСКА Завинаги“, ще продължим да изпълняваме нашия ангажимент с изграждането на нови терени за школата.

- Как дойде идеята за футболната академия "Царско село"?

- Има крещяща нужда от създаване на подобни школи за развитие на млади таланти. Нашата идея е да предоставим възможности за децата с хубава база, добри треньори и педагози. Идеята е да ги подготвим не само за футбола, но и за живота. Не го правя, за да имам възвръщаемост, а от любов към футбола.

- По какъв модел ще работи школата?

- Ще заимстваме от западните отбори. Лично аз съм привърженик на испанския модел. Идеята ни е да пращаме треньорите в други страни, за да трупат опит. Основата ще бъде положена от чуждестранен методист, но ще работим според нашите географски дадености.

- Имате прекрасни терени и условия на "Царско село", но дали това няма да вдигне таксите за родителите?

- Не, те ще бъдат като в другите школи. Вече имаме доста записали се деца. Ще дадем възможност на всички да се развиват. Децата ще имат напълно равен старт. Плюсът е, че имаме наистина отлични терени. Ще обърнем специално внимание на малките момичета. Започваме да ги записваме още от 6-годишна възраст. Ще имаме отбори до 14 и 17 г. Имам амбиция след няколко години да направим най-добрия женски тим в България.

- Женският футбол не е много популярен, а на международната сцена ни бият с рекордна разлика. Това не ви ли притеснява?

- Точно затова сега за пръв път ще правим селекция на момичета от цялата страна. Някои от тях ще имат възможност да живеят и учат в академията. Когато станат на 18 години, ще получат шанс да играят в женския отбор. Нямам намерение нашият тим да пада с 15-20 гола, когато играе в чужбина. Действително сега женският футбол не е развит, но ние започваме пирамидата от долу на горе. Не бързаме и сме готови да чакаме колкото години е необходимо.

- Кирил Домусчиев заведе дело срещу вас за обида. Какъв е вашият отговор към него?

- Той е Човекът слънце (б.а. - това определение Стойне Манолов дава, когато вижда общата снимка с шефа на "Лудогорец"). Висша форма на цинизъм е да си позволява да завежда дела срещу други хора, след като се видя какво представлява. Не ме учудва фактът, че е оценил своето достойнство на 20 000 лв.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички