Стойчо: Две години бяхме пренебрегвани и обиждани, но не съжалявам, че се върнах в ЦСКА


Стойчо: Две години бяхме пренебрегвани и обиждани, но не съжалявам, че се върнах в ЦСКА

1679 0

Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов призна, че нито за момент не съжалява, че пое "армейците" през 2013 г. Пред камерата на TV7 и NEWS7 специалистът призна, че е горд от свършената работа в червения клуб.

- Г-н Младенов, стартирахте новото предизвикателство с драматична загуба от Замалек. Какво не ви достигна да направите сензацията още в първия си мач в Египет?

- Този мач беше изненада за нас, защото се насрочи в момент, в който отборите бяха разпуснати. Насрочи се дата, която нас специално ни изненада, защото това е четвъртфинал, а Земалек са отбор, който продължава участие в Шампионска лига и са в нужния ритъм и форма, която е нормално да бъдат. Дори вчера играха поредния мач в Шампионска лига. Не съм сигурен, но мисля, че се класират за полуфинал. Те бяха в необходимия ритъм, а ние бяхме на 10 дни тренировки. Същевременно сме и в процес на селекция и това ни затрудни изключително много, но направихме един добър мач. Тактически доста грамотно го изиграхме и бяхме на прага на една сензация. Въпреки че загубихме след дузпи, това се прие изключително положително тази работа, която се свърши за 10 дни.

- Отзивите какви са за началото на повторната ви работа в Египет? Има ли разбирателство с ръководството?

- Да, разбираме се. Аз ненапразно във всички интервюта, които давах за Египет тук в България, изказвах своето възхищение от хората, от това, че това е най-добрият народ в света, защото през годините, в които работих там, срещнах изключително коректни хора, хора, които се държат цивилизовано и възпитано и открито във всяко едно отношение. Там не знам или не съм съм видял някой да гладува. Всеки е готов да даде от залъка си на близкия. Това е един много сплотен народ. Това мое пребиваване, което направих в ЕНППИ, впечатлението, което имах от хората – футболисти и ръководители, ме накара отново да приема поредната оферта от Египет.

- Какви са амбициите на клуба? В последното първенство не се е представил добре, завършил е на 14-то място.

- Това е клуб с богата история. Миналата година празнуваха 100 г. Още миналата година имах оферта от Итихад, но бях ангажиран с ЦСКА и нямах право да напусна в този момент. Тази година отново получих оферта и я приех. Това е клуб със 101-годишна история. Това е третият по фенска маса клуб в Египет. Мисля, че имат над 2 млн. привърженици. Стадионът винаги е пълен. За съжаление в момента мачовете се играят на празни трибуни по обясними причини. Идеята на спортния министър е да започнат малко по малко да се пускат фенове, за да се види как ще реагират. Идеята е да се стартира с 5000 фенове. От там нататък в зависимост от мачовете, ще се реши дали да се увеличава или да се намаля бройката.

- Спортно-технически какви са целите на клуба?

- Миналата година клубът е изживял тежка година. В последния мач са се спасили от изпадане. За мен това е позната ситуация, защото беше същото и в ЕНППИ, когато отидох. Там дори беше по-тежко, защото отидох в средата на полусезона, януари месец. Тук влизам в началото, а това ми дава възможност през почивката да направим селекция, да сглобим един състав, с който да се представяме. Идеята е през тези две години да направим един боеспособен отбор. След втората година вече може да поставяме цели.

- Предишният път напуснахте ЕНППИ в разгара на военни действия. Сега по-спокойна ли е обстановката в Египет?

- Напуснах ЕНППИ принудително. Ние имахме продължение на договора, но революцията попречи за моето оставане. Принудих се да се прибера в България. Сега нещата са много по-спокойни. Надявам се още по-спокойни да стават с времето. В края на краищата този народ заслужава спокоен и щастлив живот.

- На какви футболисти ще разчитате? Колко чужденци имат право да играят в Египет?

- В Египет имат право на трима чужденци. В мача срещу Замалек имахме 5 юноши. Имаме и други състезатели, които са на младежка възраст на 21, 22 и 23 г. Съставът ще бъде изключително от млади хора. Естествено, аз държа във всяка линия да има по един опитен човек, защото знаем какво напрежение има по време на големите мачове. В момента аз съм тук, но поддържаме контакт с ръководството и процесът селекция е в ход, привличаме състезатели, подписват се договори. Надявам се всички да са на линия за старта на подготовката на 1 септември.

- Бихте ли взели български футболист?

- На този етап е невъзможно. В бъдеще всичко е възможно.

- Разбрахме, че има шанс да водите подготовката тук в България.

- Да, на мен много ми се искаше да е тук на "Царско село", но е ангажирано с други групи и отбори. Ще потърсим на друго място. Възможно е подготовката да е в България или поне първият й етап.

- С добра визитка се връщате отново в Египет. Как ви приеха местните медии?

- То не върви аз да говоря за това нещо. Който се интересува, може да влезе в сайтовете и да види какви са отзивите и впечатленията. Аз съм доволен как се отнесоха към мен, какво писаха и говориха.

- Какви са условията в новия ви клуб?

- Ние тези 10 дни тренирахме в базата – затревени терени, не по-различни от официалния стадион. Тревната настилка е добра във всички клубове в Египет. Там държавата инвестира. Всеки един клуб си има база, стадион. Стадионът на Итихад се използва от два клуба, но идеята на ръководството е да бъде направено ново съоръжение. Условията за работа са перфектни.

- Как хората в Египет възприемат футбола?

- Като религия е. Стадионите се пълнят, изключително запалени са. Тези, които остават извън стадиона, са в кафетата, в ресторантите, на улиците. Вадят телевизори и гледат мачовете. Изключителна посещаемост и любов към футбола.

- Освен вас има ли други чуждестранни треньори във футболното първенство?

- На Замалек треньорът е само чужденец в първа дивизия. Това е Жесуалдо Ферейра, мой добър приятел, португалец. Бил е треньор на Порто, печелил е Шампионска лига и много други отличия. Треньорът на националния отбор е чужденец. Това говори красноречиво за подбора на треньорите в Египет. Имат много добри и качествени треньори. Изобщо футболът в Египет е изравнен. Само Замалек, Ал Ахли и ЕНППИ имат някакъв постоянен стабилитет. Всички други са на малко по-ниско ниво, но са същите амбиции, като останалите. Мачовете са изключително оспорвани. Може да видите резултатите. Там не е изненада последният в класирането да победи първия.

- Какво е нивото на футбола?

- Играе се изключително техничен футбол. Отборите, когато притежават топката, трудно я губят. Трябва много внимателно да се преценява схемата на игра и противодействието.

- Вече отстрани – болно ли ви е за това, което стана с ЦСКА?

- Не само за ЦСКА, за Локо (Сф), за българския футбол. Вървим стремглаво надолу и това няма как да притеснява всеки един футболен човек в България.

- Виждате ли светлина в тунела?

- Много се говори, но нищо не се прави. Ако се прави, то е за определени отбори, другите се пренебрегват, а не би трябвало да е така. Трябва да има политика и в това отношение. Държавата трябва да се ангажира да вкара ред и постоянство, за да може футболът в България да се развива.

- Съжалявате ли, че преди 2 г. отново се върнахте в ЦСКА?

- Не, не съжалявам, напротив. Чувствам се горд от работата, която свърших. Чувствам се горд с екипа, който разполагах. Екип, изключително отдаден на професията и на ЦСКА, хора, които са с червени сърца. Това, което направихме за 2 г., може да служи за пример на всички останали, защото в такива условия много трудно може да се успее, а ние успяхме. През двете години условията бяха нечовешки. Отношението към нас беше под всякаква критика. Непрекъснато бяхме пренебрегвани, обиждани и да не продължавам. Въпреки всичко в името на ЦСКА ние преглъщахме и работехме, за да можем да държим ЦСКА на висота.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички