Стойчо Младенов: Гриша Ганчев е човекът за ЦСКА


Стойчо Младенов: Гриша Ганчев е човекът за ЦСКА

2061 0

Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за назначението си в египетския Ал Итихад и ситуацията на "Армията". Той бе категоричен, че най-подходящият човек за възстановяването на червените е Гриша Ганчев. Младенов е акционер в ЦСКА още от последния си престой като треньор на червените. Стойчо е в България до края на седмицата, след което пътува отново за Египет, където стартира подготовка с новия си отбор.

 

Г-н Младенов, поехте Ал Итихад в началото на август, как преминаха първите ви дни в Египет, как е обстановката в страната?

- Като обстановка е малко необичайно, защото мачовете се играят при празни трибуни. Няма публика по решение на спортния министър.

Вече записахте един официален мач - с гранда Замалек за купата, отпаднахте след дузпи. На какво отдавате поражението?

- Донякьде не ни достигна умение. Имахме по-малко от две седмици, за да се подготвим. Но изиграхме мача правилно. Вече при дузпите е рулетка. В понеделник пътувам обратно за Египет и започваме подготовка, шампионатът стартира през октомври, някъде към 20-и.

Имаше вариант да доведете отбора на лагер в Правец?

- Такова беше моето желание -или в "Царско село", или в Правец, но се разминаваме при датите. Няма свободни места - легловата база и терените са заети, така че отпада тази възможност, макар на мен много да ми се искаше. Иначе като договор с Ал Итихад имах предложение за 3 години, аз исках за две години. Същевременно съм вкарал точка в договора, че по всяко време мога да напусна, да прекратя контракта еднолично. Естествено, ако се стигне до такова мое решение, плащам неустойка и съм свободен.

Бързо ли взехте решението да се върнете в Египет?

- През изминалите години имах четири оферти от египетски отбори. И две от тях бяха от грандовете. Но аз нямах право да напусна ЦСКА. Миналата година, когато бях на подготовка в Холандия, от същия клубен отбор Ал Итихад ми направиха предложение. Честваха 100-годишнина и искаха аз да водя тима. Но нямах моралното право да напусна ЦСКА в такъв момент.

Ще успее ли Ал Итихад да се намеси в битката за челните места?

- Има доста силни клубове като Замалек и Ал Ахли, Исмаили също вече се оформя като гранд. ЕНППИ продължи да се развива добре след моя престой, това е доста стабилен клуб. Итихад също е един от грандовете, след Замалек и Ал Алхи има най-голяма фенска маса, над 2 милиона привърженици. Стадионът се пука по шевовете, но в последните десет години клубът лъкатуши. Но аз съм запознат, ръководството бе много честно с мен и ми разясни какви са проблемите. Те са преодолими при добро желание. Идеята е този голям клуб с толкова фенове отново да бъде сред водещите отбори - такава е нашата цел в следващите две години. Искаме да стабилизираме клуба като организация и на терена. Само така ще можем да възродим реномето на Ал Итихад.

Има ли възможност български футболисти да се присъединят към отбора?

- Имаме право на трима чужденци, така че не е проблем, но на този етап е изключено да вземем българи.

Как гледате на всичко, което се случи в ЦСКА? Успяхте ли да гледате някой мач, откакто сте в България?

- Нямах време да гледам мач на ЦСКА. Но клубът е в сигурни ръце -на Гриша Ганчев. Човек, за когото повече от 20 години, и аз в това число, сме се борили да дойде на "Армията". И най-после това нещо се осъществи. Оттук вече трябва да бъде подкрепян всеотдайно и навсякъде. Защото това е човекът за ЦСКА.

За Христо Янев какво можете да кажете? Той е млад треньор, бяхте му наставник...

- Да, той вече ми е колега, мога да го нарека по този начин. Всички колеги имаме нужда от подкрепа и време, за да израстваме и да се развиваме. На българските треньори обаче не им се дава достатъчно дълга възможност да развиват своите идеи.

Сега Янев е поставен в такива условия, че трябва бързо да се измине пътят до А група...

- Има отбори като ЦСКА и "Левски", а виждам сега и в Лудогорец - в тях никой не ти дава възможност за развитие, а трябва да даваш резултати. Само победите се признават. В такива условия човек трябва да се развива и успява. Другият вариант е да ходиш в клубове с по-ниски цели и там, където равенствата и загубите не са чак такава драма. Там обстановката е друга. Но за ЦСКА, "Левски" и Лудогорец е съвсем различно.

Надявате ли се, ако Гриша Ганчев се задържи в клуба, да работите с него? Винаги сте искали да бъдете в ЦСКА при стабилен собственик...

- Божа работа. Аз все пак още не съм започнал с Ал Итихад, а ме питате за ЦСКА. Имам си отбор, отговорност, хората ме ценят и уважават и дано свърша работата, за която съм взет. След като свърша договора - ще видим.

 

Срещу Гриша Ганчев обаче започнаха най-различни атаки почти веднага след влизането му в клуба. Очаквате ли да се прехвърлят и върху ЦСКА?

- Познавам Гриша Ганчев повече от 20 години. Още когато беше състезател в ЦСКА по борба. Бих го определил с няколко думи -той е куче от вълча порода. Каквото и да си говорим - това е човекът и заслужава пълно доверие навсякъде и на всички нива.

А как гледате на включването на Пламен Марков като директор?

- Аз не искам да коментирам подробно всеки в ЦСКА, но съм радостен, че се залага непрекъснато на кадри на отбора, и то по всички нива. Това трябва да е водещото занапред. Това са хора, минали през "Армията", знаят къде са попаднали, могат да работят, виреят и успяват в ЦСКА. Външни хора трудно пробиват в ЦСКА. Дори е невъзможно.

Рестартът от В група ли беше най-добрият вариант за оздравяването на клуба?

- Не съм човекът, който трябва да казва. Не съм в кухнята на клуба, не съм напълно запознат със състоянието му. Такова е положението, трябва да го приемем и да гледаме в перспектива.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички