Стойчо Младенов пита КОЙ фалира ЦСКА и обяви, че още вярва в Боби


Стойчо Младенов пита КОЙ фалира ЦСКА и обяви, че още вярва в Боби

1491 0

Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов говори пред "Bulgaria On Air" за своята декларация, с която подкрепи Гриша Ганчев. Треньорът коментира и ситуацията с българския футбол и с ЦСКА.

Стойчо, кажи ни какъв е лайтмотивът на декларацията ти, публикувана в петък?

- Първото, което всеки един наш фен трябва да направи, е да се постарае да помогне с каквото може на ЦСКА. Една случка ме подтикна към това обръщение, спомних си я наскоро. Преди две години, когато обикалях България, се срещнах с всички фен-фракции. И на една сбирка в Монтана се появи един много ентусиазиран възрастен човек. Това, което той сподели с мен и присъстващите, ме подбуди да реагирам и сега. Защото свикваме с това, че ЦСКА го няма и е някъде там в нищетата, а не бива. Та този възрастен човек стана и каза пред залата: "Аз, ако трябва, цяла седмица няма да ям, но ще си купя акции, за да помогна на любимия клуб!".

Целият този процес около спасяването на ЦСКА сега продължи доста дълго време, но мисля, че отива към своя край. И хората, които милеем за този клуб, трябва да направим всичко по възможностите си, за да помогнем на Гриша Ганчев както можем, за да спасим ЦСКА.

Доколко си оптимист или песимист по отношение на едно евентуално оздравяване на дружеството?

- Не го виждам това оздравяване. Ние всички трябва да се доверим изцяло на г-н Ганчев и каквото той реши, това трябва да стане. Нужно е да го подкрепяме във всяко негово решение. Много е трудно тези милиони, които са натрупани във времето, някой да започне да ги плаща. Изключително трудно е, направо невъзможно.

Не трябва ли вече нещо да стане и да се обсъждат варианти какво може да се направи, за да го има ЦСКА?

- Това е една от идеите на хората, които направиха така, че ЦСКА да е в настоящата ситуация. Лека-полека да претръпваме и да свикваме с това ЦСКА да е във В група или дори А окръжна и времето да отминава и заминава. И ние с годините ще губим все повече и повече фенове, защото ЦСКА го няма на голямата сцена. И всяко следващо поколение ще се ориентира към друг клуб, който е популярен в момента. Това е една от идеите на хората, които предприеха унищожението на ЦСКА.

Има ли излизане от тази ситуация в кратък срок? Според мен е време Гриша Ганчев да излезе отново и да каже нещо по бъдещето на клуба. Спекулираше се много за сливане с Литекс, сега отборът е на път да бъде изхвърлен от А група... Сякаш кашата става все по-голяма?

- Ние всички искаме ЦСКА да се върне по най-бързия начин в А група, независимо по какъв начин. Трезвомислещи хора сме, напълно наясно с това, че тези 20-30 милиона лева дългове няма нормален човек и бизнесмен, който да се нагърби и да започне да ги изчиства. Ако се намери такъв - евала, браво, супер! Обаче ЦСКА по най-бързия начин, под каквато и да е форма, трябва да се върне в А група. Защото заедно с клубове като Левски, Литекс, Локо София, Ботев и Черно море, ЦСКА е емблема, същността на българския футбол. А като започнем един по един да ги унищожаваме тези клубове, нашата идентичност изчезва. Българският футбол какво бъдеще може да има? Значи, от една страна, влизат клубове в А група без необходимите условия като бази, а в същото време ние убиваме грандовете си, и то най-лекомислено.

Ти апелира за рестарт на футбола. Например да се направи нова българска лига. Кажи повече подробности около своята идея...

- Знаете ли, до такава степен съм наранен и някак си не сме ние хората, които трябва да направим тази промяна. Ние можем да апелираме за такава, но институциите, които трябва да я направят, са държавата и футболният съюз. В момента ние имаме премиер, който толкова обича футбола и ние не можем да се възползваме от това нещо. Преди години държавата взе такова решение, че даде клубовете на частници и на хора, които могат да правят, каквото си искат с даден клуб. Това не беше правилно.

Има ли заместител на акционерните дружества? Очевидно не могат да издържат футболен клуб.

- Когато ние победихме Франция и постигнахме успехите през 1994 година, тази страна направи пълна реорганизация на своя футбол. Те се върнаха към това, което ние имахме по социалистическо време - спортните училища. А ние това във времето го унищожихме. Германците преди години също си направиха реорганизация на футбола. Ние продължаваме да отстъпваме във всяко отношение. Загубихме си базите, спортните училища, загубихме някои от водещите си клубове, които даваха авторитета и имиджа на българския футбол. Всичко това е в ущърб на всички, които се занимаваме с този спорт. А то и други спортове не се развиват правилно. И държавата, и футболният съюз трябва да имат ясна визия и перспектива за това в каква посока може да поеме спортът. Никой не ни чува и не ни обръща внимание за съжаление. Кучетата си лаят, керванът си върви.

Сега, ако махнат Литекс, остават 9 отбора в А група... За какво е всичко това? Няма бизнес, няма интерес към първенството, каква полза от него?

- Трябва по-оптимистично да мислим. Аз все още вярвам на Боби Михайлов, че може да направи нужната промяна. Но тя е необходима сега веднага, а не утре или вдругиден. Трябва да завием рязко, за да се развива футболът в правилната посока. Не може ние да се отдалечаваме от европейските страни, които се разбиват правилно. Виждате какви страни и какви отбори ни отстраняват от международните турнири и ни изпреварват в разните класации. И ние го приемаме като нещо нормално. А трябва да се стреснем! Те имат бази, терени, вложили са милиони, за да се развиват положително. Ние това, което имахме навремето, го разсипахме. Просто трябва да вземем пример от чужбина - например Сърбия. Там Цървена звезда и Партизан имат по 50-60 милиона задължения, но им помагат и държавата, и футболният съюз. И същото е в Турция. Същите проблеми ги имат. Но държавата и футболният съюз им помагат, правят компромиси. Клубовете в Турция и бивша Югославия са емблеми на тези държави - тяхното лице са пред света. Както при нас са ЦСКА и Левски, а и Литекс и Лудогорец в по-ново време. Това са клубовете, които представляват българския футбол, а ние с лека ръка ги зачеркваме. Че кой не знае в Европа за ЦСКА?

Ти представял ли си си, че някога може да няма вечно дерби в А група?

- Не, никога. Това, когато стана, не можех да го повярвам, че е истина. И до ден-днешен не знам заради кого фалира клубът. Кой остави клубът да изчезне? Кой беше? Александър Томов ли, Манджуков ли, кой? Аз нямам яснота. Къде са институциите да дадат гласност, да има прозрачност. Нека да видим кой колко задължения направи при своето управление в ЦСКА. Кой фалира клуба и направи така, че да отиде в аматъорската дивизия? Никаква яснота във всяко отношение.

Аз ще ви дам един пример - Гуидо ди Вани го докарах в ЦСКА, направихме един договор с него за 6 месеца, в това време да го убедим и да му кажем, че има дело от него, заведено за 480 000 евро срещу клуба и че това дело е фалшиво. И той каза: "Никога не съм подписвал договор с ЦСКА, нито съм идвал в София да го правя, никога не съм съдил клуба". И пред нотариус подписа документа, че договорът му е фалшив. Кой го е фалшифицирал, кой го е направил? Никой не търси отговорност от тези хора, които са го направили. Дайте да видим кой се е подписал и кой защитава интересите на този. ЦСКА умишлено се водеше към това, което се случи.

Да, невероятни неща излизат - фирма за месо, салами и колбаси си иска пари от ЦСКА... Какво е ставало на гърба на ЦСКА?

- Ама извинявайте, но с каква лекота се отказаха някои хора от играчи като Анисе в предишно време и сега последно Тони Силва? Колко футболисти ги пуснахме свободно да напуснат? Толкова труд и средства вложихме в изграждането им, а накрая ги пуснаха да си ходят по живо, по здраво.

Вместо политиката да се съобразява със спорта в момента политиката натиска футбола и на всички ни е ясно, че ЦСКА страда от политическите игри и драми и е изкупителна жертва. Съгласен ли си?

- И ЦСКА, и Локо София, ако сега не се възползваме от премиера, когото имаме, при кого другиго да го направим? Трябва да има рестарт на футбола в България. Трябва да се върнат ЦСКА, Литекс и Локо София в елита. Има начини, има как да стане. Тези правила и устави са правени от хора от БфС, могат да се променят в името на българския футбол. Трябва да има контрол и да го упражнява държавата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички