Стойчо Стоилов: Лудогорец атакува ЦСКА, защото ги е страх


Стойчо Стоилов: Лудогорец атакува ЦСКА, защото ги е страх

1776 0

Една от новите силни фигури в ЦСКА Стойчо Стоилов даде интервю пред Нова ТВ. В него той говори по всички теми, свързани с ЦСКА. Бившият играч на армейците, който е заедно с отбора, воден от Христо Янев на лагера в Австрия, посочи и откъде идват постоянните атаки срещу клуба и кой има интерес от тях.

Г-н Стоилов, имате доста работа и задължения покрай отбора, но ще заемете ли официално някакъв пост в ЦСКА?

- Отдавна работя с господин Ганчев и мога да кажа, че при него постовете не са най-важното нещо, кой какъв пост заема в самия клуб и така нататък... Истината е, че той отдавна ми каза, че ще работя за каузата "ЦСКА". Като футболист не можах да бъда през голяма част от кариерата си в този отбор, но сега ми се удава такава възможност. Така че ще работя на сто процента, за да може този клуб да се върне там, където му е мястото.

Казахте, че от доста време работите с господин Ганчев. Всеки човек, който следи отблизо футбола, знае какво направихте в Ловеч като база, инфраструктура, школа. Какви са вашите лични амбиции за развитието на ЦСКА?

- Това, което се направи в Ловеч, беше много, даже мога да кажа, че за българските стандарти беше огромно нещо. Сега в ЦСКА амбициите са много по-мащабни, отговорността и изискванията са несъизмеримо по-големи. Надявам се да изпълним всички очаквания на феновете. Базата, която господин Ганчев може да направи, мисля, че ще бъде на много високо ниво и най-вече стадион "Българска армия", който трябва да се модернизира, за да може да приеме четвъртфинал в Шампионската лига.

Подехте темата за стадион "Българска армия". Но в момента клубът е заявил, че ще домакинства на "Васил Левски"...

- Просто в момента "Армията" е в ремонт. Знаете, че трябва да се заяви стадион, който да е годен за мачове, защото в момента минава комисията, която одобрява. Така че заради това е заявен "Васил Левски".

Тоест очаквате още в първия двубой от новия сезон ЦСКА да играе на "Българска армия"?

- Очаквам още представянето срещу Удинезе да бъде на стадион "Българска армия".

Какво е мнението ви за програмата на отбора за Първа лига, която изправи на старта ЦСКА срещу Славия? Добре ли е, че в началото на шампионата ще срещнете не чак толкова силни съперници? Дербито с Левски е в 10-ия кръг, а това с Лудогорец е в 13-ия.

- Лично мен програмата не ме вълнува. Дали е добра или лоша - отборът трябва да играе с всеки един. В момента ме интересува да направим добър тим, който да побеждава всеки, срещу който играе. Така че програмата не е толкова важна, важното е ЦСКА да играе силен и печеливш футбол.

ЦСКА ще играе доста реномирани контроли, част от тях вече минаха, сам споменахте за сблъсъка с Удинезе. Лесно ли ви беше да организирате спаринги с толкова големи клубове?

- Футболът в България в последните години не е на това ниво, което трябва да бъде и беше по-рано. Така че такива мачове не е лесно да се организират, но успяхме това лято. Господин Ганчев успя да осигури всичко необходимо, за да може отборът да бъде подготвен на сто процента за есенния полусезон. Мисля, че с тези контроли ще видим докъде сме стигнали и какво има да подобряваме. В момента мога да кажа, че съм изненадан от нивото на отбора. Още сме в ранен стадий, но единствено физическата подготовка ни липсва и мисля, че ще бъдем много добър тим през този сезон.

Какво се случва със селекцията и ще взимате ли още нови футболисти?

- Селекцията винаги е отворен процес. От добри футболисти никой не се отказва. Търсим да се подсилим на още една позиция, от която имаме нужда, и мисля, че това ще бъдат играчите, които ще носят тежестта и отговорността за представянето на отбора през този сезон.

Говорейки за селекция, няма как да подминем темата, че във времето сте доказали, че може да привличате футболисти без пари и дори ще дам пример с Данило Асприя, който бе сред най-сериозните играчи, идвали в България. Взехте го за 50 хиляди долара, а го продадохте за солидна сума. Лесно ли се намират такива попълнения?

- Няма лесно никъде... Но с господин Ганчев имаме добър усет специално в спорта и в частност футбола. Не е лесно, но винаги може да се намери такъв футболист, стига да имаш нужното око, време и амбиция да го направиш.

Изминаха няколко дни от събитията, които се случиха по време на тренировката, която група юноши проведе на "Армията" под ръководството на Адалберт Зафиров. Какъв е коментарът ви за тази ситуация и защо се стигна дотам?

- За мен беше много жалко да гледам тези деца, които са юноши на ЦСКА, те нямат никакво отношение към това, което се случва. Те просто станаха заложници на дадени интереси, дано не са политически. Беше ми жал за тези деца. Не оправдавам това, което се случи, но тези хора, които ги подведоха там, те са виновниците за това нещо.

И преди в личен разговор казахте, че най-много съжалявате, че са използвани млади момчета, за които футболният път тепърва предстои...

- Тези момчета... Те все пак имат и бащи, които може би са им дали някакви съвети. Но това беше много грешна стъпка от тяхна страна. Станаха заложници на някакви интереси, а в момента трябва да мислят единствено за футбол и за нищо друго.

В понеделник синдикът Дора Милева започна да говори за селекция, изграждане на отбор, събиране на момчета и така нататък. Нормално ли е един човек, заемащ такава длъжност, да взима отношение за това как ще се изгражда даден тим?

- Вижте - навлизаме в една тема, в която аз по принцип не съм компетентен - синдици и такива неща... Не мисля, че Дора Милева преди се е занимавала със спорт, че в момента да се занимава. Може би футболът ни е на това дередже, защото всеки се занимава с нещо, което не му е работа или от което не разбира. Далеч съм от мисълта, че специално Дора Милева разбира от футбол.

Най-накрая ЦСКА се сдоби със стабилен собственик в лицето на Гриша Ганчев, амбициозно ръководство, треньор като Христо Янев и много сериозни футболисти. Откъде обаче смятате, че идват тези постоянни атаки чрез плакати и други неща, защото все нещо се говори срещу отбора? Кой има интерес от това?

- Венци Стефанов го каза директно - отборът, който в последните пет години е хегемон в България, мисля че оттам идва всичко. Това даже е публична тайна.

Трябваше да се състои събрание на ветераните, но голяма част от тях не се явиха. Радослав Здравков заяви, че много хора са му обещали да дойдат, че голяма част от тях са привърженици на плана "Божков", но все пак не са се появили. Той каза още, че ветераните се страхуват. Но от какво се страхуват?

- Не знам, питайте го него, той трябва да каже. Като стана въпрос за Ради Здравков, знаете допреди няколко месеца къде беше на работа (б.р. - има предвид Лудогорец). С риск да се повторя, мисля, че оттам идва цялата атака. Явно в Лудогорец имат голям страх от разваляне на хегемонията им от последните 5 години.

Преди дни Гриша Ганчев заяви, че може би решението, което сте взели за изваждането на Литекс в мача с Левски през декември, е било емоционално. Думите му бяха - "Аз бих оставил Литекс и през второто полувреме, за да гледам резила на Левски". Емоционално ли бе наистина това решение?

- Не мога да кажа, че е било емоционално, защото през целия полусезон се наблюдаваше такава тенденция в съдийството срещу нас. Това на мача с Левски вече преля чашата. Това беше грубо погазване на феърплея в тази среща. Никой не обича да го мачкат, всеки има някаква чест в себе си. Дали е било правилно или не... Ако пак се случи това, може би ще взема същото решение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички